Startsida / Inlägg

Götzes gala i cupen – och det tyska äventyret i Europa

av Pierre Wingren, reporter

Torsdag. Tåg. Fullsatt. På väg hem till föräldrahemmet. Julledigt. Jag kan inte påstå att det här är den bästa arbetsmiljön för mig. Personligen har jag aldrig förstått reklamen som menar att jag får mycket gjort – och kan koppla av – om jag väljer att åka tåg. Jag är glad om jag kommer fram i tid, jag är glad om ljudnivån i vagnen håller sig på en rimlig nivå, ungefär som på en bondgård eller så.

Nog om det. Det har ju hänt en massa saker sedan jag senast publicerade ett inlägg här. Tågresandet till trots tänkte jag försöka sammanfatta det hela lite kort. Givetvis kommer vi att gotta ner oss i Champions League, Europa League och den gångna höstsäsongen senare.

***

DFB-Pokal, åttondelsfinaler:

Borussia Dortmund – Hannover 96 5-1
VfB Stuttgart – 1. FC Köln 2-1
VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen 2-1
VfL Bochum – 1860 München 3-0
FC Augsburg – Bayern München 0-2
Kickers Offenbach – Fortuna Düsseldorf 2-0
Schalke 04 – FSV Mainz 05 1-2
Karlsruher SC – SC Freiburg 0-1

Där har ni resultaten. Vad tar vi med oss från åttondelsfinalerna då?

Bayern München dansade derby med Augsburg och till och med Manuel Neuer fick ingripa i matchen, men det var trots allt en kontrollerad Bayern-seger trots det röda kortet på Franck Ribéry som nu missar kvartsfinalen och ytterligare en match. I det stora hela var det en perfekt avslutning på en perfekt höst för FC Bayern.

Borussia Dortmunds 20-åring Mario Götze hade lekstuga med Hannover i onsdags. En frispark tryckt under muren grundlurade Zieler i mål, en direktvolley fick åskådarna att le och det första målet var påpassligt. Tre mål och ett ständigt orosmoment för Hannover. Det var Mario Götzes kväll, hans stora galaföreställning.

Schalkes kris fortsätter även med nye tränaren Jens Keller. Nu uppges dock klubben vara nära att förlänga med Klaas-Jan Huntelaar. Alltid något. Mainz spelade smartare, stod mer på tårna, och vann således matchen. Dessutom meddelade Schalke att klubben nu har inlett ett samarbete med avskydda viagogo – ingen kul julstämning i Gelsenkirchen alltså.

Kickers Offenbach skrällde och skickade ut Fortuna Düsseldorf. Efter matchen var Fortuna-ordföranden Jäger ordentligt upprörd på supportrar som hade varit tysta i protest under matchen.

Kan man säga att VfL Wolfsburg skrällde mot Leverkusen? Tittar vi på tabellen så skulle Leverkusen ha vunnit, men namnmässigt matchar de här lagen varandra ganska bra. Leverkusen spelade inte sin bästa fotboll i onsdags heller.

Och det är nu det blir lite roligt. Lorenz-Günther Köstner ryckte in och hjälpte till när Felix Magath fick sparken i höstas – och han fick omgående ordning på laget. Glädjen var tillbaka hos spelarna och spelmässigt såg det hundra gånger bättre ut. Okej, det blev inte någon otrolig segersvit men en hel del poäng spelades in, man vann borta mot mästarna Dortmund och nu slog man ut Leverkusen och säkrade en plats i kvartsfinal.

Vad gör klubben då?

Säger tack och hej till Köstner. Åter till U 23-laget för 60-åringen. Han hade gärna fortsatt har han sagt – och han har väl egentligen goda argument för sin sak. Men Klaus Allofs vill redan nu tänka långsiktigt och ta in någon med perspektiv – jag förstår bara inte varför Bernd Schuster nödvändigtvis måste lyckas bättre med Wolfsburg? Det är just Schuster som är det troliga namnet att ta över i vinter. Nåja.

Det har även lottats kvartsfinaler, de ser ut på följande vis:

Kickers Offenbach – VfL Wolfsburg
VfB Stuttgart – VfL Bochum
FSV Mainz 05 – SC Freiburg
Bayern München – Borussia Dortmund

Matcherna spelas i februari. Förre Schalke-spelaren Olaf Thon fick äran att dra lagen som skulle mötas – och vilken knall han letade fram! Vi får alltså en repris på finalen 2012 redan i februari när Bayern München tar emot Borussia Dortmund. En drömlottning för alla fotbollsälskare, en drömlottning för Viasat som har köpt de svenska rättigheterna.

När vinterdepressionen slår till på allvar, tänk då bara på den här fantastiska matchen i slutet av februari. Wow.

Kul också att Kickers Offenbach från 3. Liga har tagit sig till kvartsfinal som sagt och fint med en hemmamatch.

***

I dag var även dagen då Uefa lyckades ”lotta” exakt samma lag mot varandra som man gjorde under gårdagens genrep. Hrm.

Oavsett om någon har fifflat med något eller ej: vi fick flera högintressanta möten. Real Madrid mot Manchester United blir en batalj, och det eviga Milan mot Barcelona går väl alltid hem.

För de tyska lagen ser det ut så här:

Sjachtar Donetsk – Borussia Dortmund
13 februari borta, 5 mars hemma.

Arsenal – Bayern München
19 februari borta, 13 mars hemma.

Galatasaray – Schalke 04
20 februari borta, 12 mars hemma.

Min första tanke var att Borussia Dortmund sannerligen inte har någon tur med lottningar den här säsongen. Först dödens grupp, sedan Bayern München i kvartsfinal i DFB-Pokal och nu Sjachtar i åttondelsfinal i CL. Sjachtar var ju det laget som Dortmund-fansen absolut inte ville ha. Ett kallt Ukraina, oberäkneligt lag, extrem offensiv och en av de bättre grupptvåorna. Men Borussia Dortmund måste ändå hållas som favoriter i det här mötet. Troligtvis får vi se otroligt underhållande fotboll i det här mötet.

Bayern München fick Arsenal, då blev Philipp Lahm glad eftersom att han aldrig har spelat mot Arsenal och eftersom att Per Mertesacker och Lukas Podolski återfinns i laget. Här håller jag FC Bayern som stora favoriter. De har mer rutin, de spelar en bra säsong och de har en vindsnabb och obehaglig offensiv när Franck Ribéry sätter fart – Arsenals försvar kommer inte stå pall. Två storklubbar drabbar samman och allt kan givetvis hända, en bra lottning på alla sätt är det i alla fall. Frågetecken sätter vi för tyskarnas backlinje då Jerome Boateng är avstängd och Holger Badstuber är långtidsskadad.

Schalke 04 fick Galatasaray. Jag vet inte vad jag ska tro eftersom att Galatasaray alltid är Galatasaray och Schalke befinner sig i någon sorts kris för tillfället. Jens Keller är inte rätt man att leda det här laget i Champions League, inte i mitt tycke. Samtidigt vet vi hur bra Schalke kan spela när alla spelare är tillgängliga och det råder harmoni. Schalke kan se helt annorlunda ut efter juluppehållet. En fantastisk publikmatch ska vi väl få oavsett.

Sammantaget är det förvånansvärt jämna lag som ställs mot varandra, eller lika. Det är alltid roligt och det ska förhoppningsvis kunna bli öppen och sevärd fotboll när lagen möts. Mer om Champions League senare, som sagt.

***

Efter CL-lottningen så lottades även Europa League-matcherna. Här gick det betydligt mycket sämre för de tyska lagen, samtidigt som det är ganska roligt med motstånd som Lazio och Benfica.

Så här ser det ut för de tyska lagen:

Borussia Mönchengladbach – Lazio

Anschi Machatschkala – Hannover 96

VfB Stuttgart – KRC Genk

Bayer Leverkusen – Benfica

Gladbach får påhälsning av Miroslav Kloses Lazio, två klassiska klubbar. Upplagt för fotbollsfest och kul med Miro på tysk mark igen. Inte någon enkel uppgift för tyskarna dock då Lazio uppenbarligen satsar på Europa League.

Hannover möter fotbollsmördarna från Ryssland – det kan bli en vinst för fotbollen. Troligtvis blir det en tuff match för Hannover dock, Det ska dock bli intressant att se laget efter juluppehållet då spelarna helt uppenbart har gått på knäna mot slutet av hösten.

Stuttgart kan väl vara mest nöjda med sin lottning tycker jag, även om begliska Genk inte ska underskattas – framför allt lär de ge allt i den här turneringen. Men ett normalt Stuttgart ska ta det här, frågan är bara om Bruno Labbadia lyckas stabilisera spelet snart.

Slutligen har vi Leverkusen som ställs mot Benfica. Portugiserna åkte som bekant ut ur Champions League och är i mina ögon en av de värsta grupptreorna man kan stöta på i Europa League. De lär nämligen vara lika motiverade i den här turneringen, att jämföra med jättar som Chelsea. Det är min känsla i varje fall. En attraktiv match dock och kanske kan även BayArena bli fullsatt i Europa League.

Kan det inte bli februari snart – här finns mycket godbitar att se fram emot, det vill jag då lova.

Hur ser ni på…allt?

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB