Startsida / Inlägg

Svaga Stark och starka FC Bayern

av Pierre Wingren, reporter

Helgens hetaste samtalsämne har varit, och är även i dag, domare Wolfgang Stark. Jag har tidigare kritiserat honom här på bloggen – de flesta av er minns säkert hans insats i kvalmatchen mellan Fortuna Düsseldorf och Hertha Berlin. En match som urartade och fick rättsliga efterföljder. Det var inte hans första dåliga match i karriären, och inte sista.

Welt publicerar en ganska underhållande krönika om Wolfgang Stark efter helgens skandalmatch (Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg). Texten är ganska träffande, Wolfgang Starks stora problem är att han alltid har rätt. Att han ofta blir huvudperson i matchen och sätter sin prägel på den. Han är inte mycket för att föra en dialog med spelarna, han bekräftar hellre sin auktoritet.

En bra domare syns inte under matchen. Wolfgang Stark syns mer än någon annan. Å andra sidan, som det står i krönikan, bjuds man ofta på extrem dramatik och underhållning när Stark dömer. Men det hör inte riktigt hemma på den här nivån.

Han och hans assistenter missade en offside på Lewandowski när hemmalaget gjorde 1-0. De missade en offside på Vieirinha som senare passade till Bas Dost. Dost sköt på Schmelzer som stod på mållinjen. Stark pekade på straffpunkten och visade ut Dortmunds vänsterback. Han blåste för hands, vilket var felaktigt. Diego satte straffen.
Domarteamet missade en offside på Simon Kjaer när Naldo gjorde ett snyggt 1-2-mål, den situationen var dock lindrigare än de två tidigare.

I andra halvlek hade Stark uppenbarligen bestämt sig för att kompensera Borussia Dortmund. Lewandowski faller ihop efter lätt beröring i straffområdet och Stark pekar på punkten. Ett felaktigt beslut, igen. Straffen sitter. Situationen föregicks för övrigt av en hörna, en hörnspark som Dortmund aldrig borde ha fått slå från första början.

I slutet av matchen slår Diego en finfin passning till Bas Dost, holländaren visar kyla framför mål och gör 2-3. Ett korrekt mål fick vi i alla fall se. Trevligt.

Starks prestation var allt annat än bra och inte heller fick han mycket hjälp av sina linjemän.

Det var en galen match, en match som dominerades av Dortmund innan Stark la sig i efter cirka 35 minuter. Efter det tappade Stark matchen totalt och felbeslut togs i minuttakt. Det är alltid tråkigt med domarmatcher av den här typen – men varför är det så ofta just Wolfgang Stark?

Stark bad om ursäkt och erkände sitt misstag efter matchen, hatten av för det. Men vad kunde han göra?

Tyska fotbollsförbundet har redan upphävt Marcel Schmelzers avstängning, nu borde de också fundera på om inte herr Stark borde få några matchers vila.

Nu ligger BVB trea i Bundesliga. 27 poäng på kontot. Långt efter ligaledaren Bayern München på 41 poäng. Det går helt klart att argumentera för att Dortmund berövades på tre poäng i lördags, men det är verkligen inte domarnas fel att de tyska mästarna bara har vunnit sju av 16 matcher i ligan.

Wolfgang Stark vill nog glömma lördagens match – men än i dag är hans namn det mest använda på de tyska sportredaktionerna. Några veckors vila och en tidningsbojkott de närmaste dagarna hade nog gjort herr Stark gott.

Vad ska man annars säga om matchen? Dortmund var väldigt bra fram till det röda kortet, strukturen försvann efter det. Jürgen Klopps lag hade 21 avslut, Wolfsburg sju. Det var svagt av Dortmund att inte göra fler mål.

VfL Wolfsburg vann en stormig match och fick tre välbehövliga poäng. Diego visar mer och mer klass för varje dag som går under Köstners ledning. Om han verkligen kan bli den Diego han en gång var så har Wolfsburg ett riktigt fint vapen. Bas Dost imponerar framför mål.

Wolfgang Stark är en domare som många gånger skapar problem som inte finns, en domare som förvandlar snälla matcher till brinnande infernon. Alldeles för ofta.

***

Bayern München är verkligen otroligt stabila den här säsongen. Det lite lätt lättvindiga i FC Bayerns spel från de två senaste säsongerna är borta. Jobbet görs och det görs alltid. Ibland stiligt, raffinerat och snabbt, ibland hårt och tålmodigt. Vi har varit inne på det många gånger förr, men det är väl än en gång dags att gratulera Bayern München till ligatiteln redan nu?

43 gjorda mål, sex insläppta. 13 vinster, två oavgjorda och blott en förlust i Bundesliga. Vidare i Champions League, kvar i DFB-Pokal och överlägsen etta i ligan. Det är ett styrkebesked och det är imponerande.

Bayer Leverkusen var laget som hade lite häng på FC Bayern inför den här omgången. Men efter ett snabbt ledningsmål mot Hannover 96 gick det senare utför. Hannover vann till sist med 3-2. Inget lag har riktigt orkat hänga på helt enkelt, Jupp Heynckes lag spelar i en liga för sig.

Bortsett från Münchens överlägsenhet så är det dock väldigt jämnt och spännande. Det är en otrolig kamp om varje poäng och många lag pendlar mellan Europa-platser och bottenstrid på bara en omgång.

Vi kan även notera att TSG Hoffenheim förlorade mot Hamburger SV i säsongens tråkigaste match. Det blev alltså inte bättre utan Markus Babbel, inte än åtminstone.

FC Augsburg och Greuther Fürth måste börja vinna några matcher snart. Klubbarna står på åtta poäng efter 16 spelade matcher. Det håller inte.

Juan Arango har gjort det igen, vilket bananmål han drog till med mot Mainz. Helt otroligt. När Arango syns så syns han verkligen.

Schalke 04 har det fortsatt väldigt tungt. De inledde säsongen strålande men har sett idéfattiga och slitna ut på sistone. Vintervilan närmar sig, tur är nog det.

Eintracht Frankfurt och Alex Meier fortsätter att leverera. Nykomlingen ligger fyra på samma poäng som Dortmund. Werder Bremen spelades bort och Frankfurt vann med 4-1, starkt av dem att komma tillbaka så fint efter en formdipp.

VfB Stuttgart vann verkligen som ett lag mot Schalke och ligger nu på samma poäng som just Schalke. En stark bedrift av Stuttgart och laget är dessutom vidare i Europa League. Tränare Bruno Labbadia hade dock önskat sig mer eufori och glädje. Det kan vara en av anledningarna till att kontraktsförlängningen dröjer – Labbadia tycker att förväntan är för stor i Stuttgart.

Noterbart också att ingen match slutade oavgjort den här omgången. Festligt.

Bundesliga omgång 16:

Hamburger SV – TSG Hoffenheim 2-0
Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg 2-3
VfB Stuttgart – Schalke 04 3-1
1. FC Nürnberg – Fortuna Düsseldorf 2-0
SC Freiburg – Greuther Fürth 1-0
FC Augsburg – Bayern München 0-2
Eintracht Frankfurt – Werder Bremen 4-1
Borussia Mönchengladbach – FSV Mainz 05 2-0
Hannover 96 – Bayer Leverkusen 3-2

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB