av Pierre Wingren, reporter

Oscar Wendt, 27, börjar äntligen få fotfäste i Bundesliga och Borussia Mönchengladbach. Fotbollsmagasinet kicker har med honom i omgångens elva och den svenske ytterbacken får en smickrande tvåa (2) i betyg. 27-åringen kom till Gladbach förra sommaren men han lyckades aldrig ta sig förbi lagkapten Filip Daems, 34. Det har blivit lite inhopp och strömatcher för svensken, men han har aldrig utgjort något reellt hot mot Daems.

Men nu när Daems har dragits med lite skadeproblem har Wendt tagit chansen – i lördags gjorde han en mycket bra insats i derbyt mot Fortuna Düsseldorf. Han ser ut att trivas bättre med det högre tempot, han tycks ha tagit det där steget. Han ser koncentrerad ut och han stämmer av med lagkamraterna på ett bra sätt.

”Han är i riktigt bra form. Men när man spelar regelmässigt, känner förtroendet, då kommer såna här insatser. Det var en riktigt bra match”, säger klubbens sportchef, Max Eberl.

Nu gäller det för Oscar Wendt att ta nästa kliv, det är nu han måste stabilisera sig. Filip Daems kommer göra allt i sin makt för att ta tillbaka sin plats, men om Oscar fortsätter att imponera får lagkaptenen nöja sig med en bänkplats.

Vänsterbacken har trots allt spelat samtliga 90 minuter tio ligamatcher i rad nu, två assist och ett mål står på hans konto. Hans samarbete med geniet Juan Arango ser allt bättre ut på vänsterkanten och svensken är inte sen med att hylla lagkamraten.

”Det är inte så svårt att spela med Juan. Hans vänstra fot tillhör topp två i världen. Minst. Han har en bättre vänsterfot än Messi”, säger Oscar Wendt.

Fortsätter det så här måste den gode Hamrén höra av sig snart. Den saken är klar. Oerhört roligt för Wendt.

***

Lewis Holtby är nu helt klar för Tottenham. En klar försvagning för Schalke 04. Det mesta tyder på att Lyons brasse Michel Bastos snart skriver på för Ruhr-klubben. Galatasaray rustar upp inför klubbarnas möte i Champions League, Schalke väljer i stället att försvaga truppen en aning.

***

Rasmus Jönsson, 23, har spelat 80 minuter i Bundesliga för VfL Wolfsburg den här säsongen. Det är väl ingen överdrift att påstå att det är alldeles för lite speltid. Och det ser inte heller särskilt ljust ut, Jönsson knackar knappast på dörren till startelvan. Det ser dock ut som om att MSV Duisburg i 2. Bundesliga kan tänka sig att låna in svensken. Lite speltid hade inte skadat.

***

FSV Mainzs anfallare, ungraren Adam Szalai, var fly förbannad efter klubbens 3-0-vinst mot Greuther Fürth. 25-åringen gjorde två mål och har nu gjort elva ligamål den här säsongen. Men det var inte därför han var upprörd.

Hemmalagets Stephan Fürstner gjorde ner Szalai i straffområdet och Mainz borde ha fått en straff med sig. Men domare Marco Fritz ansåg att anfallaren filmade och belönade därför honom med ett gult kort. Surt, sa räven. Framför allt eftersom att Bayern München väntar på hemmaplani nästa match och det här var 25-åringens femte gula kort för säsongen.

”Alla såg att det inte var någon filmning. I varenda situation såg jag till att inte göra något dumt. Och så får jag ett sånt kort”, dundrade Szalai på efter matchen.

För FSV Mainz är det en smärre katastrof. Det är ungraren som gör klubbens mål och någon adekvat ersättare finns inte i truppen. Hoppet står till Ivan Klasnic eller unge Shawn Parker. Thomas Tuchel hade nog önskat sig ett annat scenario mot seriesuveränen Bayern München – som bara har släppt in sju mål på 19 matcher.

Jag tror dock inte att Szalai är ensam om att vara upprörd. FC Bayern har varit smärtsamt bra den här säsongen och ligan är på väg att bli totalt avgjord. Ett oväntat poängtapp mot Mainz hade möjligen gett en liten nerv i titelstriden.

Men det finns ytterligare en anledning för Adam Szalai att vara lite extra upprörd över det felaktiga kortet: representanter från Arsenal kommer att sitta på Coface Arena till helgen.

***

Bundesliga omgång 19

Borussia Dortmund – 1. FC Nürnberg 3-0
En helt klart välförtjänt hemmavinst, men Nürnberg kunde önskat sig en lyckligare start på matchen. Weidenfeller stod för två kalasräddningar innan Piszczek fick med sig en synnerligen billig straff som landsmannen Blaszczykowski tog hand om. Kort därefter gjorde straffskytten även 2-0, där och då dog matchen. Det dröjde länge innan 3-0-målet kom via Lewandowski i slutet av matchen. Nürnberg har det fortsatt svårt borta mot Dortmund.

Borussia Mönchengladbach – Fortuna Düsseldorf 2-1
Fortuna uppträdde på samma sätt som senast mot Augsburg. Juanan gjorde ett självmål och efter bara en kvart, efter en Wendt-assist, kunde Herrmann göra 2-0. Det tidigare så säkra Düsseldorf såg än en gång osäkert, lite slött och slarvigt ut. I andra halvlek, precis som mot Augsburg, vaknade man dock till liv och spelade med lite mer hjärta och hjärna. En straff resulterade i 1-2 men Gladbachs seger hotades aldrig nämnvärt. Det var snarare bortalagets målvakt som hade fullt upp.

Hannover 96 – VfL Wolfsburg 2-1
Abdellaoue fullföljde löpduellen med Simon Kjaer, resultatet: danske mittbacken såg alldeles för nonchalant ut och norrmannen kunde sno med sig bollen och sätta 1-0 bakom Benaglio. Drömstart för Hannover. Wolfsburg arbetade sig in i matchen, mycket tack vare en ständigt spelbar Diego, och tvingade Hannover till två nödrensningar som lika gärna kunde ha blivit självmål. Efter 34 minuter satte debuterande Pocognoli dobbarna i Fagners mage och fick stirra på domarens röda kort. Men trots en man mindre på plan svarade Hannover med ett nytt ledningsmål genom Diouf. I andra halvlek reducerade Madlung, men Hannover höll ut och tog en meriterande vinst.

FC Augsburg – Schalke 04 0-0
Det var nästan två år sedan Schalke senast spelade 0-0 i Bundesliga, ni kan ge er på att det inte var mot just Augsburg de vill göra det igen. Målet är en CL-plats, krisen börjar lura runt hörnet om inte laget kommer på fötter snart. Visst var Manninger duktig i Augsburg-målet, men det var snarare hemmalaget som borde ha vunnit matchen. Men Mölders stolpträff och Ji samt Koos ineffektivitet såg till att det hela slutade 0-0. Ett fint resultat för Augsburg som äntligen passerar Hoffenheim i tabellen.

Greuther Fürth – FSV Mainz 05 0-3
Adjö, Fürth? Augsburg och Hoffenheim svävar några poäng ovanför Fürth i tabellen och nykomlingen har ännu inte vunnit på hemmaplan i Bundesliga. Och endast fem lag i Bundesliga-historien har stått på nio, eller färre, poäng efter 19 omgångar – samtliga lag degraderades efter säsongen. Det var ingen jättematch men Mainz tog till sist ledningen genom Adam Szalai och efter det orkade inte Fürth stå emot längre. Inte heller Nikola Djurdjic, som fick komma in i andra halvlek, lyckades ändra på hemmalagets dystra spel. En välförtjänt 0-3-seger för Mainz som nu ligger femma i tabellen.

Eintracht Frankfurt – TSG Hoffenheim 2-1
Lanig såg till att Frankfurt tog ledningen i första halvlek. Hoffenheim var dock bra med i matchen och spelade bättre än många gånger under hösten – men det är något ordentligt fel på det här laget. Volland kvitterade välförtjänt för bottenlaget efter 65 minuter, men bara två minuter senare försökte Wiese hoppa från mål till läktaren på en hörna. Resultatet: Aigner tackade för 2-1-målet och Trapp gjorde en del fina räddningar för att säkerställa Frankfurt-vinsten.

SC Freiburg – Bayer Leverkusen 0-0
0-0-matcher ska inte alltid underskattas, Freiburg och Leverkusen spelade en intensiv och härlig match. Två bra försvar ställdes mot varandra och två finfina målvakter höll sina respektive lag kvar i matchen. Det hände dock att Leno och Baumann släppte bollen förbi sig, men då räddade ramverket. Ett rättvist resultat i en välspelad match som innebar att Leverkusen återtog andraplatsen och Freiburg har fortsatt gott häng på EL-platserna.

Hamburger SV – Werder Bremen 3-2
Underhållande och intensiv match som inledningsvis tillhörde Werder Bremen. Det var också bortalaget som gjorde 0-1 genom mittbacken Lukimya innan Hamburgs sydkorean Son hade en egen uppvisning och stänkte in 1-1. Plötsligt var det i stället Bremen som slog på tok för många felpassningar och hade problem med tempot. I början av andra halvlek slog HSV till två gånger om och tränare Finks första derbyseger stod för dörren. En sällsynt Adler-tabbe skapade dock spänning i matchen, men med Fritz och Arnautovic utvisade kunde hemmalaget till sist spela hem segern i en härlig match.

VfB Stuttgart – Bayern München 0-2
Det var inte något fyrverkeri direkt – men till sist vann FC Bayern ganska bekvämt. Stuttgart var länge med i matchen och kunde också ha tagit ledningen om inte Harniks nick träffat ribban och sedan hamnat i Neuers famn. Bortalaget växte sakteliga in i matchen och när Molinaro slarvade bjöds Mandzukic på ett friläge och han rundade Ulreich utan problem. FC Bayern borde kanske också fått en straff med sig, men ett Müller-mål och två gula kort på Harnik avgjorde matchen. Åtta bortasegrar på nio försök för Bayern München som vann utan att ta ut sig. Fantastiskt.