Startsida / Inlägg

Fotbollens feminisering

av Pierre Wingren, reporter

Aha, vad har han nu hittat på för tokigt? Fotbollens feminisering?

Det handlar faktiskt om Pep Guardiola. Jag vet, jag vet. Pep hit och Pep dit. Jupp Heynckes är trött på det, jag är trött på det och ni är säkert lika less på det här temat. Det blir intressant i sommar, det blir extremt spännande till hösten. Just nu är det inte särskilt aktuellt och vi vet inte alls vilka planer som smids i södra Tyskland just nu. Vi borde helt enkelt dricka te och avvakta.

Men jag kan inte riktigt låta bli att snabbt delge Wolfram Eilenbergers tankar och funderingar här på bloggen. Wolfram är chefredaktör på tidningen Philosophie Magazin och extremt fotbollsintresserad – hans hjärta slår för FC Bayern. Filosofen Wolfram har nyligen myntat begreppet ”Fotbollens feminisering”. Det är hans sätt att beskriva Pep Guardiolas fotboll.

Kort och gott menar Wolfram att Peps fotboll berövar sporten på dess manlighet, på de maskulina idealen. Han menar att Guardiola inte lägger stor vikt vid fysiken, kampen och genomslagskraften. Han menar att FC Bayerns nye tränare vill se en fotboll utan stora och starka anfallare, en fotboll som bygger på kortpassningar, inga långskott, inga frisparkar direkt på mål, inga inlägg, inga nickmål.

Wolfram medger att det inte går att veta hur Pep har tänkt sig Bayern Münchens fotboll. Filosofen fruktar alltså en fotboll berövad på sin manlighet, en pimpinett fotboll.

– Ja, jag är allvarlig. Jag är Bayern-fan och jag är fotbolls-fan, och jag oroar mig för spelets skönhet. I extremfall kan Guardiola beröva hela kontinenten, och inte bara mig, på fotbollslusten, säger han till tidningen Die Zeit.

Okej, ni som har följt bloggen ett tag vet att jag inte har särskilt mycket till övers för Barcelonas fotboll. Och jag vill verkligen inte att Bayern München ska spela på samma sätt. Barcelonas spelstil berövar även mig lusten på fotboll.
Men Wolfram Eilenbergers borde förstå att Al Bundy aldrig var aktuell som tränare för FC Bayern. Och även om han säkert spetsar till sina uttryck och argument en aning för att få uppmärksamhet så skadar det inte att tänka efter innan man pratar. Fotbollens feminisering, allvarligt?

Jag vara bara tvungen att dela med mig av Wolframs tankar, ha överseende kära medmänniskor.

***

En holländsk-belgisk kreativitetskamp

På söndag är det åter dags för derby i norra Tyskland när Hamburg tar emot Werder Bremen. Thomas Schaaf, Bremens tränare, har en stormig tid bakom sig. Han har på allvar behövt frukta för sitt jobb i samband med mindre goda resultat på sistone. Sista knäcken kom när Klaus Allofs meddelade att han byter Werder Bremen mot VfL Wolfsburg. Nu är Schaaf ”ensam” i Bremen, ett mångårigt samarbete är till ända. Jag tror dock att det är en bra sak, den gode Schaaf behövde en nytändning, en nystart. Det vore beklagligt om Bundesligas långvarigaste tränare tvingas lämna sin post.

2-0, 3-1, 2-0 lyder Thomas Schaafs senaste statistik mot Hamburger SV. Han har fått sitt Bremen att vinna tre matcher i rad mot nordrivalen. På söndag kan en historisk fjärde vinst stå för dörren. Bremen vann förvisso fyra matcher i rad åren 1965 och 1966 – men aldrig förr har en och samma tränare styrt över laget. Söndagens derby blir också Thomas Schaafs 50:e. Som spelare mötte han HSV 18 gånger, som tränare 31. Det är smått fantastiskt.

Det är dock lite nya tider i norra Tyskland. HSV är fortsatt en av de ekonomiskt starkaste klubbarna i Tyskland, men sportsligt har traditionsklubben halkat efter. Precis som Werder Bremen. På söndag handlar det inte bara om intern prestige, det handlar om tre viktiga poäng i jakten på Europa. Det handlar om att åter resa sig och bli en jätte inom tysk fotboll.

Men mycket har som sagt förändrats. De där riktiga stjärnorna saknas. För den neutrale åskådaren är det än värre att Bremens förre målvakt, Tim Wiese, håller till i Hoffenheim nuförtiden. Han var en garanti för derby-galenskap. Identifikationen bland spelarna är det dock inget fel på och vi kan räkna med stor vilja och heta känslor.

Stjärnglansen, spelarna som eventuellt avgör matchen, finner vi i hemvändaren Rafael van der Vaart (HSV) och Chelsea-lånet Kevin de Bruyne. Frågan är om belgaren eller holländaren är hetast på söndag. De båda spelarna är oerhört viktiga för sina lag, det är de som styr upp anfallsspelet och gör det oväntade.

Inför matchen känns hemvändaren van der Vaart hetast. ”Werder ska gråta”, säger han till Bild. I ärlighetens namn har också HSV känts som det stabilare laget på senare tid. Men i en sån här match spelar det ingen roll vem som förlorade med 0-5 förra helgen eller vem som har tre raka hemmasegrar.

Kampen kan börja.

***

Lite splitter från Bundesliga:

TSG Hoffenheims mittback Marvin Compper ser ut att vara på väg till Florens och AC Fiorentina. Compper skickades till klubbens amatörlag när han meddelade att han inte längre kunde motivera sig för bottenstrid. Karaktär.

Thorben Marx har fått en nytändning i Borussia Mönchengladbach och utvecklats till en nyckelfigur – till nyförvärvet Granit Xhakas stora förtret. Den rutinerade mittfältaren förlängde i dag sitt kontrakt med klubben till 2015.

Fortuna Düsseldorf och Borussia Mönchengladbach ska utkämpa ett krig på fotbollsplanen på lördag, men vid sidan av är det lika hett. Gladbach menar att Düsseldorf är skyldiga 50 000 euro för Tobias Levels. Düsseldorf håller givetvis inte med och ärendet ser ut att hamna i domstol.

Jörg Schmadtke, Hannovers sportchef, har stått för ett utomordentligt arbete de senaste åren. Men vinterns aktiviteter har varit tveksamma. Den defensive mittfältaren Franca visade sig vara kortare än väntat. Mirko Slomka ville ha en storväxt spelare, men han fick 182 centimeter Franca i stället för 188. Sedan var det polske Wszolek som hann tacka ja två gånger, men också tacka nej och utebli från den obligatoriska läkarundersökningen. Nu har klubbens ordförande Martin Kind bestämt sig för att aldrig mer köpa spelare som man inte har bevakat live. Virrigt värre.

TSG Hoffenheim värvar, värvar och värvar. I skrivande stund står det klart, enligt kicker, att Eugen Polanski lämnar FSV Mainz för Hoffenheim.

***

Bundesliga omgång 19

Fredag 20:30

Borussia Dortmund – 1. FC Nürnberg
Förra omgångens fredagsmatch var ett spektakel, oklart om det blir samma drag den här veckan. Borussia Dortmund utnyttjade Werder Bremens naivitet förra veckan men troligtvis blir matchen mot Nürnberg en helt annan femma. Wieseinger har tagit över Heckings spelidé: hård disciplin och ett fint press-spel. Det brukar inte passa hemmalaget. Nuri Sahin kan få göra hemmadebut, bortalagets målvakt Schäfer spelar med mask för att skydda den brutna näsan.

Lördag 15:30

Greuther Fürth – FSV Mainz 05
Fürths sista chans att hänga på de andra bottenlagen innan det är försent – och chanserna är bättre än någonsin. Den enda matchen Fürth har vunnit i Bundesliga var mot just FSV Mainz, Mainz å andra sidan har förlorat elva av de senaste 13 tävlingsmatcherna mot Fürth. Förre HIF-anfallaren Nikola Djurdjic är åter redo för spel och lär får göra sin debut i den viktiga matchen. Det är just en målskytt som har saknats i Mike Büskens Greuther Fürth. I Mainz saknas anfallstalangen Parker på grund av avstängning.

Borussia Mönchengladbach – Fortuna Düsseldorf
Derbydags igen när Gladbach tar emot Fortuna. Två lag som öppnade Rückrunde med ett frågetecken. Düsseldorfs stabila defensiv och storslagna målvaktsspel (Giefer) var som bortblåst i 2-3-förlusten mot Augsburg. Gladbach å andra sidan stötte på ett försvarande TSG Hoffenheim och lyckades inte alls med några offensiva aktioner. Känns som en helt öppen historia med stor förbättringspotential.

FC Augsburg – Schalke 04
Augsburg spelade modigt mot Düsseldorf och belönades med tre poäng för det – nu lever hoppet igen och spelarna har fått tanka självförtroende. ”Jag tror absolut att vi klarar oss kvar”, säger anfallaren Mölders som gjorde två mål mot Düsseldorf. Schalke och nye tränaren Jens Keller inledde också med en vinst, en stormig sådan. Det vore en överdrift att påstå att det råder frid och fröjd i Gelsenkirchen. Keller tvingas också brottas med jobbiga skadeproblem på mittfältet där Afellay, Obasi och Barnetta saknas.

Hannover 96 – VfL Wolfsburg
Även i Niedersachsen är det derbytider, även om det knappast kan klassas som något klassiskt derby. Lördagens huvudperson blir på sätt och vis Dieter Hecking. Tränaren har mycket att bevisa för sin nya arbetsgivare, men har också ett förflutet i just Hannover (2006-2009). Det gick bra mot Stuttgart förra omgången men nu väntar oberäkneliga Hannover. Det har varit ovanligt kaosartat i klubben på sistone: det har gått snett med spelarköpen och 4-5-förlusten mot Schalke var ett mindre spektakel. Det här kan bli hur bra och tokigt som helst.

Eintracht Frankfurt – TSG Hoffenheim
Höstens överraskningslag åkte på en 1-3-förlust mot Leverkusen senast och nu gäller det att hitta vinnarmentaliteten igen. Det nykomponerade försvaret såg lite osäkert ut och på topp saknas en anfallare av Bundesliga-klass. Men Frankfurt har studsat tillbaka förr den här säsongen. Nu väntar krislaget Hoffenheim som med nye tränaren Marco Kurz lyckades spela till sig en poäng i 0-0-matchen mot Gladbach. Hoffenheims fortsatta mål lär fortsatt vara att hålla nollan, men det måste hända mer offensivt. Frisparksspecialisten Salihovic saknas på grund av knäskada.

Lördag 18:30

SC Freiburg – Bayer Leverkusen

Freiburg är fortsatt på väg mot en Europa League-plats och tränare Streich har en gigantisk del i framgången. Han har format ett sammansvetsat lag med ligans näst bästa försvar. Om försvarsspel någon gång brister så rycker Baumann in och hjälper: målvakten har hållit nollan i nio matcher den här säsongen. Nu väntar dock ett formstarkt Leverkusen med ligans tredje bästa anfall och ligans hetaste anfallare: Stefan Kießling har gjort 13 mål. Ett härligt möte att vänta.

Söndag 15:30

Hamburger SV – Werder Bremen
Hett nord-derby mellan Hamburger SV och Werder Bremen. De båda klubbarna har tappat stjärnglansen från förr och slåss nu i mitten av tabellen. Men det råder fortfarande heta känslor. Rafael vand der Vaart tror och hoppas på en HSV-vinst, och det känns väl inte alls omöjligt med tanke på kallduschen Bremen-spelarna drog på sig i 0-5-förlusten mot Dortmund. En vinst betyder inte bara prestige utan skulle även ge välbehövliga poäng i kampen om de åtråvärda Europa-platserna. Hamburgs mittback Manceinne saknas på grund av skada, Bruma lär ersätta.

Söndag 17:30

VfB Stuttgart – Bayern München
En klassiker avslutar omgången på söndagen när ett revanschsuget Stuttgart tar emot jättarna från München. Hemmalaget förnedrades av München under hösten och har en hel del att gottgöra. Anfallaren Vedad Ibisevic är tillbaka från avstängning vilket glädjer tränare Bruno Labbadia. Dessutom har man en ny anfallare i leden: Macheda har anslutit på lån från Manchester United. Bayern München får givetvis ses som stora favoriter även om laget inte imponerade spelmässigt mot Fürth senast – men det var en trygg och bekväm seger. Och kanske har Mandzukic hittat den fina formen från början av hösten.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB