Startsida / Inlägg

Läxor delades ut, läxor var gjorda

av Pierre Wingren, reporter

Så var äntligen Bundesliga tillbaka – och det med besked. Visst spelades det några matcher med normalt, eller undermåligt, underhållningsvärde. Men vi fick också uppleva några riktiga målkalas och nervkittlande matcher. Saker var som de bör vara, som vi är vana vid. Fotboll är underbart.

Det har varit vinteruppehåll och det syntes tydligt att vissa herrar hade gjort sin läxa – men det delades även ut en hel del läxor den här första omgången 2013.

Läxa 1: Du kan ta Djourou ur Arsenal, men inte Arsenal ur Djourou. Hannovers inlånade mittback från Arsenal fick spela från start mot Schalke 04. Schweizarens nya lag förlorade med 5-4 och det står klart att Hannovers anfall håller allra högsta klass – men försvaret, med eller utan Johan Djourou, är på tok för dåligt. Mirko Slomka måste hitta på något.

Läxa 2: Känn dina målvakter, Mike Büskens. När Greuther Fürth åkte till Bayern för att ta sig an de tyska rekordmästarna valde tränare Mike Büskens att starta med Wolfgang Hesl i stället för Max Grün i mål. Okej, jag ska inte vara för hård mot Hesl som faktiskt gjorde några svettiga räddningar. Men misstaget på Mario Mandzukics 1-0-mål går inte att förlåta. Och det här var inte första gången Büskens gjorde en misslyckad målvaktsrockad: i tyska cupens semifinal mot Borussia Dortmund bytte Büskens ut Grün för Jasmin Fejzic med en minut kvar av förlängningen. Ilkay Gündogan sköt ett skott som tog i stolpen, studsade på Fejzics rygg och in i mål.

Läxa 3: Träna hårdare, Kiyotake. Nye tränaren Michael Wiesinger lämnade en fullt frisk Hiroshi Kiyotake utanför startelvan mot Hamburger SV. Nyförvärvet från Japan har varit en av klubbens klart bästa spelare under hösten med tre mål och fem assist, men Wiesinger menar att 23-åringen visar för lite på träningarna. Dags att trappa upp tempot, Hiroshi.

Läxa 4: Thomas Schaaf har fortfarande inte bemästrat det här med försvarsspel – men offra då inte anfallsspelet. Werder Bremen fick en sur men värdefull läxa av Dortmund i lördags. De regerande mästarna gjorde knappast sina bästa match för säsongen, men vann ändå med 5-0. Schaaf satsade på en startelva utan någon riktig anfallare för att tygla Dortmund. Det gick åt skogen. Offensivt hände det för lite och defensivt såg det som så många gånger förr lite väl virrigt ut. Alltså: fixa försvaret Schaaf, eller spela åtminstone ett normalt anfallsspel.

Läxa 5: Ha koll på era ”supportrar”, Frankfurt. Höstens heta potatis var säkerhetsdebatten och det kritiserade åtgärdspaketet. Jag vill påstå att de flesta supportrar sköter sig utmärkt, över förväntan till och med, men mitt i en rykande debatt är det dumt att hälla bensin på elden. En klick Frankfurt-anhängare valde dock att göra just det. En kvart in i matchen mellan Leverkusen och Frankfurt tändes det fyr på diverse pyrotekniska prylar och domaren beordrade spelarna att lämna planen. Sex minuter senare kunde matchen återupptas. Men skadan var redan skedd, ett gäng idioter har åter lyckats svärta ner fansens rykte i landet. Nu riskerar Eintracht Frankfurt att straffas på värsta möjliga sätt: en match med spel inför tomma läktare.

Men någon hade faktiskt gjort sin läxa inför helgen:

Nye tränaren Marco Kurz debuterade på TSG Hoffenheims tränarbänk och Borussia Mönchengladbach stod för motståndet. Matchen slutade 0-0. Minst sagt en avsevärd förbättring med tanke på att laget släppte in flest mål samtliga Bundesliga-klubbar under hösten: 41 stycken. För att ytterligare belysa Hoffenheims defensiva problem: det var elva matcher Hoffenheim senast höll nollan. Men Marco Kurz har alltså lyckats med det som Markus Babbel inte klarade av.
Och spelarna är förtjusta i sin nye tränare. ”Han gör allt bättre”, säger Tobias Weis. ”Han har visat oss många taktiska aspekter. Nollan måste hållas. Det saknade vi i höstas”, säger Daniel Williams.

Bundesliga omgång 18

Schalke 04 – Hannover 96 5-4
Lewis Holtby ska lämna Schalke för Tottenham – men han gör onekligen sitt bästa tills dess. Mot Hannover hade den offensive mittfältaren en egen liten galaföreställning med två assist och ett mål. Det var en lustig match som inledde året 2013. Första halvlek var seg och chansfattig, Farfan gjorde dock 1-0 för Schalke. I andra halvlek tog matchen fart, den blev typiskt Bundesliga-aktig. Draxler gjorde 2-0 men Schalke slappnade av och plötsligt hade Pinto och Huszti gjort 2-2. Höger och Marica ökade på till 4-2, men än en gång fixade Huszti kontakt med sitt 4-3-mål. Hannover tryckte på för mer men då avslutade Farfan en fin kontring till 5-3. Matchens, kanske årets, vackraste mål stod dock Mame Biram Diouf för när han cykelsparkade in 5-4. Bundesliga var tillbaka.

Bayern München – Greuther Fürth 2-0
Hemmalaget var totalt överlägset, precis som väntat. Fürth fick inte ha bollen särskilt länge och FC Bayern sökte hela tiden chansen till 1-0. Kroaten Mandzukic öppnade målskyttet, med god hjälp av Hesl i mål. I andra halvlek var det åter Mandzukic som nätade, den här gången efter en Kroos-hörna. Hemmalaget slog av på takten och spelade hem de tre poängen. Komfortabelt, suveränt och energisparande.

Bayer Leverkusen – Eintracht Frankfurt 3-1
Omgångens toppmatch slutade med en klar Leverkusen-vinst, mycket tack vare lagets individuella skicklighet. Frankfurt hade svårt att bemästra ett stabilt hemmalag och Armin Vehs nya backlinje fungerade inte överdrivet bra. Kießling och Boenisch utnyttjade bristerna. I andra halvlek var det åter Leverkusen som visade mer skärpa i de avgörande lägena och Schürrle bombade in 3-0. Store Alex Meier tröstmålade för bortalaget – det var för övrigt hans tolfte mål för säsongen. Imponerande.

VfL Wolfsburg – VfB Stuttgart 2-0
Dieter Hecking och VfL Wolfsburg fick fira sin första gemensamma vinst. Den här gången blev det en 2-0-vinst, i höstas slutade mötet 1-0 till Wolfsburg. Precis som då var lördagens match en spelmässigt jämn historia. 0-0 efter första halvlek men sedan trädde pånyttfödde Diego fram och gjorde 1-0 på Sven Ulreich som kunde gjort det bättre. Stuttgart saknade som väntat avstängde Ibisevic, offensiven blir lidande utan målmaskinen och riktmärket på topp. Madlung nickade in 2-0 och Wolfsburg kunde fira säsongens andra hemmavinst.

TSG Hoffenheim – Borussia Mönchengladbach 0-0
TSG Hoffenheim, hela ligans skrattobjekt under hösten, uppträdde på ett helt annat sätt och gjorde ytorna riktigt små för Mönchengladbach som hade stora problem i offensiven. Hoffenheim koncentrerade sig främst på att hålla nollan och orkade inte riktigt vaska fram de klara målchanserna. Men inte heller Gladbach lyckades skapa särskilt mycket. Ett rättvist kryss.

FSV Mainz 05 – SC Freiburg 0-0
Andra halvleken mellan Mainz och Freiburg påminde mycket om första halvleken mellan Nürnberg och HSV – det var tråkigt. Det kanske mest spännande var Mainz-ynglingen Parker som kom in och såg gult, och gult igen, inom loppet av tre minuter. Sett över 90 minuter var Mainz det farligare laget, men Baumann spelade fint målvaktsspel och höll nollan för sitt Freiburg.

Werder Bremen – Borussia Dortmund 0-5
Första halvlek var egentligen relativt jämn, men Reus och Götze hade gjort två mål efter bara en kvart. Men efter det tvingades Weidenfeller rädda ett Petersen-avslut. Werder Bremen hade dock svårt att spela sitt spel och i andra halvlek tog Dortmund över fullständigt. Santana, Lewandowski och Blaszczykowski gjorde mål för mästarna när Bremen krossades. Nuri Sahin fick komma in med sex minuter kvar.

1. FC Nürnberg – Hamburger SV 1-1
Inte omgångens roligaste första halvlek. Nürnberg spelade smart och aggressivt mot ett HSV som hade svårt att hitta in i matchen. Hemmalaget skapade ett par chanser men riktigt farligt blev det aldrig. Bortalagets mittback Mancienne skadade sig och byttes ut, precis som varnade Arslan, innan första halvlek var över. I andra blev Hamburg bättre och bättre och Schäfer fick storspela i målet. Rudnevs gjorde matchens första mål för bortalaget, men Nürnberg replikerade omgående genom Pekhart. HSV skapade de bättre chanserna och tryckte på ordentligt, men matchen slutade 1-1.

Fortuna Düsseldorf – FC Augsburg 2-3
Augsburg inledde med mest mod och lust – vilket de också fick betalt för. Hemmalaget hjälpte dock till en hel del och när Giefer och Juanan led av kommunikationsproblem utnyttjade Mölders läget och rullade in 0-1. Precis före halvtid tryckte Koo in 0-2. I andra halvlek spelade Fortuna bättre men det var återigen Mölders som skulle göra mål, den här gången med bakdelen efter Giefers misslyckade rensning. Men hemmalaget körde vidare och Reisinger gjorde också tre mål – men det sista dömdes bort.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB