Startsida / Inlägg

Bundesliga är tillbaka

av Pierre Wingren, reporter

Svettningarna, skakningarna, olustkänslorna, illamåendet. Allt det är över. Förbi. Abstinensbesvären försvinner. Världen blir ljus, ögonen öppnas med glädje på morgonen. Känner ro igen, glädje, mening.

Bundesliga är tillbaka. Tack.

Det känns alltid lika orättvist varje gång det fula och lömska vinteruppehållet smyger sig på. Tyska Bundesliga håller upp längre än de övriga storligorna, men nu är dagen äntligen här. Rückrunde 2012/13 står för dörren och inleds med en kittlande match mellan Schalke 04 och Hannover 96 i kväll. Äntligen, de dryga fem veckorna är förbi.

De tyska arenorna har stått som tomma betongskelett, monument över vad som skulle kunna ha varit. Livfyllt, passionerat, lyckligt. Överväldigande. Men nu slås portarna upp igen, bryggerierna tvingas åter gå för högtryck för att släcka supportrarnas törst och de stora grillarna står redo för att elda på en och en annan Bratwurst. Underbart.

Det har onekligen hänt en hel del sedan mitten av december. Vanligtvis har man en klar uppfattning om hur våren kommer att se ut. Det enda jag känner mig säker på är att Bayern München får lyfta salladsskålen i maj och att FC Augsburg samt Greuther Fürth får hoppas på ett under. I övrigt känns det högst oklart, av flera anledningar.

Den självklara anledningen är att Bundesliga har som vana att vara oförutsägbar. Jag ser inte någon anledning att tro på något annat den här våren. Skrällarna, förvåningen, turen och orättvisan finns givetvis kvar.

Men det som gör att våren känns ovanligt nervkittlande är förändringarna och tendenserna. Borussia Mönchengladbach, VfB Stuttgart och Hamburger SV började sakteliga spela som förväntat – fortsätter den trenden? Om den gör det, vad händer då med lag som SC Freiburg och FSV Mainz?

TSG Hoffenheim, Schalke 04, VfL Wolfsburg, 1. FC Nürnberg har nya tränare. Och det kan, som vanligt, gå precis hur som helst. Vi välkomnar Marco Kurz, Jens Keller, Dieter Hecking och Michael Wieseinger till sina nya jobb i Bundesliga – även om Jens Keller tjuvstartade som hastigast med Schalke i december.

Borussia Dortmund har hämtat hem den förlorade sonen och mästerskapshjälten från 2011: mittfältsstrategen Nuri Sahin. Hur påverkar det Dortmund? Kan de, tillsammans med ett starkt Bayer Leverkusen, greppa ett sista halmstrå i titelstriden? Känns avlägset i skrivande stund, men konstigare saker har hänt. Vi ska inte heller glömma att Mario Gomez och Arjen Robben är tillbaka – snacka om två fantastiska ”nyförvärv”.

I FC Bayern handlar det mesta om tränaren. Efter en succéartad Hinrunde står det klart att Jupp Heynckes lämnar över rodret till Pep Guardiola efter säsongen. Hur påverkar det truppen? Mitt tips är faktiskt att det motiverar spelarna lite extra, de vill ge Heynckes ett välförtjänt avsked.

Vilka klubbar tar en Europa-plats? Konkurrensen är tuffare än någonsin. Visst är Greuther Fürth och FC Augsburg avhängda från den striden, men klubbarnas vinterinvesteringar tyder på att de kan utgöra ett tuffare motstånd i vår. Det ställer saker på sin spets. Det är faktiskt löjligt.

Jag kan inte bärga mig, men det behöver jag inte. Nu är det dags. Bundesliga är tillbaka.

***

En snabb kommentar om Pep och FC Bayern bara. Jag skrev lite om samarbetet tidigare, då var visserligen inte affären i hamn men mina tankar är givetvis desamma. Jag är inte helt säker på att Pep Guardiola är rätt person, men jag är helt övertygad om att han vet exakt vad han ger sig in på och hur jobbet kommer att se ut. Pep gjorde ett storslaget arbete i Barcelona, om det klickar i FC Bayern kan det bli det bästa som har hänt de tyska rekordmästarna på länge. Pep vet hur man vinner och hur man får spelarna att dra åt samma håll.

Det är en vinst för Bundesliga och ett solklart kvitto på hur het den tyska fotbollen är.

Men det jag har haft svårt för de senaste dagarna är de många reaktionerna på Guardiolas val av klubb. Jag kan inte se varför han skulle vara så förbannat feg. Det är absolut inte sant att titlarna kommer som på beställning i FC Bayern och Tyskland. Konkurrensen i tysk klubbfotboll är tuff och den växer sig starkare för varje dag. Det är givetvis helt sant att Bayern München är dominanta inom tysk fotboll och att de har särklass mest resurser. Men fråga Louis van Gaal, Jürgen Klinsmann och Jupp Heynckes om det är busenkelt att vinna titlar i Tyskland. Det är ingen skillnad mot något annat lag, tvärtom bra mycket tuffare. Förväntningarna är större, men bredden i ligan försvårar arbetet. Visst är FC Bayern överlägsna den här säsongen, det stämmer. Men att Pep skulle vara feg för att han tar över en storklubb som kräver titlar? Nej, verkligen inte.

Tysk fotboll mår bättre än på mycket länge, Pep kommer att få det hett om öronen.

För övrigt så har Jupp Heynckes tillbakavisat uppgifterna om att han går i pension i sommar. Däremot står det klart att han lämnar sin post i FC Bayern.

***

Bundesliga omgång 18

Fredag 20:30
Schalke 04 – Hannover 96
En rad klubbar har försökt städa bort krisen under vintern – känslan är att Schalke inte riktigt har lyckats med det. Nye tränaren Jens Keller (till och med namnet är fel, det betyder källare) lyckades inte vinna någon match som Huub Stevens efterträdare och Schalke åkte ut mot Mainz i tyska cupen. Under uppehållet har de kungsblå även hunnit förlora mot Bayern München med 0-5 och inför matchen mot Hannover saknas Huntelaar, Afellay, Jones, Papadopoulos och Moritz. Tufft utgångsläge med andra ord. Nyförvärvet Raffael är dock med i truppen.
Hannover och Mirko Slomka lider också av personalproblem dock. Andreasen, Cherundolo, Felipe, Franca, Schulz, Stindl och Ya Konan saknas av olika anledningar. En match fylld av vilja och en desperat längtan efter tre stabila poäng är att vänta.
Mina vänner, Bundesliga är tillbaka.

Lördag 15:30
Bayer Leverkusen – Eintracht Frankfurt
Inför säsongen trodde jag inte att den här matchen, efter 18 omgångar, skulle vara ett toppmöte. Men Lewandowski/Hyypiäs 4-3-3 har burit frukt och Kießling gör mål på löpande band. Det är inte särskilt förvånande att Leverkusen ligger bra till – den stora överraskning är givetvis nykomlingen Eintracht Frankfurt. Armin Veh har fått laget att spela underhållande och offensiv fotboll, nu har man dessutom hämtat in mittbacken Marco Russ från Wolfsburg för att stärka upp försvaret, som har varit lite för svagt. Underhållande match i sikte.

TSG Hoffenheim – Borussia Mönchengladbach
Efter sex raka förluster valde även TSG Hoffenheim att agera, något behövde förändras. Känslotränaren Marco Kurz hämtades in för att få ordning på svaga Hoffenheim. Därför är det också svårt att sia om hur laget kommer att se ut, klart är att Wiese har fått lämna tillbaka kaptensbindeln. I Gladbach är det lite muntrare toner efter en seg start på säsongen. Lucien Favres lag avslutade starkt och nu är även sommarens största nyförvärv tillbaka – anfallaren Luuk de Jong som säkerligen startar på lördag. Samtidigt har den belgiske brasilianaren Igor de Camargo (ni minns honom från cupmatchen mot Hertha va?) fått veta att han kan lämna klubben.

VfL Wolfsburg – VfB Stuttgart
Wolfsburg vill lägga 2012 bakom sig och inleda 2013 på ett bra sätt, med en ny tränare på bänken dessutom. Dieter Hecking lämnade Nürnberg för Wolfsburg och får nu göra hemmadebut mot ett VfB Stuttgart som klarar sig ganska bra på bortaplan. Men tränare Bruno Labbadia måste klara sig utan två viktiga spelpjäser i form av Sakai och Ibisevic – en klar försvagning. En annan kille som kan få göra hemmadebut i Wolfsburg är Ivan Perisic. Kroaten har redan presterat sig med lite mål under uppehållet och förhoppningen är att han ska kunna avlasta Bas Dost i målprotokollet.

FSV Mainz 05 – SC Freiburg
Mainz mot Freiburg, femman mot sexan, genialiske Tuchel mot genialiske Streich. Två lag som spelar disciplinerad fotboll styrd av tränarnas känslor, två lag som har hittat glädjen i offensiven och stabiliteten i defensiven. Frågan är hur länge de orkar ligga på topp när de slumrande ”storlagen” vaknar till liv. Intressant kamp, helt klart.

Bayern München – Greuther Fürth
FC Bayerns första match efter Pep-nyheten, första stoppet på Jupp Heynckes avskedsturné. Hösten tillhörde de tyska rekordmästarna, laget gjorde i särklass flest mål och släppte in minst mål. Det finns ingen anledning att tro att det ska se annorlunda ut mot tabelljumbon från Fürth. Nyförvärvet, det stora hoppet, Nikola Djurdjic saknas och även Prib och Mavraj saknas för Mike Büskens lag. Ingen skräll i sikte men det ska bli intressant att se om FC Bayern kan spinna vidare på den suveräna formen från hösten.

Lördag 18:30
Werder Bremen – Borussia Dortmund
De regerande mästarna inleder Rückrunde tolv poäng efter serieledaren Bayern München. Werder Bremen, med en nöjd Thomas Schaaf, väntar på Weserstadion. Båda tränarna tvingas bygga om lite i startelvorna. I Dortmund saknas Neven Subotic, en Felipe Santana med bruten näsa förväntas ersätta honom bredvid Mats Hummels. Bremen tvingas klara sig utan Arnautovic och Bargfrede. Dortmund har som vana att vinna borta mot Bremen när strålkastarljuset dränker planen. Två lag som gillar att anfalla.

Söndag 15:30
1. FC Nürnberg – Hamburger SV
Michael Wiesinger befordrades från U23-laget efter Dieter Heckings överraskande avsked. Nu har han haft några veckor på sig att lära känna spelarna och förklara sin filosofi för dem, i media verkar spelarna vara nöjda med nye tränaren ledarskap. Första testet blir mot Hamburger SV som troligtvis kan spela med stjärnan van der Vaart.

Söndag 17:30
Fortuna Düsseldorf – FC Augsburg
En del spännande nyförvärv kan få presentera sig när bottenlaget Augsburg åker till Düsseldorf. Bortalaget har hela tio poäng upp till säker mark, precis som Fürth. Nykomlingen Fortuna har däremot lyckas bättre än väntat och målvakten Giefer samt försvaret har säkrat många poäng. Düsseldorf har förstärkt med Tesche, Omae och vindsnabbe Bolly.
I Augsburg har man äntligen hittat en målgörare i Ji och han lär starta på söndag. Även Parkhurst har anslutit till Bayern-klubben.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB