Startsida / Inlägg

Vad var det för motstånd?

av Pierre Wingren, reporter

Resultatmässigt en lyckad vecka för Bayern München och FC Schalke 04 i Champions League. Och efter tisdagens match seglar FC Bayern på allvar upp som favorit till den där CL-titeln…

…men det beror mest på att AC Milan glädjande nog klädde av Barcelona.

Bayern München-spelarna vandrade ut på det gröna gräset i London och var säkerligen lite oroliga. Har vi haft det för enkelt i Bundesliga på sistone för att hantera Arsenal i en åttondelsfinal?

Åh nej, kära nån, bottenlaget VfL Wolfsburg gjorde en bättre första halvlek mot FC Bayern i fredags än vad Arsenal gjorde i tisdags. De tyska rekordmästarna spelade förvisso riktigt bra fotboll och försvarsspelet fungerade utmärkt. Toni Kroos drämde tidigt in 1-0 för FC Bayern innan geniet Thomas Müller utökade till 2-0 innan första halvlek var över. Och det kunde absolut ha stått 3-0 till FC Bayern.

Bayern München såg ut som ett mästarlag – men de spelade absolut inte sin bästa fotboll. Arsenal å andra sidan var inte alls bra. Efter den där kontrollerade första halvleken kändes det som om att FC Bayern mycket väl kan vandra till final och spela hem titeln de så gärna vill ha.

I andra halvlek började dock Arsenal spela fotboll. De pressade högt, hittade rätt i passningsspelet och började åtminstone fundera på att testa Manuel Neuer i målet. Resultatet blev ett Podolski-mål och ett lite skakat FC Bayern som började tappa riktlinjerna i sitt spel. Toni Kroos försvann sedvanligt ur matchen, felpassningarna blev fler och det såg lite virrigt ut.

Men tyskarna visade ändå att de var klassen bättre och Mario Mandzukic gjorde 3-1 på bästa Mario Gomez-manér.

Där och då började jag trots allt tvivla en aning. Hur hade matchen slutat om Arsenal hade bjudit på motstånd i 90 minuter?

Men så gick Milan och vann enkelt, smart, mot Barcelona i går. Och på en gång känns Bayern München som Europas bästa lag – trots att Jupp Heynckes ändå har en del att jobba på.

Hatten av till frågetecknet Daniel van Buyten som gjorde en utmärkt match i mittlåset.

Till FC Bayerns stora glädje väntar en cupmatch mot Borussia Dortmund på onsdag. Det är antagligen precis vad Jupp Heynckes lag behöver just nu. De kommer att ställas mot en motståndare som pressar högt, som vill ta avslut och som inte tittar på när motståndarna gör mål. Ett motståndare som inte har lagt sig ner innan matchen börjar.

För sanningen är trots allt att Bayern München spelade bättre fotboll i början av säsongen. Det fanns en annan koncentration. Deras ohyggligt starka form har gjort det lite för enkelt i Bundesliga den senaste tiden. Nu är det dags att växla upp från trean till femman – då finns det inte många lag som rår på årets upplaga av Bayern München.

Bastian Schweinsteiger fick gult kort i matchen och missar därmed returen. Men med Luiz Gustavo och Javi Martinez på det centrala mittfältet bör det inte bli några problem, framför allt då tyskarnas främsta mål blir att förhindra Arsenal från att göra just mål.

Det finns ytterligare en sak som Bayern München måste lösa: Franck Ribéry tycks ha någon Europa-förbannelse över sig. Hela han är lite som Dortmund förra året – fantastisk i ligaspelet men alldeles för ofta blek i Champions League. Tur då att Thomas Müller är tillbaka på allvar den här säsongen.

***

Schalke 04 spelade 1-1 borta mot Galatasaray, på en gräsmatta som verkligen var under all kritik. Ett utmärkt resultat med tanke på Schalkes urusla form. Men än en gång: vad var det för motstånd? Jag hade väntat mig betydligt mer från Galatasaray, det måste jag erkänna. Över huvud taget var den här åttondelsfinalen ganska dålig – men fantastiskt underhållande. Så som lagen uppträdde kan man dock diskutera huruvida något av lagen egentligen hör hemma i den här turneringen. Det bjöds på hårresande försvarsmisstag, brända gratischanser och överlag ganska medelmåttig fotboll.

Men det var en fantastiskt match att titta på, åtminstone första halvlek. Galatasaray tycktes inte ha något fungerande mittfält och backlinjen hade problem med Schalkes offensiv. Turkarnas anfallspar, Drogba och Yilmaz, imponerade dock. Schalkes försvarsspel var svagt, men de visade åtminstone en vilja att göra bättre ifrån sig än i Bundesliga, och offensivt skapade tyskarna en hel del chanser men en Huntelaar ur form och en bollkär Farfan satte stopp för många farligheter.

Det var helt enkelt inte Champions League-nivå på något av lagen. Förutom enskilda situationer. Yilmaz 1-0-mål är helt otroligt vackert och lämnade Hildebrand chanslös i målet. Schalkes kontring som ledde till 1-1 andades klass och när Farfan äntligen släppte bollen i rätt läge kunde kämpen Jones stänka in 1-1.

Ett rättvist resultat och kanske kan 2-2-matchen mot Mainz och gårdagens kampbetonade insats mot Galatasaray vända på Schalkes säsong. Jag trodde att de skulle gå under i Turkiet, så blev inte fallet och plötsligt ser det ganska ljust ut.

Men för att vara på den säkra sidan försöker Schalke ställa till med problem. De har lämnat in en protest till Uefa, klubben menar att Didier Drogba aldrig borde ha fått spela matchen då han har ett kontrakt i Kina. Målet lär väl antingen vara att (vilket är mindre troligt) få med sig en 3-0-seger från Turkiet eller (vilket är mer troligt) se till att Galatasarays fina anfallspar splittras inför returen i Gelsenkirchen. Eller så händer ingenting alls – Fifa gav trots allt Drogba grönt ljus.

***

En synnerligen lyckad vecka i Champions League med en välförtjänt Bayern-seger och ett Schalke som visade positiva livstecken. Kan kvällens fyra Europa League-lag följa upp den bedriften?

Det ser onekligen mörkt ut för de tyska klubblagen. Bayer Leverkusen åker till Portugal i hopp om att vända 0-1-underläget till något positivt. Det har Leverkusen aldrig lyckats med förr. Sami Hyypiä lovar dock att bästa laget ska spela i kväll.

VfB Stuttgart lyckades vinna med 1-0 mot TSG Hoffenheim i söndags och kanske kan den självförtroende skjutsen se till att de klarar av kvällens uppgift. Tyskarna släppte in ett sent och onödigt 1-1-mål på hemmaplan och måste nu vinna, eller spela oavgjort med fler gjorda mål, borta mot KRC Genk. Belgarna får dock klara sig utan sin anfallsstjärna Jelle Vossen.

Hannover 96 har en riktigt tuff uppgift framför sig när det ryska miljardprojektet Anzhi kommer på besök. Mirko Slomkas lag inledde positivt i Moskva och tog ledningen, men förlorade till sist med 1-3. Hannover har dock skämt bort oss med cup-magi de senaste säsongerna och kanske skrivs det ny historia i kväll.

Borussia Mönchengladbach spelade en spektakulär 3-3-match mot Lazio senast och hela klubben brinner verkligen för att fixa avancemanget i Rom. Det saknas fart i offensiven och mål är jus…äh, jag nöjer mig med att lägga upp den här bilden:

Källa: Fanbeauftragte Mönchengladbach

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB