Startsida / Inlägg

Mourinho drog den största nitlotten under landslagsuppehållet

av Adam Pinthorp

Landslagsuppehållet är över. Åtminstone för den här gången. I sedvanlig ordning har tränare hoppat av glädje samtidigt som andra sparkat sönder en grästuva i ren ilska. Den som under det här landslagsuppehållet drog den allra största nitlotten var dock ingen tränare som befunnit sig vid sidlinjen och varit aktiv. Nej, han har förmodligen tagit några dagar ledigt, eller om möjligt börjat fila på vad som komma skall för sitt Real Madrid.

Jag pratar naturligtvis om José Mourinho. Anledningen till hans förskräckelse är alla djupt svåra skadeproblem som drabbat flera Madrid-spelare under landslagsuppehållet. Marcelo blir borta tre månader, Fábio Coentrão & Álvaro Arbeloa i en månad. Även Sami Khedira är otillgänglig för Mourinho ett tag framöver samtidigt som både Karim Benzema och Gonzalo Higuaín lämnade sina respektive landslag med skador – om än av lindrigare grad.

Det som skapat störst oro och huvudbry är förstås krisen kring vänsterbacksplatsen. En position där annars två väldigt duktiga spelare i form av Marcelo och Coentrão konkurrerar med varandra. Vid behov finns också Arbeloa, som har erfarenhet av spel i den positionen, att använda sig av. Nu finns alltså ingen av dessa tre till Mourinhos förfogande en månad fram i tiden. Då blir den självklara följdfrågan; vem ska gå in som vänsterback?

Redan har det börjat surrats om Ángel Di María. Den tokoffensive yttern, som var en av Real Madrid-spelarna som inte lämnade landslagsuppehållet med en skada. Det fanns faktiskt ett par stycken sådana, även om det är svårt att tro. Di María förknippas i stort sett alltid med offensiv, men han bemästrar även ett bra defensivt arbete. Hur han skulle klara sig som vänsterback låter jag däremot vara osagt, men om det skulle bli han som får ansvaret känns det både logiskt och inte helt dumt.

Samtidigt försvinner ju också Arbeloa som högerback – där Madrid inte har någon självklar backup. Naturligtvis finns Sergio Ramos att använda sig av, men det lämnar i sin tur en plats centralt i backlinjen. Är det dags för någon av ungtupparna Raphael Varane och/eller Nacho Fernández att få mer regelbunden speltid framöver? Kommer Mourinho flytta ner någon mittfältare till backlinjen?

Bara framtiden kan utvisa svaren. För jag tror inte ens självaste Mourinho sitter inne på den faktadelen just nu.

Om jag får chansa på en möjlig startuppställning i backlinjen mot Celta Vigo kommande helg tror jag ändå Ramos blir placerad till höger i backlinjen, Varane gör Pepe sällskap centralt, medan Di María får chansen till vänster.

Slutligen. Visst är det, trots att man är svensk, hiskeligt skönt att landslagsuppehållet äntligen är över? Känns som en tung sten har fallit ifrån en och att man äntligen kan börja se ljus i tunneln igen. Till helgen väntar ny full spansk ligaomgång. Visst är det härligt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB