Startsida / Inlägg

Segunda-kollen

av Adam Pinthorp

Senast jag gick igenom Segunda-kollen hade det spelats nio omgångar. Vid det tidpunkten hade Elche redan vunnit mark som tabelletta, medan Almería låg tvåa. I den absoluta tabelltoppen ser det likadant ut nu, där Elche ligger fyra poäng för Almería efter 15 spelade omgångar.

Elche är också det lag som släppt in överlägset minst mål under säsongsinledningen – bara åtta stycken – något som alltid går hand i hand med framgång. Almería har å sin sida släppt in nästan det dubbla (15), men har gjort lite fler framåt.

Ett annat lag som fortsatt imponera är den katalanska klubben Girona (en stad som man annars mest förknippar med en plats där man flyglandar). Den här säsongen har de, efter några sämre år, verkligen visat att de kan spela fotboll. Tränaren Joan Francesc Ferrer, ofta kallad ”Rubi”, har fått ordning på grejerna i klubben. Man är ett starkt kollektiv som spelar riktigt underhållande fotboll – något som de 28 gjorda målen vittnar om. En styrka gällande målskyttet är att man inte bara en eller ett par stycken som står för målproduktionen – utan flera stycken som kan kliva fram och hitta nätet.

Vid senaste Segunda-kollen låg Villarreal trea. Nu har man, efter en trasslig månad, sjunkit till femteplats. Under november månad har ”den gula ubåten” spelat fyra matcher, och man har varit spelmässigt det bättre laget i samtliga – men bara vunnit en match. Och det är just målskyttet, i samspel med problemet att stänga matcher, som har varit Villarreals problem under hösten. Man har spelat fyra 1-1-matcher under de inledande 15 omgångarna. I samtliga har man tagit ledningen – för att sedan tappa.

Det är inte bara för Villarreal det varit lite tuffare den senaste tiden. Vår ende proffssvensk i Spanien – Olof Mellberg – har nämligen dragits med lindrigare skadeproblem. Men förra helgen var han åter i spel och har överlag gjort det väldigt bra sedan flytten från Olympiacos. Tillsammans med Mateo Musacchio bildar han onekligen ett av ligans främsta mittlås.

Dessutom imponerar han språkmässigt, lyssna bara här. Detta är vid en presskonferens från i veckan, inför toppmötet med Elche på söndag. Spanskan som han lärde sig i Racing åren 1998-01 sitter alltså fortfarande i.

Kikar vi längre ner i tabellen hittar vi en La Liga-bekanting i form av Hércules på sista plats. Ett lag som annars tippades högt inför säsongen. Dessutom återfinns såväl Racing och Sporting Gijón, som båda ramlade ur La Liga i våras, på den nedre halvan. Racing är till och med under nedflyttningssträcket. Även Copa del Rey-succén från i fjol – Mirandés – har haft det tungt under sin debutsäsong i Segundan och ligger också under sträcket.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB