Startsida / Inlägg

En spelare som unnas framgång

av Adam Pinthorp

Det är sådana här stunder man verkligen unnar en spelare som Xabi Prieto. En spelare som varit sitt älskade Real Sociedad troget hela sin karriär, trots att intresse har funnits från många andra klubbar. Prieto har varit en del av klubbens seniorlag det senaste decenniet, och har varit med på hela den långa resan. Säsongen 2002/03 var man på toppen och var snubblande nära att ta hem ligan, men blev till slut omsprungna av Real Madrid. Därefter sjönk klubben som en sten i tabellen säsongerna därpå, vilket till slut ledde till degradering. Xabi Prieto gjorde sin första riktiga A-lagssäsong 2003/04, då klubben spelade i Champions League. Han har varit med hela den långa vägen, från CL-spel till Segundan och tillbaka till Spaniens finrum. Nu är han på god väg att vara en del i det lag som åter är på väg ut i hela Europas finrum – Champions League.

Igår stod Real Sociedad för en otroligt imponerande prestation när man bortaslog Lyon i det första av två kvalmöten. Antoine Griezmann och Haris Seferovic slog till med varsina drömmål, och La Real har nu ett 2-0-läge att gå på inför returen på Anoeta nästa vecka. Här kommer ytterligare några tankar kring matchen och Real Sociedads säsongsinledning.

La Real klarar sig utan Illarramendi
Ett uddlöst och grått Getafe kan inte riktigt räknas som en ordentlig värdemätare. Men att spela som man gjorde igår, borta mot Lyon, tyder på klass. Och det var framför allt det defensiva mittfältsspelet tillsammant med backlinjen som jag imponerades av. Asier Illarramendi spelade en nyckelroll i sin defensiva roll på innermittfältet förra säsongen. Redan mot Lyon var det tydligt att hans kompanjon Markel Bergara nu kommer ta betydligt mer ansvar den här säsongen. Dessutom har det skapats en konkurrenssituation kring platsen som defensiv spelfördelare.

Mot Getafe spelade klubbens juvel Rúben Pardo, igår fick David Zurutuza ta hand om rollen med framgångsrikt resultat. Därtill finns också nyförvärvet Esteban Granero som bara spetsar till det ännu mer.

Det kan fortfarande vara ett alldeles för tidigt skede att slå hammaren i bordet och bedöma, men sett över de två inledande matcherna på säsongen kommer Real Sociedad klara sig bra utan Asier Illarramendi. Kanske leder det till och med till något positivt om ännu fler tar sig i kragen och kliver fram mer. Precis som Markel Bergara och David Zurutuza gjorde igår.

Carlos Vela är bättre än någonsin
Tolv mål och åtta assist första säsongen. 14 mål och nio assist ifjol. Carlos Vela har sannerligen imponerande statistik sedan han lämnade Arsenal för Real Sociedad. Men den 24-årige mexikanen känns i detta nu bättre än han någonsin varit. Drivet, blicken och spelskickligheten – allt i ett. Mot Lyon var han inte bäst i La Real, men han gjorde alltid något vettigt när han fick bollen, och stod föga överraskande för framspelningen till Antoine Griezmanns fantastiska mål.

Fortsätter Vela som han inlett säsongen kommer de 14 ligamålen han lovat att slå inte bli några större problem. Frågan är hur långt han kan leda till Sociedad i Europa.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB