Startsida / Inlägg

Omgångens awards: Talangen kapade fotografen

av Adam Pinthorp

 

Premiäromgången är färdigspelad och nu är allvaret i gång igen. För att summera ihop den första omgången lite passar jag på att dela ut ett gäng utmärkelser.

Omgångens ungtupp:

I förra säsongens premiärmatch för Málaga fick vi stifta bekantskap med en ny spelare – Fabrice Olinga. En anfallare från Kamerun, född 1996. I den matchen, som var borta mot Celta, hoppade Fabrice in och skarvade in segermålet för Málaga. I säsongens premiär fick unge Fabrice spela från start på Mestalla mot Valencia, och gjorde det riktigt bra. Han visade kvickhet, god teknik och ett ständigt mod i form av att utmana. Málagas ungtupp är en av många spelare att följa lite extra under säsongen.

Omgångens kapning:

När vi ändå är inne på Fabrice Olinga. I matchen mot Valencia fick han sig en ordentligt tryckare av João Pereira, och gled långt utanför planen. Med sig i fallet tog han även en av fotograferna bakom ena kortsidan, som han omedvetet slog undan benen på. Man får passa sig.

Omgångens hjärnsläpp: 

Ställningen är 6-0 till Barcelona, drygt 20 minuter återstår. Levante-försvararen Héctor Rodas får en frispark långt ned på egen planhalva, och ska, förmodligen, slå hem bollen till egen målvakt och börja om på nytt. Vad händer? Nonchalant trippar Rodas fram, och klappar till bollen så att den med knappt styrfart rullar mot målvakten. Därefter vänder sig Levante-spelaren om, och bryr sig inte om att Cesc Fàbregas i rasande fart kommer och fångar upp bollen i stället. Sekunderna därpå står det 7-0 på resultattavlan. Frågan är – hur tänkte han egentligen?

Omgångens upphämtning:

Villarreal stod förvisso för en galen upphämtning mot Almería, där man lyckades vända 2-1 till 2-3 i slutskedet av matchen. Men sett till hur det såg ut var segern välförtjänt och spelmässigt var Villarreal snäppet vassare än Almería. Därför väger Espanyols upphämtning borta mot Celta Vigo ännu tyngre. Celta var det bättre laget och hade en, som det då såg ut, stabil 2-0-ledning en bit in på andra halvlek. Men Javier Aguirres manskap ville annorlunda, och ryckte upp sig. Två snabba mål senare och man hade fixade oavgjort.

Omgångens räddning:

…men det var dock ytterst nära att Espanyol, trots upphämtningen, fick åka poänglösa från Balaídos. Tacka vet jag målvakten Kiko Casilla för det. Hans brutala räddningGustavo Cabrals nick tål att ses om och om igen.

Omgångens retsticka:

Han framkallade tre gula kort hos motståndarna och irriterade hela tiden på gränsen. Diego Costa var allt annat än en trevlig bekantskap för Sevilla i söndags, något hemmasupportrarna på Ramón Sánchez Pizjuán svarade med att skandera ”hijo de puta” gång efter annan. Brassen själv svarade dock med att göra två mål – och firade förstås framför Sevilla-supportrarna.

Omgångens återuppståndelse:

En gång i tiden ansågs han vara en stortalang, den nu 25-årige Alberto Bueno. Men de senaste åren har anfallaren stagnerat, och ifjol hade han svårt att platsa i Valladolid. För några dagar sedan blev Bueno klar för Rayo Vallecano, och direkt i premiären mot Elche fanns han med från start – en chans han tog väl tillvara på. Med två mål och imponerande spel var han en av planens bästa spelare när Rayo rullade ut Elche hemma i Vallecas.

Omgångens kross:

Rayos pulverisering av Elche hemma var väldigt imponerande, men då vann man ändå med fyra mål färre än vad Barcelona gjorde mot Levante. Katalanerna spelade ut hela sitt register och såg mer engagerade och motiverade ut än någonsin. Levante, som å sin sida såg väldigt tafatta och uddlösa ut, ska vara glada att det stannade vid 7-0, och att Lionel Messi faktiskt blev utbytt i mitten av andra halvlek.

Omgångens inhoppare:

Trots två mål i den sista försäsongsmatchen fick Jérémy Perbet inleda på bänken för sitt Villarreal mot Almería. Och när Ike Uche väl blev utbytt i andra halvlek trodde nog de flesta att fransmannen skulle få ändra planen. Så blev inte fallet – Marcelino hade en annan plan. Han skickade in vindsnabbe Jonathan Pereira istället, ett val som till slut blev helt matchavgörande. Pereira slog först inlägget som ledde till 1-1-målet, och satte med bara ett par minuter kvar av matchen 3-2 efter att ha blivit fint serverad av Giovani dos Santos. Ett minst sagt lyckat byte av Marcelino.

Omgångens fartfläkt:

Jag gissar att det var många som fick upp ögonen för Real Betis yttermittfältare Cedrick den här omgången. Mot Real Madrid var han ett ständigt orosmoment under den timmen han fick på planen, och var dessutom direkt inblandad i Betis 1-0-mål. Cedrick kan liksom många andra nyförvärv i Real Betis bli ett stort utropstecken under säsongen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB