Startsida / Inlägg

Inför säsongen: Athletic Club de Bilbao

av Adam Pinthorp

Uppladdningen inför säsongsstarten fortsätter. Här kommer några rader om Athletic Club de Bilbao, som till säsongen byter ut klassiska San Mamés till nya och moderna arenan San Mamés Barria, med kapacitat för 53 332 åskådare.

Förändringar:
Efter att ha varit i frysboxen stora delar av förra säsongen har nu Fernando Llorente lämnat Athletic för Juventus, något som varit klart en längre tid. Som ersättare har man plockat in Osasunas skyttekung från i fjol, Kike Sola, som då smällde in nio ligamål. Det största och mest prestigefyllda nyförvärvet är dock Beñat Extebarria, som varit en av ligans främsta mittfältare de senaste två åren. Med sina passningskvalitéer och förmåga att dirigera och styra tempot i matcherna kommer han bli guld värd för Athletic. Dessutom har man ersatt Marcelo Bielsa med Ernesto Valverde på tränarbänken. En klasstränare mot en annan.

Förutsättningar:
Valverde förfogar över en väldigt stark trupp, framför allt på mittfältet, som på pappret ser väldigt spännande ut. Defensivt hade en given ledare i mittförsvaret inte skadat, men unge Aymeric Laporte kan mycket väl ta nästa steg i utvecklingen och ingen vet hur hemvändaren Xabi Etxeita, som förra säsongen var riktigt vass i Elche, eventuellt växer i en ny och bättre omgivning. Det ser på pappret, precis som föregående två säsonger, väldigt bra ut för Athletic. Frågan är om de kan leva upp till förväntningarna i ligaspelet den här gången?

Tänkbar startelva:

(4-2-3-1)

Gorka Iraizoz

Andoni Iraola
Borja Ekiza
Aymeric Laporte
Jon Aurtenetxe

Beñat Extebarria
Ander Herrera

Markel Susaeta
Óscar de Marcos
Iker Muniain

Aditz Aduriz

Rimlig målsättning:
Efter den minst sagt halvdana fjolårssäsongen är det tydliga i och med värvningarna att Athletic storsatsar mot att åter ta sig upp till toppen. En Europa League-plats är ett minimun, men om allt klaffar har man potential att kunna utmana om en Champions League-plats.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB