Startsida / Inlägg

Inför säsongen: Barcelona

av Adam Pinthorp

Vem kunde i våras ana vad som nu har hänt hos de regerande ligamästarna FC Barcelona, som går till säsong med en ny tränare vid sidlinjen och en ny brassestjärna på planen.

BARCELONA

Förändringar:
Som en blixt från klar himmel slog nyheten ner för bara några veckor sedan. Tito Vilanova har fått återfall, och kan inte fortsätta träna FC Barcelona”. Många trodde Vilanova redan hade vunnit sin livs kamp mot cancern, men nu tvingas han återigen kämpa för att övervinna sjukdomen. Som ersättare har Barcelona anställt Gerardo ”Tata” Martino, en argentinare som kommer från samma stad som Lionel Messi, Rosario, och dessutom tränat den klubb Messi en gång började sin karriär i – Newell’s Old Boys. Tata Martino har Marcelo Bielsa som en stor förebild, och beskrivs ha ett liknande sätt att se och tänka fotboll, om än med lite med taktiskt och defensiv disciplin. På spelarfronten har David Villa och framtidsmannen Thiago Alcântara försvunnit som de tyngsta namnen, och så har en av transfersagornas mest utdragna historier nått sitt slut i och med Neymars ankomst till den katalanska klubben.

Förutsättningar:
Tata Martino säger sig vilja återinföra det höga presspelet som i fjol inte var så framgångsrikt i Barcelona. Lyckas han med det kommer han lyfta laget både ett och två snäpp jämfört med förra säsongen. Och förutsättningarna är så klart väldigt bra. I ett lag med Lionel Messi, Andrés Iniesta och Xavi Hernández ansluter nu världens största talang Neymar för att slå sig in bland stjärnorna och sätta sin prägel på det hela. Om allting klaffar kan det bli en väldigt bra säsong för Barcelona.

Tänkbar startelva:

(4-3-3)

Víctor Valdés

Daniel Alves
Gerard Piqué
Carles Puyol
Jordi Alba

Xavi Hernández
Sergio Busquets
Andrés Iniesta

Alexis Sánchez
Lionel Messi
Neymar JR

Rimlig målsättning:
Det finns många skillnader mellan Barcelona och Real Madrid. Men när det gäller förväntningar och målsättningar är de båda klubbarna på samma våglängd. Och precis som vanligt har giganterna också oförskämt bra lag på pappret. För Barça är guldhattar och champagne vid säsongens slut inte bara en realistisk målsättning, utan också den enda godkända målsättningen. Katalanernas problem är att det är precis samma visa i Real Madrid-lägret.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB