Startsida / Inlägg

”Nu finns bara ett gäng rövslickare”

av Adam Pinthorp

Efter segern mot Sevilla i helgen trodde nog de allra flesta att det skulle blåsa lite lugnare vindar kring Valencia. Adil Rami verkar tycka annorlunda. Nu har han gjort sig omöjlig i klubben efter flera häpnadsväckande uttalanden riktade mot såväl tränare som lagkamrater.

Det har inte varit en lugn stund i Valencia-lägret under säsongen. Men efter 3-1-segern mot Sevilla i söndags trodde nog de allra flesta att vindarna skulle vara lite mjukare och att tränaren Miroslav Djukic skulle få lite andrum. Det har han, och klubben också fått. Men bara i ett par dagar. Adil Rami tyckte uppenbarligen att det räckte så.

Fransmannen, som värvades till Valencia 2011 och inledde sin sejour i klubben så bra har nu gjort sig omöjlig i klubben. Och utvecklingen är väldigt beklämmande eftersom han målades upp som ”den nye Roberto Ayala” och supportrarna hoppades att man hade hittat den där försvarsledaren som man så länge saknat. Efter smekmånaderna, som varade ungefär ett halvår, började Ramis prestationskurva peka nedåt och samtidigt försämrades attityden allteftersom. Han kom med krav och ville vara säker på sin plats i laget – trots stundtals halvdana insatser. Rami blev kvar ytterligare en säsong, där dalarna var betydligt djupare och mer återkommande än topparna.

Försvararen var väldigt nära att lämna Valencia redan i somras, då han och nye tränaren Miroslav Djukic inte klickade från starten. Djukic kunde förstås inte lova fransmannen någon speltid, eftersom fotboll många gånger handlar om dagsform, medan det var exakt vad Adil ville få bekräftat för sig. Men Valencia-tränaren lyckades ändå övertala Rami om att stanna, och det såg ut som att två starka viljor hade slåss sina kloka huvuden tillsammans för att göra det bästa av situationen. Tills nu, då Adil Rami har bevisat raka motsatsen.

Redan efter Europa League-förlusten mot Swansea, där mittbacken för övrigt fick rött kort efter tio mintuer, skall ha han sagt ”skönt, nu blir vi snart av med honom” och menat att tränaren Djukic låg risigt till.

I veckan har uttalanden fortsatt och Rami har gått till attack både mot tränaren och sina lagkamrater. ”Jag pratar inte med Djukic. Han lovade saker som han inte har hållit. I omklädningsrummet saknas helt ledargestalter och efter att Albleda, Tino och Soldado lämnat finns bara ett gäng rövslickare kvar”.

Valencia, som ikväll möter Granada på bortaplan, har med omedelbar verkan skickat hem Rami från truppen och presidenten Amadeo Salvo, sportchefen Braulio Vázquez och tränaren Miroslav Djukic verkar enade i sin sak: Adil Rami kommer aldrig någonsin representera Valencia CF.

Det mesta tyder på att han inte ens kommer fortsätta sitt kontrakt, utan att det bryts på en gång, och att fransmannen i sådana fall har tillåtelse att träna med en ny klubb fram tills januari, då han först skulle bli spelklar. Valencia har även låst Ramis lön tills vidare.

Fransmannens utveckling i Valencia har varit något utöver det vanliga. Första halvåret i klubben var han inte bara en av lagets bästa spelare, utan en av ligans främsta försvarare. Hans plats i den franska landslagstruppen var lika given. Nu, drygt 1,5 år senare, har han på egna misstag spelat sig bort ifrån både Valencia och landslaget.

Om hans vilja att spela VM nästa sommar var så stor att han skulle göra precis allt för att nå dit, då undrar jag hur karln resonerar när han agerar på det här sättet och nu riskerar att inte spela förrän tidigast i januari igen.

Detta skapar förstås bekymmer för Valencia också. Nu står man med två renodlade mittbackar i truppen (Ricardo Costa, för närvarande skadad, och Víctor Ruiz) samt Jérémy Mathieu som också hanterar den centrala rollen i försvaret. Sportchefen Braulio uppges leta febrilt efter en ny mittback som kan ansluta i januari, men fram tills dess, då man har ligaspelet, Europa League och så småningom Copa del Rey att tänka på, måste förstärkning in.

Det sägs att Valencia Mestallas (klubbens B-lag, belägna i tredjedivisionen) ynglingar Alberto Tendillo och Sergio Ayala ligger bäst till. Tendillo är barnbarn till Valencia-ikonen Miguel Tendillo, medan Ayala är, trots efternamnet, inte alls släkt med försvarslegendaren Roberyo Ayala. Sergio kom till Valencia Mestalla inför den här säsongen från Barcelona, där han är fostrad i La Masía.

Oavsett vem som ersätter kan vi nog slå fast att Adil Rami spelat sin sista match i Valencia-tröjan. Det slutade aldrig så där bra som många hade hoppats på. Men kanske kan en ny Ayala vara lösningen som bidrar med harmoni i Valencia.

Källor: SuperDeporte, Cadena SER & Onda Cero.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB