Startsida / Inlägg

Pedro – fjärdeanfallaren som klev fram

av Adam Pinthorp

Barcelona är vintermästare i La Liga. Men det var på det berömda håret borta mot Getafe, för matchinledningen var allt annat än harmonisk och behaglig för katalanerna.

Medan Barças försvar såg ut att gå på en dag för tidig julsemester utnyttjade Getafe misstagen till max. Framför allt var det via Dani Alves högerkant man anföll, där brassen som nyligen kommit tillbaka från en skada, hade rejäla bekymmer. Han blev överspelad enkelt, låg helt fel i positioneringen och slarvade också i markeringsspelet.

Först klackade Ángel Lafita fullkomligt magiskt fram Sergio Escudero som tryckte in 1-0 för Getafe. Strax därefter kunde en helt ensamstående Lisandro López knoppa in 2-0 från nära avstånd. Och är det två spelare Barcelona bör ha markering på är det mittbackarna Alexis Ruano och Lisandro López. Om Tata Martino och hans ledarstab inte gjort läxan rätt, eller om spelarna ute på planen helt enkelt inte tagit sina uppgifter på fullt allvar låter jag vara osagt. López var i alla fall helt omarkerad när han nickade in tvåan och uppförsbacken till tre poäng och fortsatt serieledning var just där och då enorm för Barça.

Med Leo Messi fortsatt på skadelistan och Neymar avstängd var frågan vem eller vilka som skulle kliva fram. När Undiano Mallenco blåste av för halvtid visste vi svaret.

Det blev varken Alexis Sánchez eller Andrés Iniesta som var tungan på vågen och stod för den där lilla extra dosen briljans när Barcelona som mest behövde det. I stället var det Pedro Rodríguez, som varit fjärdevalet som anfallare i stort sett hela hösten, som tog sin chans.

Först frispelades han och elegant satte något som han själv trodde var ett reduceringsmål, men den gången dömdes det bort felaktigt för offside. Pedro gav inte upp för det, utan lade i stället in en ny växel. Han lobbade in 2-1, lirkade in 2-2 i bortre krysset och satte 2-3 från nära avstånd. På bara åtta minuter vände Pedro matchen helt på egen hand.

I andra halvlek fortsatte Pedro visa vägen och assisterade Cesc Fàbregas till 4-2, fixade straff som ledde fram till 5-2 innan han slutligen blev utbytt och fick stående ovationer.

Kanarierns tre fullträffar innebär också hans tolfte, trettonde och fjortonde mål. Med det är han bäste målskytt den här hösten i Barcelona, tillsammans med Messi. För att vara en anfallare som inte ens är ordinarie är det helt makalöst bra.

Efter en halvtimme såg det ut som att det skulle bli en jobbig kväll för Barcelona, och att alla delar av Madrid skulle jubla hela natten lång. Men när storstjärnorna saknades klev Pedro Rodríguez fram och ristade in att han inte tänker nöja sig med att sitta på bänken i fortsättningen.

Diego Costa var skillnaden för Atlético – igen
När alla väntade sig en storseger och att Atlético skulle sätta stor press på Barcelona blev i stället tvärtom. Madrid-klubben chockerades efter bara en minut av Levante, och fick sedan kämpa och slita hela lördagskvällen hemma på Vicente Calderón för att fixa tre poäng.

Men har man höstens bäste spelare i sitt lag finns alltid såväl hoppet och chansen. Och som så många gånger förr var Diego Costa skillnaden för sitt Atlético.

I ett ganska tamt och fantasilöst Atleti var det Costa som med sin vilja och fart brummade igång lagmaskinen, och till slut också ledde laget till seger. 2-1-målet på volley strax efter paus var briljant, och trots tre missade straffar under hösten klev förstås Costa fram till straffpunkten en kvart från slutet och fastställde slutresultatet 3-2.

Med 19 mål på 17 ligamatcher undrar man var det här ska sluta. Fortsätter det här målsnittet kommer anfallsstjärnan nå över 40 mål när säsongen summeras. Bara tanken på det är helt ofattbar, men sett till höstens prestationer känns det långt ifrån omöjligt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB