Startsida / Inlägg

Den stora målvaktskampen

av Pierre Wingren, reporter

Nu lämnar vi den europeiska glansen och inriktar oss på det som verkligen får pulsen att stiga – Bundesliga. Tiden bara rusar iväg för tillfället och det är nu som matcherna verkligen börjar bli avgörande. Varje poäng känns som en kraftansträngning och varje förlorad poäng känns som ett oreparerbart misstag. Det är nu säsongen har kommit in i den heta fasen. Den bästa tiden på året närmar sig.

En av dessa ack så avgörande matcherna är lördagens möte mellan Bayer Leverkusen och Borussia Mönchengladbach. Säsongens överraskningslag befinner sig fortfarande på tredje plats med 48 poäng. Men spelet har hackat lite på sistone. Bayer Leverkusen har börjat hitta rätt och ligger plötsligt femma – med 40 poäng. Åtta poäng skiljer alltså. Och det här är ju så spännande. En vinst för Leverkusen blåser rejält med liv i Champions League-drömmarna, en vinst för Gladbach skulle med största sannolikhet säkra en Champions League-plats, antingen direkt eller via kval. Åtta poäng kan bli fem, åtta poäng kan bli elva.

Borussia Mönchengladbach saknar verkligen Patrick Herrmann smärtsamt mycket. Han var viktigare för lagets bländande offensiv än vad många trodde. Marco Reus sågs som nyckelspelaren, som Atlas sam bar på Jorden. Det var inte han, åtminstone inte han på egen hand. Ty han behöver sin lekkamrat Herrmann. Gladbach har haft svårt att bygga upp sitt offensiva spel på samma sätt, och har därför tappat onödigt mycket poäng.

Bayer Leverkusen å andra sidan har gått riktigt bra på sistone om vi bortser från storförlusten mot Barcelona och förra helgens förlust mot VfL Wolfsburg. Leverkusen känns lite hetare än Gladbach för tillfället, men inte smartare.

Det som gör kampen extra intressant i mitt tycke är matchen i matchen: Bernd Leno, 20, mot Marc-André ter Stegen, 19. Den här målvaktskampen är inte bara prestigefylld, utan kommer med högsta sannolikhet avgöra matchen. Leverkusen vill anfalla, vill försöka föra spelet – men har ett försvar som har ganska svårt att hänga med, man har svårt att samla laget. Det kommer Mönchengladbach att älska, för det är precis denna typ av matcher de har saknat. Lucien Favres spel bygger på att försvara sig disciplinerat och effektivt för att sedan ställa om blixtsnabbt. Ytorna kommer att finnas mot Leverkusen. Men även Leverkusen kommer att få sina chanser. Så frågan är: vem av målvakterna tänker vara överjävligast?

Leno och ter Stegen är båda födda 1992. Leno har hunnuit bli 20, ter Stegen fyller 20 i slutet av april. De har följts åt under flera år. Målvakterna har gått en ständig kamp mot varandra i olika ungdomslandslag och nu är båda två fullblodsproffs i tyska storklubbar. 19 och 20 år gamla.

För tillfället konkurrerar de med varandra om en plats i U 21-landslagets mål. Marc-André ter Stegen gick för Bernd Leno sist. På lördag möter de varandra i en match som handlar om så mycket. Om en europeisk framtid. Runt omkring 100 meter skiljer dem åt – ändå kommer de att vara direkta konkurrenter. Vem drar det längsta strået på lördag?

I mina ögon är ter Stegen en bättre målvakt än Leno. Men över huvud taget känns det helt sjukt att inse hur många bra målvakter Tyskland förfogar över. Jag tycker ändå att ter Stegen har visat det där lilla extra. Han känns säker i luften, trygg med fötterna, snabb på linjen och har dessutom en förmåga att göra monsterräddningar. I mina ögon är ter Stegen inte bara bättre än Leno, den här säsongen har han varit Bundesligas bäste målvakt. Och det med 19 år. Manuel Neuer borde känna flåset i nacken, hur länge kan han hålla ter Stegen bakom sig? Och om ter Stegen faller så finns Leno, Fährmann, Trapp, Sippel, Unnerstall, Ulreich, Baumann och Zieler som seriösa konkurrenter.

Mitt framtidstipps är dock att Marc-André ter Stegen blir den som efterträder Manuel Neuer som Tysklands, kanske världens, bäste målvakt.

Efter önskemål från Albin så tänkte jag försöka tippa matcherna från och med nu, enligt traditionella 1X2-metoden. Jag ser det här som självmord och låter meddela att jag inte tar något som helst ansvar för den faktiska utgången. Skämt-å-sido, det som gör Bundesliga så speciell är just den här ovissheten. Men ett försök, det kan jag väl göra.

Bundesliga omgång 26:

Fredag 20:30
TSG Hoffenheim – VfB Stuttgart
Babbel, Widmayer, Compper, Beck, Rudy, Schipplocki, Vukcevic, Weis och Jaissle. Vad är det här för något undrar ni? Jo, de har allihopa ett förflutet i Stuttgart men återfinns nu i Hoffenheim. Och i Stuttgart har vi Vedad Ibisevic som lämnade Hoffenheim i vintras. Många återseenden. Hoffenheim har Bayerns förnedring i ryggen, medan Stuttgart kommer till matchen efter en 0-0-match mot bottenlaget Kaiserslautern. Ingen toppform här direkt, men stor vilja och motivation att göra bra ifrån sig. Stuttgart känns som det farligare laget och Hoffenheim verkar vara lite vilse. Vem ska göra målen? Vem ska styra upp backlinjen?
Jag tror på: 2.

Lördag 15:30
Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach
Som sagt, en seger för Leverkusen är ett krav om man vill beblanda sig i kampen om CL-platser. Robin Dutt har fått laget att dra åt samma håll, Ballack-soppan har ätits upp och man känns farliga i offensiven igen. Men Gladbach är inte vilket motstånd som helst. Favres lag har varit fantastiskt den här säsongen – och Leverkusen saknar Lars Bender. Det ska dock sägas att Leverkusen älskar att möta Gladbach på hemmaplan. 17 vinster och 110 mål har man gjort på Gladbach, vilket gör die Fohlen till favoritmotståndare. Herrmann saknas ännu för Favre, men Reus ska få agera centralt igen, vilket har sett bättre ut än ute till höger. Matchen i matchen mellan målvakterna kan avgöra det här.
Jag tror på: 2.

Borussia Dortmund – Werder Bremen
Om Dortmund spelar oavgjort eller vinner är klubben obesegrad i 20 matcher, vilket i så fall är ett nytt rekord för föreningen. Senast mot Augsburg såg det dock fantasilöst ut, tränare Klopp vill se en reaktion från spelarna. Werder Bremen är dock Dortmunds skräckmotståndare med hela 39 förluster i Bundesliga. Bortsett från Mario Götze ska alla kunna spela. Annat är läget i Bremen. Pizarro, som är ack så viktig, är avstängd och Arnautovic är skadad sedan tidigare. Dessutom är Marin tveksam. Bremen har dock en härlig 3-0-vinst mot Hannover med sig i bagaget. Räkna med en öppen, offensiv och chansrik match.
Jag tror på: 1.

FC Augsburg – FSV Mainz 05
Augsburg har inte förlorat på hemmaplan under Rückrunde, Mainz nyförvärv Zidan har gjort sex mål på sex matcher. Två fina serier. Augsburg har verkligen tagit sig mod och kämpar nu på ögonhöjd med andra bottenlag, kanske med lite mer vilja till och med. Mainz å andra sidan har hittat rätt efter flera månaders sökande, och lagets aggressiva matchinledningar banar vägen för poäng i match efter match. Callsen-Bracker är tillbaka för Augsburg.
Jag tror på: 2.

Hamburger SV – SC Freiburg
Nervkittlande match på så många sätt. En HSV-vinst ger en ganska komfortabel placering i tabellen, en förlust däremot betyder återigen bottenstrid för Finks lag. Freiburg är på uppgång och har insett allvaret och spelar med mycket hjärta. Finks största huvudbry torde vara backlinjen: Westermann, Aogo och Jansen saknas. Jansen hade ju annars varit ett alternativ för Aogo, men sån tur har inte Fink. Det sägs bli Mancienne och Bruma i mittlåset. Med tanke på hur darrigt Hamburgs försvar har varit tidigare, så känns det som om att Freiburg kommer kunna framstå som Bayern München sett till offensiven. Dock är härlige Töre tillbaka och han kan ställa till med mycket problem för Freiburg.
Jag tror på: X.

FC Nürnberg – VfL Wolfsburg
Båda lag står på samma poäng inför matchen – 31. Skillnaden är att Nürnberg bara vill kämpa för att klara kontraktet, Wolfsburg drömmer om Europa. Hecking har fått ordning på Nürnbergs spel men mot Mainz räckte det inte riktigt. Wolfsburg tog en skön skalp mot Leverkusen sist, men utan att övertyga spelmässigt. Det borde bli en ganska ångestladdad match med ett Nürnberg som vill ta tillvara på Wolfsburgs misstag. En vinst är viktig för båda lag.
Jag tror på: X.

Lördag 18:30
Hertha Berlin – Bayern München
14-1 i målskillnad på två matcher för Bayern München. Och nu väntar en tuff bortamatch mot ett Hertha Berlin i fritt fall, tuff på så sätt att bottenlag brukar kunna bjuda på en heroisk kamp. Och tuff så till vida att Otto Rehhagel är den tränare som har vunnit flest gånger mot Bayern (18). Lagkapten Kobiashvili är avstängd men Rehhagel har före detta Bayern-spelarna Kraft, Lell och Ottl i truppen. De har säkert inget emot att sätta käppar i Bayerns hjul. Men har Berlin någon ärlig chans? München är i en hysterisk form och nu vill spelarna inget hellre än att visa att man klarar av att vinna även på bortaplan. Heynckes ligger febersjuk man ska enligt planerna kunna sitta på bänken i morgon.
Jag tror på: 2.

Söndag 15:30
FC Kaiserslautern – Schalke 04
Kaiserslautern kan tangera ett klubbrekord på söndag. Ett klubbrekord som ingen spelare eller tränare vill vara med om att tangera: nämligen 16 matcher i rad utan vinst. Framför allt är det Kaiserslauterns usla offensiv som har försatt laget i detta jobbiga läge. Det har endast blivit 16 mål på 25 matcher. Underkänt. Surt nog så är man nästan tvungna att vinna över plötsligt formstarka Schalke, åtminstone om bottenkonkurrenterna plockar poäng. Schalke har en Huntelaar i gala-form och vann senast mot HSV med 3-1, samt mot Twente med 4-1. Inget fel på självförtroendet där. Schalkes största problem är försvarsspelet, men det känns som att Kaiserslautern får större problem med Schalkes offensiv än tvärtom. Papadopoulos är tillbaka från avstängning.
Jag tror på: 2.

Söndag 17:30
Hannover 96 – FC Köln
Hannover kan ta ett nytt klubbrekord om man inte förlorar mot Köln, det skulle innebära 14 hemmamatcher utan förlust. Och det finns inte mycket som talar för att Köln ska vinna mot Hannover även om Slomka och hans lag har spelat tre raka matcher utan vinst i Bundesliga. Men i torsdags vann man med 4-0 mot Liege och fick fylla på lite självförtroende. Kölns matcher på senare tid har varit viljelösa, slarviga och beklämmande. Ståle Solbakkens lag lyckades dock plocka tre viktiga poäng mot Berlin senast. Jajalo är avstängd men Köln hoppas fortfarande på att Podolski ska få spela, då man har gjort en andra överklagan på avstängningen. Hannover känns dock starkare och är man inte för trötta i benen efter den fina insatsen mot belgarna bör det bli tre poäng.
Jag tror på: 1.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB