Startsida / Inlägg

Så här stiger man ner – och så här håller man sig kvar

av Pierre Wingren, reporter

Det är väldigt många lag i årets upplaga av Bundesliga som riskerar att åka ur. Men vi kan väl försöka vara realistiska och åtminstone konstatera att VfL Wolfsburg, på nionde plats med nio poäng ner till kvalplats, ligger ganska säkert till. Men från plats tio och neråt blir det spännande och nervöst. Och det här gör ju Bundesliga till en så fängslande tillställning. Det är inte bara toppstriden som är intressant – vi har även en dramatisk bottenstrid att se fram emot.

Så här ser den nedre halvan av tabellen ut:
Placering, klubb, spelade matcher, segrar, oavgjorda, förluster, mål +/, målskillnad, poäng.

10. 1. FC Nürnberg    26 9 4 13 25:37 -12 31
11.
1. FSV Mainz 05  26 7 9 10 38:41 -3 30
12. TSG Hoffenheim  26 7 9 10 29:37 -8 30
13. 1. FC Köln           26 8 4 14 33:50 -17 28
14. Hamburger SV    26 6 9 11 30:48 -18 27
15. FC Augsburg       26 5 11 10 27:40 -13 26

16. SC Freiburg        26 6 7 13 33:53 -20 25

17. Hertha Berlin      26 5 8 13 26:47 -21 23
18. 1. FC K’lautern   26 3 11 12 17:36 -19 20
(OBS: jag ber om ursäkt för hur tabellen ser ut, verkligen).

Upplagt för dramatik alltså. För er som vill studera tabellen extra noga kan ni klicka här. Då kan ni även välja ”Heimtabelle” och ”Auswärtstabelle”. Varför skulle det vara så intressant i sammanhanget då? Jo, här följer nämligen Bundesligas statistiska sammanställning över hur man klarar sig kvar i finrummet, eller vad man ska misslyckas med för att åka ur Bundesliga.

Minst antal gjorda mål: 63 procents risk för avstigning (that’s right, det ordet använder jag nu):
I 30 av 48 Bundesliga-säsonger har laget med minst gjorda mål åkt ur. Under de senaste tio säsongerna har laget med minst gjorda mål lyckats rädda sig kvar. Det var Nürnberg via kval (2009/10) samt Arminia Bielefeld (2005/06).

Flest antal insläppta mål: 81 procents risk för avstigning (javisst!):
I 39 av 48 Bundesliga-säsonger har laget med flest insläppta mål fått tacka för sig. Hannover är det enda laget som har lyckats hålla sig kvar två säsonger i rad, trots flest insläppta mål (2008/09 och 2009/10).

Sämsta bortalaget: 75 procents risk för avstigning:
I 36 av 48 Bundesliga-säsonger har det sämsta bortalaget fått packa väskorna och förbereda sig för en säsong i 2. Bundesliga. Men Wolfsburgs supportrar behöver inte känna sig särskilt oroliga. Senast detta hände var nämligen säsongen 2006/07 och det ser onekligen relativt bekvämt ut för Wolfsburg som snarare jagar en Europa League-plats.

Sämsta hemmalaget: 90 procents risk för avstigning:
I 43 av 48 Bundesliga-säsonger har det sämsta hemmalaget fått lämna det tyska finrummet. Säsongen 1997/98 lyckades Hamburg göra något som inget annat lag har lyckats med de senaste 23 säsongerna: de höll sig kvar trots att de låg sist i hemmatabellen. Å andra sidan låg de femma i bortatabellen.

Minst 80 insläppta mål: 100 procents risk för avstigning:
Inget lag som har släppt in så här många mål, eller fler, har någonsin klarat kontraktet. Säsongen 1983/84 stod KFC Uerdingen för en stor bedrift och säsongen 1986/87 gjorde även FC Homburg det – men dessa klubbarna hade ”bara” släppt in 79 mål.

Inte mer än fem segrar på en säsong: 100 procents risk för avstigning:
Inget lag har lyckats med konststycket att hålla sig kvar i Bundesliga med fem, eller färre, segrar. Kaiserslautern kan alltså sakteliga börja svettas då endast har blivit tre segrar hittills.

Och så här klarar man sig kvar i Bundesliga:

Minst tolv segrar: 100 procents chans att klara sig kvar:
Inget lag har behövt börja om i andradivisionen efter minst tolv vinster under en och samma säsong. Säsongen 1979/80 fick Werder Bremen skutta ner en division, men då hade laget bara tagit elva segrar.

Minst 54 gjorda mål: 100 procents chans att klara sig kvar:
Säsongen 1976/77 fick Karlsruher SC stiga av, precis som Stuttgarter Kickers fick göra 1991/92. Dessa klubbarna hade dock bara mäktat med 53 mål. Med 54 gjorda så är man, statistiskt sätt, säker.

***

Veckans skönaste citat står Freiburgs tränare, Christian Streich, för. Hans lag spelar hemma mot tabelljumbon Kaiserslautern och tre poäng är givetvis oerhört viktiga. På presskonferensen frågade en journalist om Freiburg måste vinna, varpå Streich i all enkelhet och jordnära visdom svarade: ”Vi måste inte vinna, bara dö. Dö måste vi, vinna måste vi inte”. Så enkelt.

***

På tal om bottenmötet: Kaiserslautern har ersatt sparkade Marco Kurz med legendaren från Bulgarien – Krassimir Balakov. Han har ett tufft jobb framför sig, det må jag säga.

***

Ernst Tanner har fått sparken från TSG Hoffenheim. Det var på tiden tycker jag. Frågan är vem som ska ta över som sportchef nu? Dietmar Hopp själv tro? Nja.

Bundesliga omgång 27:

Fredag 20:30
VfL Wolfsburg – Hamburger SV
Aogo och Westermann är tillbaka för HSV vilket onekligen känns viktigt. Men har Fink lyckats ställa in sina grabbar på nedflyttningsstrid, har han lyckats pränta in defensiva riktlinjer? Hamburg har inte gått särskilt starkt på hemmaplan och förlorade senast mot Freiburg. Wolfsburg har dock gått väldigt svagt på bortaplan, men vann faktiskt med 3-1 mot Nürnberg sist och borde tankat lite mer självförtroende. Känns som en väldigt öppen historia mellan två lag som kämpar för olika saker – för Europa och mot degradering.
Jag tror på: 1

Lördag 15:30
Werder Bremen – FC Augsburg
Thomas Schaafs unga lag gjorde det egentligen ganska bra mot Dortmund senast. Men några riktigt heta målchanser skapade man aldrig. Pizarros onödiga örfil har ställt till det för Bremen och peruanen kommer även att missa den här matchen. Rosenberg ska stå för målproduktionen. I Junuzovic och Ekici finns det dock spelare som kan skapa bra chanser för Bremen, men Augsburg har visat upp ett förträffligt fint försvarsspel på sistone och ligger plötsligt ovanför strecket. Självförtroendet finns i Augsburg, men räcker det för en vinst på bortaplan? Nykomlingen är, tillsammans med Wolfsburg, det sämsta bortalaget den här säsongen.
Jag tror på: X

FSV Mainz 05 – Hertha Berlin
Thomas Tuchel, 38, mot Otto Rehhagel, 73. Yngst mot äldst, äldst mot yngst. En intressant tränarduell. Berlin måste helt enkelt haka av sig 0-6-förlusten mot München och fokusera på det viktiga i stället. Men helt klart är att Rehhagel-effekten hittills har uteblivet. Kobiashvili är tillbaka från avstängning. Mainz nyförvärv i vintras, Mohamed Zidan, gjorde sex mål på sex matcher. Men mot Augsburg tog det stopp. Kan han starta en ny serie och leda sitt lag till säkrare i mark i tabellen?
Jag tror på: 1

Bayern München – Hannover 96
I ligan har Bayern visat upp en mästerlig form då man har avfärdat Hoffenheim med 7-1 och Berlin med 6-0. Och på hemmaplan är rekordmästarna brutalt starka. I cupen mot Gladbach ville dock inte bollen in trots ett antal fina målchanser. München är mänskliga – men har Hannover något att sätta emot när matchen spelas på Allianz Arena? Mirko Slomkas lag slog Köln med 4-1, men släppte till en hel del målchanser. Men kan man spela så engagerat och fysiskt som i vissa andra matcher den här säsongen så har man en chans att störa Bayern.
Jag tror på: 1

SC Freiburg – FC Kaiserslautern
Nytt blod i Kaiserslautern alltså, nye tränaren Balakov kommer att sitta på bänken redan på lördag. Det kan givetvis bli ett mentalt lyft för spelarna, en välbehövlig omstart. Men Freiburg har verkligen växt ihop som lag och kämpar för varandra match efter match. Och det har gett resultat. Kaiserslautern måste börja göra mål, kan Balakovs ankomst lösa upp anfallarnas nervknutar? Senast Kaiserslautern vann var faktiskt mot just Freiburg under hösten…
Jag tror på: 1

Borussia Mönchengladbach – TSG Hoffenheim
2-1-vinsten mot Bayer Leverkusen gav Mönchengladbach det självförtroende som de nästan hade tappat. Patrick Herrmann gjorde comeback i cupen mot München, men norrmannen Nordtveit saknas på grund av avstängning. Gladbachs största svaghet är trots allt bredden i truppen. Hoffenheim har inte gått alls särskilt bra och spelar fortfarande för överlevnad, således kan vi räkna med att Babbel försöker tvinga fram rätt inställning från sina spelare. Men räcker det? Försvaret måste se bättre ut än vad det har gjort på sistone.
Jag tror på: 1

Lördag 18:30
Schalke 04 – Bayer Leverkusen
Leverkusen missade chansen förra helgen. Förlusten mot Gladbach innebär att laget nu har tio poäng upp till Schalke som ligger fyra, och därmed innehar kvalplatsen till Champions League. Så hoppet känns ute för Leverkusen, däremot måste man se till att försvara sig mot lagen under dem i tabellen. Schalke har siktet inställt på Gladbachs tredjeplats, särskilt hett blir det om Gladbach tappar poäng halv fyra. Huntelaar är i en faslig målform och hela Schalkes offensiv känns hyperfarlig. Kan Leverkusen freda sig mot det, i Gelsenkirchen?
Jag tror på: 2

Söndag 15:30
VfB Stuttgart – FC Nürnberg
Nürnbergs mittback, Wollscheid, är tveksam till spel. Det hade ställt till det för Dieter Hecking. Bruno Labbadia och Stuttgart får klara sig utan förra helgens tvåmålsskytt, Vedad Ibisevic, som är avstängd. Stuttgart siktar på plats sju, den ack så viktiga Europa-platsen. Efter ett par fina matcher är Nürnberg nu tillbaka i verkligheten och måste fortfarande rikta blicken nedåt i tabellen. Vilket lag tar det nödvändiga klivet i denna södra maktkamp?
Jag tror på: X

Söndag 17:30
FC Köln – Borussia Dortmund
När Köln och Dortmund vandrar ut på plan så vet spelarna precis vad som gäller. Hur litet avståndet ner är, hur mycket man kan rycka eller vad som krävs för att helt enkelt försvara sin nuvarande position. Matcherna mellan Köln och Dortmund, i Köln, har på sistone varit spektakulära och ganska galna. Många sena avgöranden och en hel del mål. Jürgen Klopps Dortmund är ligans bästa bortalag och har gott om självförtroende även om chanserna måste sitta snart. Detsamma går att säga om Kölns insats mot Hannover då laget brände alldeles för många lägen. Podolski är tillbaka så vi lär hitta Ishak på bänken. Dortmund har inte förlorat på tio matcher mot Köln – vilken serie upphör?
Jag tror på: 2

Precis som förra veckan frånsäger jag mig allt ansvar angående matchresultaten. Den som vill spela, spelar på egen risk. Personligen tycker jag att det är för många ”1:or”, men jag kan inte göra mycket åt det…

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB