Borussia Dortmund nästan mästare

av Pierre Wingren, reporter

Det blev en tidig morgon och därmed lite väl dåligt med sömn i natt. Nu sitter jag på tåget på väg hem från vår huvudstad. Trött, inte utvilad. Men det var som vanligt trevligt att prata lite fotboll med killarna på Euro Talk – som ni kan se här om ni önskar.

Ovan nämnda anledningar (tågresa och trötthet) resulterar i en något sen och lite kortare blogg i dag. Samtidigt tänker jag att det inte spelar någon roll. Redan i morgon spelar Bayern München semifinal mot Real Madrid i Champions League. Det kommer att bli en mycket trevlig fotbollskväll, det är jag övertygad om.

Vidare så hände det inte tillräckligt mycket för att vi ska trilla av någon stol. Missförstå mig inte, fotbollen var som vanligt underhållande och vi bjöds på mycket värt att diskutera. Men med så här få omgångar kvar kan vi spara på krutet tills någonting är klart. Borussia Dortmund är med största sannolikhet tyska mästare även 2012, men vi väntar med det. SC Freiburg lyckades inte säkra Bundesliga-kontraktet. Bottenstriden lever verkligen, kampen om Europa League-platserna även så. Jag har helt enkelt inte blivit mycket klokare den här helgen.

Eller, något har vi lärt oss. Kaiserslautern är verkligen tusentals meter under isen och FC Köln är på väg att göra Kaiserslautern sällskap där. Hamburg är fortfarande ett osäkert kort då laget tog en viktig seger mot Hannover senast. Men känslan är att bottenstriden handlar mer om vilket lag som är sämst, än vilket lag som är bäst och mest värdigt. Oavsett hade det varit tråkigt om vi blir av med Kaiserslautern, Hertha Berlin och FC Köln. Men det är svårt att påstå något annat än att det vore rättvist. Åtminstone mest rättvist, just nu.

VfB Stuttgart hann drömma om Champions League-kval, men ska nog först och främst fokusera på Europa League-platserna.

När nästa omgång är färdigspelad har vi nog blivit lite klokare. Jag tror det.

Bundesliga omgång 31:

VfB Stuttgart – Werder Bremen 4-1
Markus Rosenberg fick åter göra ett mål och äntligen verkar det ha lossnat med målskyttet. Men det hjälper föga för Werder Bremen just nu. Stuttgart var det bättre laget hela matchen och gjorde välförtjänt 1-0 och 2-0 innan halvtid. Strax efter halvtid gjorde Harnik, före detta Bremen-spelaren, 3-1. Men bollen tog först på handen och borde aldrig ha godkänts. Lite trist. Vem vet vad som hade hänt annats? Å andra sidan kändes Stuttgart som det klart bättre laget över 90 minuter och det var fint att just Cacau fick göra 4-1. Werder Bremen faller samman på och utanför plan just nu. Inte i Köln-klass förstås, men ändå. Något måste nog hända.

Schalke 04 – Borussia Dortmund 1-2
Det 140:e Ruhrderbyt mellan Dortmund och Schalke inleddes i ett fasansfullt tempo. Schalke ville hindra Dortmund från att åter vinna ligan, samtidigt som man kämpar för att behålla plats tre i tabellen. Dortmunds Bender fick dock första chansen efter bara någon minut, Papadopoulos nickade farligt två minuter senare och kamraten Farfan kunde göra 1-0 efter nio minuter, det var Kagawa som lurade sin egen målvakt genom att styra in avslutet. Dortmund svarade dock några minuter senare när Piszczek dundrade in 1-1. Men borde inte Unnerstall ha tagit bollen?
Chanserna avlöste varandra men Schalke var det bättre laget. Det var dock Dortmunds Sebastian Kehl som skulle avgöra matchen med sitt 1-2-mål efter en timme. Schalke försökte åter komma in i matchen men lyckades inte hota Dortmund på samma sätt som tidigare.
Schalke har nu Gladbach en poäng bakom sig, Dortmund leder ligan med åtta poäng.

Hamburger SV – Hannover 96 1-0
Den pinsamma 0-4-förlusten mot Hoffenheim satt säkert i ben och huvud. Men Hamburg svarade på bästa sätt och visade en reaktion på förra matchen. HSV såg smartare och säkrare ut. Men trots att Son stod för ett ganska tidigt ledningsmål var matchen spännande fram till slutet. Hannover saknade dock den där genomslagskraften i offensiven. Viktig för Hamburg att få sträcka lite på ryggen. På hemmaplan, med en hållen nolla.

FC Kaiserslautern – FC Nürnberg 0-2
Didavi gjorde ett mål och ett assist i en väl genomförd Nürnberg-match. Stuttgart vill givetvis plocka tillbaka honom i sommar, men Nürnberg har inte gett upp honom ännu.
Vad kan man annars säga om matchen? Jag vet inte, Kaiserslautern var så blekt. Det får bli att ta nya tag i Zweite Bundesliga. Nürnberg är så gott som klart för en ny säsong i finrummet.

VfL Wolfsburg – FC Augsburg 1-2
Augsburg har gjort det lika fantastiskt som Freiburg, till och med ännu bättre kan jag tycka. Jag kunde aldrig tro att Augsburg skulle ligga så här bra till tre matcher innan slutet. Nu är visserligen inget klart än, men en 2-1-seger på bortaplan mot ett Europa-hungrigt Wolfsburg är starkt. Madlung slarvade i försvarsspel och Augsburg kunde ta ledningen, men den pånyttfödde Helmes kunde kvittera till 1-1. Wolfsburg var det bättre laget den här matchen, men Augsburg visar sig vara en tuff nöt att knäcka. Langkamp fick till och med göra ett sent segermål för gästerna.

Bayer Leverkusen – Hertha Berlin 3-3
En galen match med mycket mål – men också en match där Leverkusen ger bort två poäng. Berlin kan förstås också se det så, då laget faktiskt ledde mot slutet. Poängen hjälper inte lagen nämnvärt, men känns förstås bättre än noll. Hertha ligger fortfarande på nedflyttningsplats och Leverkusen tvingas fortfarande leva i osäkerhet angående Europa-platserna. Berlin gjorde två härliga mål, trots att man var en man kort, i den andra halvleken och vände matchen till 3-3. Kießling skulle dock förstöra Rehhagels glädje med sitt andra mål för dagen.

Bayern München – FSV Mainz 05 0-0
En ganska trött match med ett Bayern München som redan hade Real Madrid i tankarna. Vilket kanske var helt rätt, men det förklarar inte varför bänkspelarna, som fick chansen från start, agerade så omotiverat. Lite mer hunger hade garanterat gett en vinst hemma på Allianz Arena, och då hade man plötsligt haft en liten chans igen om Gladbach slår Dortmund på lördag. Mainz försvarade sig bra, Müller stod i vägen vid ett par tillfällen och ibland stack Mainz i väg på egna anfall. Men det var Bayern München som dominerade och kontrollerade matchen. Hemmalaget skapade flest målchanser och borde helt enkelt ha vunnit. Men det här var en typisk ”kläm-match” för rekordmästarna.

Borussia Mönchengladbach – FC Köln 3-0
Det var derbyt som kunde rädda Köln och ladda lagets batterier. Ge nye tränaren Frank Schaefer en drömstart. Men det var gamla goda Gladbach vi fick se, och gamla vanliga Köln. Matchen var väl relativt jämn i ungefär 20 minuter. Sen slog Arango till med en underbart placerad frispark och det stod 1-0. Köln gjorde ett litet försök att ta sig in i matchen men i början av andra halvlek gjorde Jantschke 2-0. Marco Reus skulle senare tunnla två Köln-försvarare innan han gjorde 3-0. God natt Köln. Nu flåsar Gladbach Schalke i nacken, medan Köln får hoppas på att behålla kvalplatsen.

SC Freiburg – TSG Hoffenheim 0-0
En poäng som inte hjälpte något lag nämnvärt. Hoffenheim hade hoppats på en bragd och en riktig skräll genom att utmana lagen på Europa League-platserna. Freiburg å andra sidan hade hoppats på att fira ett Bundesliga-kontrakt. Med tanke på hur säsongen har sett ut för dessa lag kan de vara nöjda med resultatet. Freiburg har nu inte förlorat på åtta matcher och Hoffenheim känns åter som ett lag. Ett par riktigt bra chanser bjöd matchen på, men riktigt hett blev det aldrig. Freiburg var dock det lite bättre laget. Hoffenheims brasilianske mittfältare Firmino, utgick skadad i början av andra halvlek. Han missar resten av säsongen.