Startsida / Inlägg

Ståle Solbakken får lämna Köln

av Pierre Wingren, reporter

1. FC Köln. Den eviga kaos-klubben. Här råder det aldrig lugn och ro längre. Och det har det inte gjort på länge. Jag ska inte bli alltför långdragen angående kaoset. Det räcker väl att konstatera att sportchef Volker Finke har fått lämna och ett par dåliga matcher senare så får även tränaren Ståle Solbakken lämna. Frank Schaefer tar över så länge, i jakten på en ny tränare. Nu står klubben utan president, sportchef och en riktig tränare. Och Köln befinner sig på en hopplös kvalplats.

Hur ska det gå? Det ser onekligen mörkt ut, en derbyvinst mot Gladbach på söndag känns som ett måste. För att få den där gnistan att tända till.

Det är omöjligt att hitta en anledning till Ståle Solbakkens misslyckande. Troligtvis så är det en kombination av att den gode norrmannen underskattade Bundesliga, överskattade sin spelartrupp och blev överrumplad av trycket runt föreningen. Han gjorde det så bra med FC Köpenhamn, han var en framtida stortränare. Han tog sina första riktigt professionella steg ute i Europa med Köpenhamn i Champions League. Och så kom erbjudandet från Köln. En storklubb, en traditionsförening, som har legat i en långvarig dvala. Ståle skulle få ordning på klubben, implementera en spelidé, bygga ett slagkraftigare lag. Det blev inte så alls.

Ståle Solbakkens förfall är mer förvånande, och värre, än Kölns. Köln vill tro att man fortfarande är en toppklubb. Alla tror det. Fansen, media, klubbledningen och nästan varenda kotte som är intresserad av tysk fotboll. Sanningen är dock att det inte är särskilt förvånande att vi hittar Köln på en kvalplats. Spelartruppen är inte överdrivet bra, särskilt inte mittfältet, och Bundesliga-konkurrenterna blir starkare och starkare för varje år som går. Det är en riktigt hög kvalitet på tysk fotboll nuförtiden. Vet Köln om det? Visste Solbakken om det?

Jag hade förväntat mig ett taktiskt disciplinerat Köln som skulle ligga säkert i sina positioner och kontra sönder storlagen. Jag trodde att Solbakken skulle fixa det. Sanningen är dock att vi har fått se ett ostrukturerat, odisciplinerat och förvirrat Köln. Vi har aldrig fått se en riktigt tydlig spelidé, försvaret har stått med öppna dörrar och offensivt har det låst sig så fort Lukas Podolski har varit skadad eller mindre bra.

Ståle Solbakken anade nog aldrig hur tufft det här jobbet var. Vilken press man får utstå, vilka krav som ställs och hur svårt det är att faktiskt göra något vettigt i Bundesliga. Fråga våra svenska spelarimporter om ni inte tror mig. Det är stentufft. Framförallt i Köln, ty där brinner helvetets eldar 24 timmar om dygnet.

Nu har Ståle Solbakkens rykte som en god tränare gått i kras. Han måste hitta en ny arbetsgivare där han kan vinna respekt. Det får nog bli i Skandinavien. För problemet för Solbakken är att det enda minnet som finns kvar efter honom är hans humor och hans avslappnade sätt. Det är en förmåga lika viktig som någon annan, men det räcker knappast för att en annan tysk klubb vill satsa på honom. Vi fick aldrig se några lysande taktiska drag, ingen riktigt kvalitativ period. Det är skillnaden mot andra sparkade tränare som exempelvis Holger Stanislawski och Robin Dutt. Dessa herrar har redan hävdat sig i Bundesliga. Det har inte Ståle. Och det är med sorg i hjärtat som jag konstaterar det. Jag hoppades verkligen på norsk tränarframgång i en klubb vars supportrar förtjänar lite glädje.

Nu står bara ruiner kvar – och helvetets eldar fortsätter att brinna.

***

Ruhrderby väntar på lördag mellan Schalke 04 och Borussia Dortmund. Här kan ni läsa ett dokument som jag skrev förra gången klubbarna skulle mötas – som lite uppladdning och peppning. Schalke har en gås att plocka med Dortmund. 2007 var Schalke nära att äntligen få vinna Bundesliga, Dortmund var ett krislag på nedre halvan med Thomas Doll på bänken. Men ett Ruhrderby, ett av Europas största derbyn och Tysklands största, har egna regler. Dortmund vann med 2-0, och Schalke fick aldrig sitt mästerskap.

Nu är det inte ombytta roller direkt. Schalke är ett topplag. Men killarna från Gelsenkirchen vill nog bra gärna sätta käppar i Dortmund titel-hjul. Som en ljuv hämnd. Skulle sen även Bayern München vinna på hemmaplan mot Mainz så lever plötsligt titelkampen igen. Det här kan vara Schalkes tur att straffa Dortmund. Oavsett kommer det att bli en het duell. En match, ett derby, som ni bara inte får missa.

***

Det blev mycket med den här engelska veckan. Jag hann inte riktigt med. Därför ger jag er enbart resultaten från tisdags- och onsdagsmatcherna. Hoppas att ni har överseende med det.

Bundesliga omgång 30:

FC Augsburg – VfB Stuttgart 1-3
FSV Mainz 05 – FC Köln 4-0
Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach 2-2
Hertha Berlin – SC Freiburg 1-2
Bayer Leverkusen – FC Kaiserslautern 3-1
Hannover 96 – VfL Wolfsburg 2-0
Borussia Dortmund – Bayern München 1-0
FC Nürnberg – Schalke 04 4-1
TSG Hoffenheim – Hamburger SV 4-0

***

Bundesliga omgång 31:

Fredag 20:30
VfB Stuttgart – Werder Bremen
Det är så sanslöst spännande på alla håll i tabellen. För lagen som vill kvala till Europa League är det endast segrar som gäller och redan i kväll drabbar två utmanare samman. Det kommer med all sannolikhet att bli väldigt offensivt spel med många mål. Stuttgart har inte förlorat på åtta matcher och har hittat den klassiska vår-formen. Vedad Ibisevic har gjort åtta mål sen han kom i vintras och har redan växt ut till en nyckelspelare för Stuttgart. Werder Bremen satte stopp för den akuta krisen när man spelade 2-2 mot Gladbach med en man mindre på plan. Men Bremen behöver vinster, Schaafs lag börjar halka efter.
Jag tror på: 1

Lördag 15:30
FC Kaiserslautern – FC Nürnberg
En match som kan sätta spiken i kistan för Kaiserslautern, även om spiken redan är så gott som nedslagen. För Nürnberg kan en vinst innebära att man kan börja planera för en ny säsong i det tyska finrummet. Segern, och framförallt målproduktionen mot ett segt Schalke, lär ha ingjutit välbehövligt självförtroende. Kaiserslautern föll med 1-3 mot Leverkusen, men hängde egentligen med ganska bra spelmässigt. Som så ofta den här säsongen. Faktum är dock att FCK inte har vunnit på 20 matcher nu. Hopplöst.
Jag tror på: 2

VfL Wolfsburg – FC Augsburg
Nu har det blivit två raka förluster för Augsburg samt för Wolfsburg. Två lag som var inne i ett härligt stim tidigare. Vilket lag reagerar bäst på motgången? Wolfsburg kämpar för en plats i Europa, Augsburg kämpar för överlevnad. Det kommer med all sannolikhet att bli en tät match med ett Wolfsburg som försöker och ett Augsburg som ligger på kontring. Vad är oddsen på att Wolfsburg-lånet Koo avgör?
Jag tror på: 1

Schalke 04 – Borussia Dortmund
Det 140:e Ruhrderbyt mellan Schalke och Dortmund väntar oss på lördag. En riktig läckerbit och fotbollsunderhållning i dess renaste form. Roligt är också att båda klubbarna ligger i Bundesliga-toppen den här säsongen. Dortmund vill marschera mot titeln men kommer att stöta på patrull i Gelsenkirchen. Schalke har en revansch att utkräva – för 1-4-förlusten mot Nürnberg, för förlusten mot Dortmund i höstas och för de gånger som Dortmund har grusat Schalkes titeldrömmar. Det här kommer att bli kamp, hjärta och offensivt spel. Lewandowski och Huntelaar, två av ligans bästa anfallare, ska göra upp om vem som är bäst. Dortmund är dock i en ohygglig form, frågan är om övermotiverade Schalke rår på ligaettan?
Jag tror på: 2

Bayer Leverkusen – Hertha Berlin
Otto Rehhagels comeback i Bundesliga har inte gått som önskat. Berlin lever fortfarande i botten av tabellen och senast förlorade man mot en direkt konkurrent i form av Freiburg. Nu väntar ett Leverkusen som har kommit igång lite under Hyypiäs och Lewandowskis ledarskap. Det blev en seger senast mot Kaiserslautern, samt ett tröttsamt kryss mot Hamburg. Men ingen förlust åtminstone. För Berlins del är det en seger som gäller, annars börjar det se riktigt panikartat mörkt ut. Leverkusen vill förstås befästa Europa League-platsen.
Jag tror på: 1

Hamburger SV – Hannover 96
”Vi har bara finalmatcher kvar”, erkänner sportchefen Frank Arnesen. HSV var uselt mot Hoffenheim och föll med 0-4. Nu får Bundesliga-dinosaurien hoppas på att det finns tre lag som är sämre än dem. För det har inte sett bra ut den här säsongen, och nu väntar ett kompakt Hannover som vill ut i Europa igen. Mame Biram Diouf har tyvärr gått sönder och missar resten av säsongen, frågan är vem som ska kliva fram och göra målen nu? Även Abdellaoue är skadad. Det lär vara två väldigt motiverade lag, där genomslagskraften i offensiven lär saknas, men där Hannover bör bjuda på ett bättre försvar.
Jag tror på: 2

Lördag 18:30
Bayern München – FSV Mainz 05
Det här blir ju sanslöst intressant, åtminstone om Dortmund faller mot rivalerna Schalke. Då kan en Bayern-seger plötsligt göra titelkampen väldigt levande igen. För den är inte död. Men frågan är om Bayern München har gett upp? Kommer Jupp Heynckes och spelarnas tankar att ligga på matchen mot Real Madrid i Champions League? Kan det här öppna upp för en Mainz-skräll? Thomas Tuchel har överlistat Bayern förr, och nu har han verkligen slagläge. Den här matchen avgör nog Bayern själva, är de bara motiverade så vinner rekordmästarna på Allianz Arena. Men annars kan ett pånyttfött Mainz störa ordentligt.
Jag tror på: 1

Söndag 15:30
Borussia Mönchengladbach – FC Köln
Derbydags i Gladbach – vilka regler gäller då? Kan vi fortfarande förlita oss på att luften har gått ur Gladbach en aning? Kan vi förlita oss på att Köln faller ihop som ett korthus efter ett insläppt mål? Nej, troligtvis inte. Frank Schaefer tar över rodret tillfälligt och ska försöka hålla kvar traditionsrika Köln i Bundesliga. Podolski lär tända till nu. Gladbach har siktat inställt på att få spela i Champions League och har varit starka på hemmaplan. De tre senaste mötena lagen emellan talar även för Gladbach. Söndagens hemmalag har vunnit alla tre och det med en målskillnad på 12:1.
Jag tror på: 1

Söndag 17:30
SC Freiburg – TSG Hoffenheim
Freiburg och Hoffenheim har gjort en anmärkningsvärd resa under Rückrunde. Freiburg var hopplöst sist men sålde Demba Cissé och utsåg Christian Streich till tränare. På söndag kan Freiburg, om alla resultat går klubbens väg, säkra Bundesliga-kontraktet. En otroligt resa. Hoffenheim hostade och hackade, sparkade Stanislawski, hade det fortsatt tungt under Babbel ett tag men nu har vinden vänt. Hoffenheim har gått från nedflyttningshot till ingenmansland – men nu har man plötsligt en liten chans att nå Europa League-platserna. Och man har idel bottenlag kvar att möta, spelar Babbel sina kort rätt kan han uträtta något stort den här säsongen.
Jag tror på: X

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB