Startsida / Inlägg

Dags för ”engelsk vecka” i Tyskland

av Pierre Wingren, reporter

Veckan alla har väntat på är äntligen här. Bundesliga går in en ”engelsk vecka”, ett tyskt uttryck som nyttjas när det spelas matcher mitt i veckan. Inte oss åskådare emot förstås. Vi bjuds på mer spänning, mer dramatik, mer kärlek och mer adrenalin. Och allt sker inför tiotusentals åskådare och ett klassiskt strålkastarljus.

Redan i kväll spelas det fyra matcher. Mer eller mindre hela Tyskland väntar förstås på morgondagens matcher – det är då Borussia Dortmund tar emot Bayern München på Westfalenstadion. En jätteduell. Hur uppmärksammat är det i Sverige då? Sorgligt lite. Skrämmande lite.

En sak i taget dock. Nu fokuserar vi på kvällens matcher och i morgon gottar vi oss åt fotbollsfyrverkeriet i Dortmund. Här finns faktiskt en hel del spännande möten, fast å andra sidan, vilka matcher är inte spännande när det är omgång 30 av 34 i Bundesliga? Just det, alla matcher har en hög puls. Somliga lite högre dock. Som mötet mellan Werder Bremen och Borussia Mönchengladbach samt det mellan Mainz och Köln. I mina ögon i varje fall. Samtidigt låter inte Augsburg mot Stuttgart eller Hertha Berlin mot Freiburg det minsta osexigt. Och det är väl härligt? Bundesliga är som en enda stor påse med smaskigt fotbollsgodis – det är bara att välja ut en match och njuta.

Bortsett från mötet mellan Rosenbergs Bremen och Wendts Gladbach så är det bottenlag inblandade i samtliga matcher. Tidigare så uträknade Augsburg går upp mot Europa-aspirerande Stuttgart i en syd-duell, Mainz och Köln kommer att utkämpa en galen kamp och detsamma gäller för Berlin och Freiburg.

Låt fotbollsspektaklet börja!

Tisdag 20:00

FC Augsburg – VfB Stuttgart
Kvällens hemmalag har inte förlorat på hemmaplan åtta matcher i rad nu, Stuttgart har å andra sidan inte förlorat alls på sju matcher i rad. Vilket lag får ge upp sin serie, eller slutar det med ett kryss? Augsburg var inte på något sätt dåliga mot jättarna från München sist och kommer garanterat att bjuda upp till kamp. Men Stuttgart har verkligen beblandat sig i striden om en plats i Europa League och just nu öser laget in mål. Särskilt Vedad Ibisevic har sett riktigt farlig ut sen flytten till Stuttgart från Hoffenheim. Ett lag kämpar för överlevnad, ett för Europa. Det här kan bara bli bra.
Jag tror på: 2

FSV Mainz 05 – FC Köln
Man kunde ju tro att Mainz var på säker mark efter den fina inledningen under våren, men faktum är att nedflyttningshotet lever i allra högsta grad. Thomas Tuchels killar blandar och ger, senast blev det en 1-4-förlust mot Stuttgart, vilket får anses vara underkänt. Laget kämpar hårt men man begår för många misstag. Nu väntar ett ännu mer nedflyttningshotat Köln. Ståle Solbakken har försökt att rensa luften och få spelarna att inse allvaret. Anfallaren Novakovic har skickats upp på läktaren och det råder tuffare tider i Köln. 1-1 blev det mot Bremen senast, och Köln hade bud på mer. Men spelet måste stabiliseras och laget måste spela som just ett lag. Det lär bli en nervös men troligtvis målrik tillställning.
Jag tror på: X

Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach
Två lag med för tillfället stora ambitioner drabbar samman. Men det är också två lag som svajar i vinden och vacklar när de går. Bremen har inte vunnit mer än två matcher under våren och riskerar att missa spel i Europa. Dessutom riskerar man även att tappa en handfull med spelare, bekräftat är redan nu att Tim Wiese lämnar till sommaren. Borussia Mönchengladbach har allt svårare att spela ut nu när motståndarna inte underskattar dem. En vinst vore välbehövlig för att hitta formen igen och sätta press på Schalke, som har fem poängs försprång. Marco Reus är tveksam till spel då han utgick skadad mot Berlin, men han har åtminstone följt med lagkamraterna till Bremen. En kamp om Europeiska platser och en kamp mot en allt mer dalande formkurva.
Jag tror på: 2

Hertha Berlin – SC Freiburg
Nedflyttningskamp i dess renaste form när Berlin bjuder in Freiburg. Otto Rehhagels tid i huvudstaden har inte varit så lyckad som önskat, men kanske kan 0-0-matchen mot Gladbach ingjuta lite självförtroende. Berlin ligger näst sist och har fem poäng upp till Freiburg. Det finns ingen poäng i att poängtera hur viktig den här matchen är. Freiburg har under Christian Streich ryckt upp sig ordentligt men svävar fortfarande i fara. Senast blev det 2-2 mot Nürnberg. Nu saknas dock avstängde målskytten Makiadi. Senast lagen möttes slutade det just 2-2, men då hette tränarna Sorg och Babbel. Mycket hinner hända på ett par månader i fotbollens värld.
Jag tror på: 1

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB