Startsida / Inlägg

Kan Hyypiä få fart på Leverkusen?

av Pierre Wingren, reporter

Friska vindar blåser på parkeringsplatsen. Nej, det är inte fjället jag skriver om, även om det har varit isiga vindar här med. Jag tänker snarare på Leverkusen. Robin Dutt är borta, och i jakten på Europa har ikonen Sami Hyypiä och Sascha Lewandowski tagit över. Personligen tycker jag att det är lite synd att Robin Dutt fick lämna Leverkusen, då han i mina ögon är en kompetent tränare. Visserligen en tränare som kanske behöver lite tid, men nu är hans tid i Leverkusen över. Det är förstås svårt att anklaga Rudi Völler och Wolfgang Holzhäuser för att ha gjort fel – det såg faktiskt inte alls bra ut mot slutet. Samtidigt är det viktigt att fråga sig om det är tränaren eller spelarmaterialet det är fel på. Visst förfogar Bayer Leverkusen över en hel del spännande och talangfulla spelare, men är spelartruppen stark nog för målen som klubbledningen satte upp inför säsongen? Konkurrensen i Bundesliga är stentuff, tuffare än på länge, det måste även klubbledningen förstå.

Men nu är det som det är. Det är alltid enklast att sparka tränaren, framför allt mitt under en säsong när det inte går att göra några nyförvärv. Sami Hyypiä kommer in som en frisk fläkt och kan säkerligen få fart på laget igen. Kvaliteten för att nå en Europa League-plats finns givetvis där. Sascha Lewandowski besitter en tränarlicens och räknas därmed som chefstränare, men jag är helt övertygad om att det är Sami Hyypiä som drar i strängarna och spelar på fiolen. Det kan bli nyttigt. Han känner Leverkusen, han brinner för fotboll och det var inte särskilt längesen han själv var spelare. Han vet vad som gäller. Och det är ett pressat läge nu, Bayer Leverkusen måste hitta tillbaka till sitt vinnande spel, annars kommer Stuttgart, Wolfsburg och Hannover springa förbi. Även Werder Bremen är förstås ett hot om nord-tyskarna vaknar till liv igen.

Sami Hyypiä har redan pratat om att tidigare petade, och skadade, Michael Ballack kan få göra comeback. Redan på söndag kan han få en plats i truppen. Även Tranquillo Barnetta kan få speltid – som högerback. En position som Leverkusen än en gång har fått problem med efter Corlukas skada. Förre landslagsmålvakten Rene Adler gjorde comeback i veckan efter sitt långa skadeuppehåll. Vi får säkert se även honom i Hyypiäs ”nya” Leverkusen.

Jag tror att Sami Hyypiä kan vara precis den injektion som Bayer Leverkusen behöver under den här heta delen av säsongen.

***

Det blev ingen rolig Europa League-kväll för Hannover 96 och Schalke 04. Mirko Slomkas Hannover har gjort en alldeles lysande insats i Europa men i torsdags räckte man inte till, den nödvändiga energin gick inte att plocka fram. Atletico Madrid vann med 2-1 i Tyskland och gick därmed vidare. Schalke hade ett sämre utgångsläge än Hannover, men ett visst hopp tändes ändå när Huub Stevens grabbar gjorde 1-0 mot Athletic Bilbao. Den matchen slutade dock 2-2 och Bilbao tog sig vidare ganska så komfortabelt.

Tyskland – Spanien: 1-3.

Bayern München promenerade vidare mot Olympique Marseille. Kanske inte särskilt förvånande, men fint att nollan fick stå intakt trots att Marseille försökte få liv i matchen. Ivica Olic fick äntligen göra två mål. Nyttigt för honom och nyttigt för Bayern som får en slitande kvalitetetsspelare i form. Nu väntar ett fantastiskt spännande möte med Real Madrid. Det blir fotbollsgodis det.

Och som sagt, jag får be om ursäkt för sällsynta och lite tråkiga uppdateringar på bloggen den här veckan.

Bundesliga omgång 29:

Lördag 15:30
SC Freiburg – FC Nürnberg
Nedflyttningskamp mellan två klubbar som ligger på samma poäng. Det kan man kanske inte tro då Freiburg faktiskt kan tangera klubbrekordet på antal segrar i rad. Nu är det inte lika otroligt som det låter, rekordet ligger nämligen på fyra. Men Freiburg och Streich förtjänar ändå en eloge för hur laget har spelat på sistone. Nürnbergs form är däremot betydligt sämre, även om insatsen mot München senast var bra. Nürnberg har fyra raka förluster. Nu saknas dessutom mittbacken Philipp Wollscheid på grund av en avstängning. Får Per Nilsson chansen i mittlåset?
Jag tror på: 1

FC Kaiserslautern – TSG Hoffenheim
Hoffenheim är laget som kan avgöra flera klubbars framtid. Efter 1-1-matchen mot Schalke finns det nog ett visst mått av optimism och ett sug efter att vinna några matcher. Hoffenheim möter, förutom FCK, även Hamburg, Freiburg, Nürnberg och Hertha Berlin. Idel bottenlag. Kaiserslautern och Balakov bara måste vinna om denna klassiska förening ska ha någon som helst chans att hänga kvar. Det är dags att gripa tag i det där sista halmstrået nu. Antagligen är det redan för sent. Och 18 matcher i rad utan seger, samt endast 17 gjorda mål på 28 matcher inger inte mycket hopp.
Jag tror på: 2

Bayern München – FC Augsburg
Jupp Heynckes fick vila ett par spelare senast mot Marseille, men lär säkert gå för fullt mot plötsligt så obehagliga Augsburg. Nykomlingen har inte förlorat på sex matcher i rad, men ska i ärlighetens namn inte ha någon större chans på Allianz Arena. München kommer dock inte vilja riskera något då en vinst är ett måste. München kan antingen ta sig förbi Dortmund, eller åtminstone se till att en vinst mot Dortmund skickar upp München i topp. Så vill rekordmästarna ha det. Augsburg ska inte underskattas, och laget kommer att vara oerhört taggat. Men inte har väl München blivit allt för självsäkra ännu?
Jag tror på: 1

VfL Wolfsburg – Borussia Dortmund
Precis som för München är en vinst ett måste för Dortmund, som gärna vill hålla avståndet ner till Bayern. Men Wolfsburg har varit hemmastarka den här säsongen, och har även prickat in formen på klassiskt Magath-vis. Fyra vinster på fyra matcher har laget nu. Dortmund har å andra sidan inte förlorat sedan september, men det såg skakigt ut senast mot Stuttgart. Många hade trott på att Mario Götze skulle göra comeback på lördag, men med största sannolikhet dröjer det ett par dagar till. Wolfsburg vill förstås också vinna för att etablera sig på en Europa League-plats. Patrick Helmes och Mario Mandzukic har varit farliga framåt på sistone. Kan Dortmunds försvar stå emot? Kan Wolfsburgs försvar stå emot Lewandowski, Kuba och Kagawa? Spännande lär det bli.
Jag tror på: 2

FC Köln – Werder Bremen
Ett äkta krismöte, som lär bli fantastiskt underhållande. Åtminstone för neutrala åskådare. Köln har valt att satsa vidare på Ståle Solbakken, så nu gäller det för norrmannen att få ordning på laget och låta resultaten tala för sig själv. Köln har 16 förluster och hela 58 insläppta mål den här säsongen, och nu börjar det bli riktigt nervöst. Werder Bremen har sakteliga fallit ihop och har nu endast två vinster på tolv matcher. Det här blir med största sannolikhet en ganska ångestladdad men målrik historia.
Jag tror på: 1

VfB Stuttgart – FSV Mainz 05
Stuttgart jagar en Europa League-plats, och det är obehagligt jämnt i den här delen av tabellen. En poäng skiljer mellan Hannover (plats fem) och Wolfsburg (plats nio). 4-4-matchen mot Dortmund i fredags borde kunna få positiv inverkan på spelet, framförallt känslan av att ”vi klarar allt”. Nu väntar Mainz som plötsligt kom igång igen efter en lite tyngre period när Thomas Tuchels gäng vann med 3-0 mot Werder Bremen. Vad händer Mohamed Zidan? Får Stuttgarts Molinaro kliva ner från läktaren och in i startelvan?
Jag tror på: 1

Lördag 18:30
Borussia Mönchengladbach – Hertha Berlin
Gladbach har börjat tappa lite av den fantastiska energi laget har visat upp under säsongen. Det är inte tal om någon kris eller några pinsamheter, men Gladbach har trots allt två förluster i rad. Det hör inte till vanligheterna denna säsong. Nu kommer Favres förre arbetsgivare på besök och en vinst vore välbehövlig för att ta kampen med Schalke om plats tre – som skickar klubben direkt in i Champions League. Hertha Berlin spelade till sig väldigt många chanser senast mot Wolfsburg, men ineffektivitet framför offensivt mål och slarv vid eget mål innebar en 1-4-förlust. Nu är det dags för Otto Rehhagel att på allvar trolla med Berlin. Men orkar han fortfarande? Vad har Favre gjort för att lösa upp knutarna i Gladbach?
Jag tror på: 1

Söndag 15:30
Schalke 04 – Hannover 96
Två lag som sa adjö till Europa i torsdags, för den här säsongen åtminstone. Schalke kämpar om plats tre, Hannover kämpar för ett nytt äventyr i Europa League. Fuchs är tveksam till spel, Matip och Jones är avstängda – med andra ord kan Schalkes defensiv bli vackligare än vanligt. Hannover får eventuellt klara sig utan spännande Constantin Rausch. En trevlig match lär det hur som helst bli. Frågan är vilket lag som har återhämtat sig bäst sen i torsdags, såväl fysiskt som psykiskt.
Jag tror på: X

Söndag 17:30
Hamburger SV – Bayer Leverkusen
Så får Sami Hyypiä göra debut på tränarbänken. Han själv säger att han är nervös, kanske till och med mer nervös än vad han var som spelare. Det kan man väl förstå. I Hamburg sitter fortfarande Thorsten Fink på bänken och laget vann senast mot Kaiserslautern. Leverkusen kämpar för en plats i Europa League, Hamburg kämpar för en framtid i Bundesliga. Rimligtvis bör det bli en match med en hel del målchanser, men det är inte lätt att förutspå vilka åtgärder Hyypiä har vidtagit. HSV lider av skadeproblem och en dyster hemmaform.
Jag tror på: 2

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en glad påsk!

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB