Startsida / Inlägg

Europas bästa defensiv

av Pierre Wingren, reporter

I Europas målgladaste toppliga finner vi Europas bästa försvar. Och det hos en nykomling, en nykomling som tog sig upp i Bundesliga via kvalspel mot Hertha Berlin. Det är minst sagt anmärkningsvärt och det är sannerligen en stark bedrift.

Den senaste omgången föll det 33 mål på nio matcher, men än en gång höll Fortuna Düsseldorf tätt. Serieledarna Bayern München har Bundesligas näst bästa försvar, rekordmästarna har släppt in två mål.

Fortuna Düsseldorf däremot har hållit nollan i säsongens fem första matcher. Det finns inte något lag ute i Europa som ännu har en nolla i kolumnen för insläppta mål – förutom Fortuna. Det är starkt, vansinnigt starkt. Som om inte det vore nog höll laget nollan i säsongens första tävlingsmatch när Düsseldorf slog ut Wacker Burghausen i DFB-Pokal.

Okej att motståndet inte har varit det bästa, men man har ändå spelat mot Fürth, Freiburg, Stuttgart, Mönchengladbach och Augsburg. Säga vad man vill om dessa lag, Fortunas bedrift är imponerande. Förra säsongen kämpade Norbert Meiers lag i 2. Bundesliga. Efter en stark höst gick det lite grus i maskineriet under våren. Men man fixade ändå den där kvalplatsen. Då hade Fortuna gjort 64 mål och släppt in 35 på 34 matcher. Ett ganska normalt facit för ett topplag i 2. Bundesliga.

När det så stod klart att Fortuna äntligen skulle få spela i Bundesliga igen satte karusellen fart. Klubben skrev kontrakt med 18 nya spelare (17 om vi inte räknar med Tobias Levels som trots allt var på lån ifjol). I samma veva lämnade 14 spelare laget. Känslan var att Meier aldrig skulle lyckas få ihop ett lag av det här. Betänk också att spelarna som hämtades in var billiga, de flesta var till och med fria agenter. Det är alltså knappast något lyxbygge det här.

På något vänster har Norbert Meier fått ihop ett lag, ett förbannat bra lag. Fortuna Düsseldorf har alltså hållit nollan i fem matcher – som nykomlingar i Bundesliga. Med det är man bäst av alla lag i Europa och som grädde på moset är klubben ny rekordhållare i Bundesliga – aldrig förr har en nykomling kunnat visa upp en sådan noll-serie.

Rekordet för samtliga lag i Bundesliga innehavs av VfB Stuttgart. Säsongen 2003/04 höll Stuttgart nollan åtta matcher i rad.

Nu väntar offensivt starka Schalke 04 för Fortuna i morgon, men det är inte självklart att nollan spricker bara för det. Det är svårt att hitta något annat lag i Tyskland som jobbar lika bra och disciplinerat mot bollen som Fortuna gör. Dessutom har man en målvakt av allra högsta klass i Fabian Giefer, 22.

”Defensivt har vi fungerat grymt bra hela säsongen”, säger målvakten.

En del tyskar knorrar och gnäller i hörnen, vrider på sig när Fortuna Düsseldorf kommer på tal. Det är ingen som riktigt tycker om fotbollen som klubben står för just nu. Jag är inte heller något större fan av det hela, men man får inte vara dum. Norbert Meier är klok nog att förstå att det här är Fortunas chans att hävda sig med ett billigt och nykomponerat lag i Bundesliga. Säga vad man vill om metoden – det är kusligt bra gjort.

”Jag kan bara skratta när jag hör och läser att vi spelar destruktivt. Om vi skulle spela hurra-fotboll så hade vår underlägsenhet blivit mycket tydligare”, säger Meier.

Fortuna Düsseldorf ligger femma i tabellen efter fem omgångar. Det har bara blivit fyra mål framåt, men noll bakåt, och med det ligger man en poäng före mästarna från Dortmund – som har gjort elva men släppt in åtta. Det är ju inte fy skam för en nykomling.

På tal om starka nykomlingar: Eintracht Frankfurt skuggar Bayern München i toppen av tabellen. Armin Vehs lag låg under med 0-2 mot Borussia Dortmund men vände fenomenalt till 3-3 i en galen historia. Frankfurt har därmed fyra segrar och ett kryss på sina fem första matcher. Vansinne.

Jag måste även passa på att hylla en spelare här på bloggen. Om Fortuna har Europas bästa defensiv just nu, ja, då är Hannovers Szabolcs Huszti Europas formstarkaste spelare. På tre ligamatcher har hemvändaren Huszti gjort tre mål och sju assist. Och det, mina vänner, är helt skogstokigt galet.

Bundesliga omgång 5 (med max tre meningar, då siffran tycks vara populär denna omgång):

Bayern München – VfL Wolfsburg 3-0
Hemmalaget fullkomligt överlägset. Wolfsburg kan vara glada över att det ”bara” slutade 3-0. Kross.

Schalke 04 – FSV Mainz 05 3-0
Ganska oinspirerat hemmalag. Stabil seger och stigande formkurva dock. Tungt för Mainz.

Greuther Fürth – Fortuna Düsseldorf 0-2
Europas bästa försvar, nu också med mål framåt. Fürth ännu utan hemmamål eller hemmaseger.

Eintracht Frankfurt – Borussia Dortmund 3-3
Dortmunds försvarsspel är skrämmande dålig. Frankfurt viljestarkt och bra i omställningsspelet. Spektakel.

Borussia Mönchengladbach – Hamburger SV 2-2
Stranzl huvudperson med högst tveksamt mål och felaktig utvisning. HSV ser piggare ut och van der Vaart likaså. Turligt kryss för hemmalaget trots allt.

VfB Stuttgart – TSG Hoffenheim 0-3
Stuttgart som vanligt under isen så här på hösten. Hur länge får Labbadia sitta kvar? Vad händer med ett plötsligt formstarkt Hoffenheim nu?

Hannover 96 – 1. FC Nürnberg 4-1
Stackars, stackars Leon Andreasen som troligtvis slet av korsbandet. Huszti är fantastisk och Hannover blir att räkna med. Nürnberg tillbaka i verkligheten.

SC Freiburg – Werder Bremen 1-2
Freiburg har svårt för Bremen men tog ledningen. Hunt och nye Akpala fixade dock en viktig Bremen-seger. Freiburg förlorade sin första hemmamatch under Streichs ledning.

FC Augsburg – Bayer Leverkusen 1-3
Augsburg har det jättejobbigt men Weinzierl får fortsatt förtroende. Välförtjänt Leverkusen-seger. Schürrle fick äntligen näta.

Hur underhållande och fantastisk är inte fotbollen?

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB