Startsida / Inlägg

Mästarna Dortmund ska hänga på FC Bayern

av Pierre Wingren, reporter

Englische Woche i Tyskland – det kan bara betyda en sak: mer fotboll till folket! I kväll och i morgon spelas den femte omgången av Bundesliga. Kvällens matcher bjuder oss på en tidig tågavgång. Bayern München har fyra raka segrar på kontot och kvällens motstånd består av ganska tama vargar. En vinst för rekordmästarna är med andra ord långt ifrån omöjlig.

FC Bayerns främsta utmanare, åtminstone på förhand, är förstås de regerande mästarna Borussia Dortmund. Men Jürgen Klopps lagbygge har inte hittat flytet, inte hittat de där automatismerna i spelet. Dortmund står på sju poäng inför kvällens omgång och en vinst vore minst sagt viktig. FC Bayern är ett ivrigt lok som vill lämna perrongen, Dortmund behöver hänga på.

Årets överraskningslag Eintracht Frankfurt tar emot mästarna på hemmaplan. Armin Vehs offensiva och frejdiga lag är tillsammans med Bayern den enda klubben som har tagit full pott. Och man har gjort det med inspiration från Klopp och Dortmund.

Eintracht spelar samma temporika anfallsfotboll med snabba omställningar som har gjort Dortmund så framgångsrikt – och man springer på samma otröttliga sätt som Klopps killar. Dessutom har man en rörlig, kvick och teknisk liten japan som påminner mycket om Shinji Kagawa: Takashi Inui.

Likheterna är onekligen många, men Frankfurt har en lång väg att gå. Det är mycket som måste förbättras, förfinas. Och i ärlighetens namn har inte motståndet varit det bästa, det finns givetvis mycket som talar för att Frankfurt snart dalar i tabellen. Men laget investerar mycket i matcherna och får då också mycket tillbaka.

Armin Veh erkänner själv att Dortmund är en förebild: ”Givetvis tittar vi på Dortmund: hur de pressar, hur snabbt de spelar, hur högt deras ytterbackar står. De har gjort till perfektion. Du kan lära dig mycket av dem. Dortmund är på så vis vår stora storebror”.

I fredags sprang Frankfurt-spelarna 123,5 kilometer tillsammans. En toppnotering i omgång fyra. Vad finns det mer för likheter med Dortmund då? Frankfurts spelsätt påminner som sagt om Dortmunds, men statistiskt är man knappast på samma nivå (förutom antalet sprungna kilometer).

Vi tar en snabb titt på Eintrachts 2-1-vinst mot Nürnberg och Dortmunds 2-3-förlust mot HSV.

Frankfurt:
Skott: 12
Vunna närkamper: 75
Förlorade närkamper: 99
Fouls: 14
Passningar: 319, varav 19 långbollar
Passningar med rätt adress: 238
Inlägg: 7
Inlägg med rätt adress: 0
Antal sprinter: 192

Dortmund:
Skott: 24
Vunna närkamper: 140
Förlorade närkamper: 142
Fouls: 10
Passningar: 436, varav 64 långbollar
Passningar med rätt adress: 347
Inlägg: 12
Inlägg med rätt adress: 2
Antal sprinter: 192 (obehagligt likt va?)

Det här är endast statistik från en match och givetvis inget som vi kan analysera särskilt djupt. Men som sagt är just löpvilligheten slående lik. Hur som helst ska det bli förbannat intressant att se den här matchen mellan två lag som vill springa sönder varandra. Och framför allt: Borussia Dortmund är pressat att vinna.

Bundesliga omgång 5:

Tisdag 20:00

Bayern München – VfL Wolfsburg
Franck Ribéry tycks åter vara redo för spel och i rotationens tecken kan även Pizarro och Martinez få en startplats mot Wolfsburg. I bortalaget finner vi före detta Bayern-anställda i form av tränare Felix Magath och den outtröttlige Ivica Olic. Wolfsburg och Magath söker dock ännu efter formen, den rätta uppställningen och den rätta inställningen. En vinst mot Bayern skulle förstås ge laget en skjuts, men kvällens motstånd har precis fixat sin bästa start någonsin i Bundesliga – det säger en hel del. Spännande.

Schalke 04 – FSV Mainz 05
Schalke är ett annat lag som helt klart vill hänga på Bayern i toppen och en vinst på hemmaplan mot Mainz bör väl gå vägen. Men Schalke vaknade upp i verkligheten i lördags i samband med 0-2-förlusten mot just Bayern München. Mainz däremot har tankat självförtroende i samband med vinsten mot Augsburg. Dessutom har Thomas Tuchels lag positiva minnen från Gelsenkirchen på sistone med en vinst och ett kryss. Kan bli en trevlig tillställning det här.

Greuther Fürth – Fortuna Düsseldorf
Går det att spela 0-0 i 33 matcher och ändå hänga kvar i Bundesliga? Det tycks vara Fortuna-tränaren Norbert Meiers experiment. Düsseldorf är faktiskt det enda laget som har hållit nollan i samtliga fyra matcher den här säsongen. Fürth och Fortuna känner varandra väl från tiden i 2. Bundesliga och den här kampen mellan nykomlingarna blir viktig för lagen. Fürth har ännu inte gjort mål eller tagit poäng på hemmaplan i Bundesliga.

Eintracht Frankfurt – Borussia Dortmund
Se ovanstående text, ungefär. Läget i lagen kan jag väl dra lite snabbt dock: i Frankfurt saknar man centertanken Occean och lagkapten Schwegler är tveksam till spel. Dortmund får med största sannolikhet klara sig utan mittfältsduon Gündogan och Bender.

Onsdag 20:00

Borussia Mönchengladbach – Hamburger SV
HSV skrällde och vann mot mästarna från Dortmund, nu väntar nästa Borussia på Fink, van der Vaart och gänget. ”Den som slår mästarna kan slå vem som helst”, säger tränare Fink. Det är förstås sant men spelet måste fortfarande bli betydligt mycket bättre. Allt är dock inte guld och gröna skogar i Gladbach heller. Favre har plötsligt ett lag som släpper till för mycket chanser och som har svårt att skapa egna. Riktningsvisande möte.

VfB Stuttgart – TSG Hoffenheim
Bruno Labbadia och VfB Stuttgart väntar ännu på säsongens första vinst och det börjar brinna i knutarna. Stuttgart har länge haft en förmåga att inleda svagt under hösten för att sedan gå som tåget under våren – men givetvis är det inte önskvärt. Nu väntar ett Hoffenheim som tidigare hade enorma problem, men välförtjänta segern mot Hannover har gett laget nödvändigt självförtroende. Hoffenheim har aldrig tidigare vunnit i Stuttgart, som dessutom äntligen får tillbaka Ibisevic efter avstängning.

Hannover 96 – 1. FC Nürnberg
Mycket spännande möte mellan två lag som har inlett säsongen bra – även om förra omgången var ett undantag för båda lag. Hannover spelade vilje- och idélöst mot Hoffenheim i förlustmatchen men nu är fantastiske Huszti tillbaka efter sin avstängning. Även Andreasen tros kunna spela igen. Ännu mer glädjande: vårsuccén Mame Biram Diouf är i princip åter redo för spel. Hannover har inte förlorat på 20 matcher i rad på hemmaplan. Det blir med andra ord en tuff nöt att knäcka för Dieter Heckings Nürnberg, men sportchef Martin Bader ser inga hinder ”Varför skulle då inte vi kunna segra i Hannover?”, säger han och syftar på Hamburgs vinst mot Dortmund.

SC Freiburg – Werder Bremen
Offensivt är Bremen ett härligt spektakel men som vanligt finns det stora problem i defensiven. Mot Stuttgart såg inte Sokratis bra ut men den naturlige ersättaren, Lukimya, lyckades få sig själv utvisad efter någon minut i matchen mot Stuttgart. Hoppet ligger i stället i att göra fler må än motståndarna. Klassiskt Bremen. Freiburg har spelat några fina och underhållande matcher den här säsongen men mot ett defensivt Fortuna blev det inga mål i lördags.

FC Augsburg – Bayer Leverkusen
Augsburg ligger sist i Bundesliga och väntar ännu på första vinsten – kan den komma mot lika ineffektiva Bayer Leverkusen? Die Werkself hade en mängd chanser mot Gladbach senast men Hyypiä/Lewandowskis killar fick nöja sig med 1-1. Spelmässigt såg det dock bättre ut och Augsburg lär behöva prestera bättre än tidigare. ”Det är inte bra nog för Bundesliga”, säger lagkapten Verhaegh om Augsburgs tidigare insatser.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB