Startsida / Inlägg

Grattis HSV 125 år

av Pierre Wingren, reporter

Hamburger SV tar emot Hannover 96 på lördag. Festen före festen. Åsikterna går isär gällande klubbens grundande, men helt säkert är att HSV anser att den 29 september 1887 är dagen som är värd att fira. Hamburger SV, som vi känner klubben i dag, är en fusion mellan SC Germania, Hamburger FC och FC Falke. Dessa tre klubbar blev officiellt HSV den 2 juni 1914.
Men det är de gamla rötterna i SC Germania som lyfts fram – och givetvis blir det mycket festligheter när HSV fyller 125 år.

De sexfaldiga tyska mästarna har en ganska tung tid bakom sig. Klubben har spelat samtliga Bundesliga-säsonger, vilket man är ensamma om, men det var rysligt nära en katastrof ifjol. Den här säsongen började inte bättre. Spelet var idéfattigt, kämpaglöden glödde inte alls och det kändes ganska hopplöst. HSV valde att agera innan det var för sent. In kom Jiracek, Badelj och hemvändaren van der Vaart. Plötsligt såg det också mycket bättre ut på fotbollsplanen.

På hemmaplan besegrade man självaste Borussia Dortmund med 3-2. I onsdags spelade man mot Borussia Mönchengladbach, man var det bättre laget. Men matchen slutade 2-2, lite snopet, men fortfarande en viktig poäng.

På lördag väntar Hannover 96 i Nordderbyt. En vinst där och feststämningen kommer att vara på topp när det stora födelsedagskalaset börjar 19:30. ”Den som slår Dortmund behöver inte ha ångest för Hannover. Men vi har stor respekt. Hannover har köpt in bra spelare på sistone. Men vi vill göra publiken begeistrad och helst plocka tre poäng”, säger tränaren Thorsten Fink.

Lätt blir det förstås inte mot formstarka, och spelstarka, Hannover 96. Räkna dock med intensiv fotboll, heta känslor och förhoppningsvis en stor fest.

Grattis på 125-årsdagen, Hamburger SV.

Bundesliga omgång 6:

Fredag 20:30

Fortuna Düsseldorf – Schalke 04
Noll förluster, noll insläppta mål. Schalke stöter på ett defensivt skickligt lag som snart har blivit ett fenomen. Men orkar Fortuna hålla liv i sviten mot Holtby, Huntelaar och gänget? Schalke har lite problem med en del supportrar som förväntar sig mer av laget, ”Med all respekt: de som buar har ingen aning”, kommenterar tränare Huub Stevens det hela. Tveksamt dock om Schalke kan bjuda på ett fyrverkeri mot defensiva Düsseldorf. En intensiv kamp är dock att vänta.

Lördag 15:30

Bayer Leverkusen – Greuther Fürth
Leverkusen vann betryggande med 3-1 mot Augsburg men ändå är inte klubben riktigt igång. Fotbollen ska bli vacker och framgångsrik enligt Leverkusens tränarduo. På lördag får man dock klara sig utan Reinartz, Hosogai lär få chansen från start i stället. Fürth har haft lika svårt som Augsburg att övertyga så här långt. 0-2-förlusten mot Düsseldorf i veckan tog priset, ”det finns ingen anledning att uppträda så passivt”, menar tränare Mike Büskens. Får vi se ett modigare och fräckare Fürth mot Leverkusen?

Werder Bremen – Bayern München
Claudio Pizarro återvänder till Bremen och ska tackas av officiellt, på andra sidan finner vi Bayern-lånet Nils Petersen. FC Bayern har inlett med fem segrar och en målskillnad på 17-2. Otroligt bra. Nu väntar ett offensivt spännande Werder Bremen som dock har samma gamla försvarsproblem som vanligt. Hur ska Schaaf få sina spelare att stå emot Bayerns dundrande offensiv? Matthias Sammer har dragit i euforibromsen, precis som jag önskade här på bloggen tidigare. Bremen får lita på att Weserstadion är Bayerns minst önskade spelplats med 19 förluster. Kan bli ett äkta spektakel.

1. FC Nürnberg – VfB Stuttgart
Båda lagen har en hel del att rätta till efter förra omgången. Nürnberg gick under med 1-4 mot Hannover och Stuttgart förnedrades med 0-3 mot Hoffenheim. Timo Gebhart kan mycket väl få chansen från start mot sin gamla klubb då Dieter Hecking har lovat att något kommer förändras. Stuttgart söker ännu säsongens första seger och det börjar bli ångestladdat i klubben. Hur länge sitter Bruno Labbadia kvar?

TSG Hoffenheim – FC Augsburg
Hoffenheim har goda chanser att ta en tredje vinst i rad efter att ha vunnit mot Hannover och Stuttgart. ”Vi behöver poäng i Hoffenheim”, säger Augsburgs sportchef Manfred Paula. Kanske är det trots allt för mycket begärt då Augsburg har sett sega ut.

Hamburger SV – Hannover 96
På lördag fyller HSV 125 år och vill förstås inte låta Hannover förstöra klubbens stora fest. Men Mirko Slomkas killar är i bra form, särskilt Szabolcs Huszti. Det blir en ordentlig prövning för Hamburg helt enkelt, men Fink har trots allt börjat lotsa in laget på rätt spår. Det har sett bättre ut mot Dortmund och Gladbach – och en sån här kväll torde motivationen att vinna vara stor. Jiracek är tillbaka efter avstängning, Hannover tvingas klara sig utan stackars Leon Andreasen.

Lördag 18:30

Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach
Borussia mot Borussia, problem mot problem och Reus mot sin gamla klubb. Ungefär så. Dortmund och Gladbach påminner mycket om varandra så här långt. Den defensiva stabiliteten saknas, framåt ser det inte lika lätt och ”dansigt” ut. Men lagen visar samtidigt stark moral. Det här blir en riktningsvisande match för två klubbar som verkligen behöver en seger för att återställa lite självförtroende. ”Marco Reus, det är över. Jag vill inte prata om dåtiden längre”, säger Lucien Favre. Det här blir otroligt målrikt eller precis tvärtom.

Söndag 15:30

Eintracht Frankfurt – SC Freiburg
Frankfurt har inlett säsongen strålande med fyra vinster och ett kryss – särskilt med tanke på att mästarna Dortmund stod för motståndet i den oavgjorda matchen. Blir det åter fest i Frankfurt när Freiburg kommer på besök? ”Vi får inte förlora den här matchen”, säger Freiburgs tränare Christian Streich. Det här är två lag som tycker om att ställa om snabbt och en öppen slagväxling är att vänta.

Söndag 17:30

VfL Wolfsburg – FSV Mainz 05
Felix Magath har, förstås, höjt träningsintensiteten i Wolfsburg efter klubbens oerhört svaga inledning. Målet är Europa och just nu är det inte mycket som talar för det. Mainz å andra sidan har också haft problem under säsongsinledning men är trots allt en klubb vars främsta mål är att klara av Bundesliga-kontraktet. Det brukar bli kul och målrika matcher när Mainz åker till Wolfsburg – så låt oss hoppas på det även den här gången. Naldo är tveksam till spel för Wolfsburg, Mainz söker målformen.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB