Två slutsatser efter omgång 4

av Pierre Wingren, reporter

Fyra omgångar av Bundesliga är spelade och egentligen vet jag ingenting om någonting ännu. Det är lite tjusningen med det hela. När man tror att man inte kan bli mer förälskad, mer begeistrad, av den här fotbollen så blir man det ändå. För varje dag som går växer kärleken.

Men två grovdragna slutsatser vågar jag nog presentera ändå.

1) Bayern München är Tysklands, och ett av Europas, starkaste lag. Det har varit mycket om FC Bayerns framfart i bloggen på sistone, jag ber om ursäkt för det. Men det är svårt att inte skriva om de tyska rekordmästarna. Klubben har gjort sin bästa inledning någonsin i Bundesliga med fyra vinster på lika många matcher – och en förkrossande målskillnad på 14-2. Då spelade man ändå mot toppkonkurrenten Schalke 04 i lördags. På bortaplan. Det säger egentligen allt vi behöver veta: Bayern München är den största titelfavoriten, den stabilaste klubben och dessutom kanske den hungrigaste efter två titellösa säsonger.

När man ser FC Bayern spela ser det nästan problemfritt ut, det är svårt att identifiera några klara brister. Tränare Jupp Heynckes kan rotera bäst han vill utan att det påverkar spelet/resultatet. Sanslöst nog tycks även samtliga spelare ha hittat formen trots att säsongen är ung, trots att bredden omöjliggör kontinuerligt spel.

Bayern har spelare som Claudio Pizarro, Javi Martinez, Xherdan Shaqiri och Franck Ribéry utanför startelvan när de dominerar Schalke på bortaplan. Det är ett styrkebesked.

Toni Kroos menar att nye sportchefen Matthias Sammer bidrar med något positivt, det där lilla extra som tidigare har saknats. Det kan vara en förklaring, en annan att Jupp Heynckes är inne på sitt andra år som tränare, en tredje att truppens bredd är bra mycket bättre, en fjärde att viktiga spelare som Kroos, Müller och Robben ser ut att ha en god säsong.

Bayern Münchens säsongsinledning imponerar, det gjorde den dock ifjol också. Vi vet hur det slutade. Och det är nu det blir spännande. En skada på Bastian Schweinsteiger bör rimligtvis inte störa lika mycket som för en säsong sedan, en Mario Gomez ur form bör inte bli några problem att kompensera och van Buyten lär aldrig behövas i försvaret. Bredden är bättre, mycket bättre.

Alarmklockor börjar dock ringa när Philipp Lahm säger att ”vi kan dominera vilket motstånd som helst. Och då totalt dominera”.

Självförtroende är bra, men har man inte lärt sig läxan från de två senaste säsongerna? Att spelare och ledare i FC Bayern är styva i korken är inget nytt, att de sticker ut hakan hör till vardagen. Kanske är det just den här självbelåtelsen som måste bort för att laget ska räcka hela vägen? Det har bara gått fyra matcher, det är 30 matcher kvar bara i Bundesliga. Lägg därtill Champions League och DFB-Pokal. Bayern är otvivelaktigt favoriter till att ta hem ligatiteln i mina ögon just nu, och dessutom en CL-favorit, men då krävs det nog att man behåller fötterna på jorden och gör det man är bäst på: spela fotboll. Att snacka har inte gått så bra på sistone, det är prestationerna på plan som räknas.

Kanske har spelarna toppat formen för tidigt, kanske bränns det för mycket krut redan nu. Men i skrivande stund är Bayern en klass bättre än den nationella konkurrensen.

2) Sluttabellen kan se ut hur som helst i maj. Bayern München kommer återfinnas väldigt högt upp i tabellen, Borussia Dortmund och Schalke 04 känns som starka utmanare till en Champions League-plats. I övrigt vet jag inte alls vad jag ska tro, dessutom tror jag att det fortsätter så. Vad jag vill komma fram till är alltså att så många lag tycks vara på en liknande nivå. Individuella misstag och prestationer avgör, dagsformen likaså. Jag tror att Augsburg och Fürth får det tufft, men annars har jag ingen känsla för framtiden. Och jag tror att detta kommer att fortsätta. Nog kommer tabellen att ”sätta” sig så småningom, men lagen är jämnare än på mycket länge. Det är kittlande, det är förbannat roligt.

Nürnberg kan göra en kalasmatch mot Leverkusen och sedan förlora mot Mainz. Leverkusen kan göra en plattmatch mot Nürnberg och sedan spela ut Wolfsburg. Just den här tätheten, ovissheten, tror jag kommer prägla den här 50:e Bundesliga-säsongen. Tala om bra tajming.

Bundesliga omgång 4:

1. FC Nürnberg – Eintracht Frankfurt 1-2
En match mellan två positiva överraskningar, en match mellan två superspännande japaner i form av Nürnbergs Kiyotake och Frankfurts Inui. Nürnberg inledde matchen bäst och skapade ett par chanser, men när Schwegler och Occéan tvingades byta på grund av skada tappade lustigt nog Nürnberg initiativet. Hoffer hade nyss kommit in när en boll landade framför fötterna på anfallaren – 0-1. I andra halvlek såg Frankfurt stabilt ut i försvaret och kunde passa på att utöka ledningen genom Inui som stod för en soloprestation. Kiyotake slog sedan en frispark som inbytte Polter nickade in till 1-2. Sista kvarten blev en het och intensiv historia men Nürnberg lyckades aldrig göra det där 2-2-målet, trots Polters jättechans på tilläggstid. Välförtjänt Frankfurt-seger och nykomlingen har nu fyra raka segrar.

Schalke 04 – Bayern München 0-2
Första halvlek var ingen höjdare, nog märktes det att lagen hade respekt för varandra, att matchen var viktig och att klubbarna hade spelat i Europa tidigare under veckan. Schalke fick ett par chanser som visserligen kunde ha förändrat matchen – men i andra halvlek var Bayern det dominanta laget. Kroos tryckte in 1-0, minuterna senare dansade Müller in 2-0 och efter det var Schalke i koma. Det blev aldrig riktigt spännande.

VfL Wolfsburg – Greuther Fürth 1-1
En förlust för storsatsande Wolfsburg, en vinst för lilla Fürth. Det är känslan efter matchen. Fürths Azemi gjorde 0-1 efter en halvtimme i en halvlek där bortalaget spelade riktigt bra. Olic kunde dock nicka in en retur till 1-1 strax före paus. I andra halvlek var Magaths lag det klart bästa, man dominerade matchen men de riktigt heta chanserna uteblev.

FSV Mainz 05 – FC Augsburg 2-0
Två lag med endast en poäng var möttes i en laddad match. Thomas Tuchels Mainz var det som fick fira efteråt. Matchen var inget spektakel, ingen nervkittlande historia men Mainz var bättre än Augsburg och resultatet känns logiskt. Ivanschitz gjorde lite lyckosamt 1-0 efter tio minuter, Szalai utökade kvarten senare. Augsburg gjorde en bättre och offensivare insats i andra halvlek men utan att belönas. Nye tränaren Weinzierl väntar ännu på en vinst i Bundesliga.

Hamburger SV – Borussia Dortmund 3-2
HSV försvarade sitt eget rekord från 80-talet när de bröt mästarnas förlustfria svit. 31 matcher stannade Jürgen Klopps serie på. Lustigt nog var det Dortmund som slog sig själv. HSV fick göra 1-0 efter inte ens två minuter, Dortmunds försvar sov. Perisic gjorde ett läckert 1-1-mål precis i början av andra men så gav Dortmund bort matchen igen genom ytterligare två försvarsmisstag. Son visade dock fin teknik och en härlig målgen med två mål. Perisic gav Dortmund kontakt igen med 3-2, men om inte Adler stod i vägen sköt Dortmund-spelarna utanför. En riktigt svag insats av BVB som brände ett tiotal chanser, starkt och härligt för HSV som ändå vann matchen. Äntligen en seger för Fink.

Fortuna Düsseldorf – SC Freiburg 0-0
Fortuna Düsseldorf har sex poäng efter fyra spelade matcher. Målskillnad? 2-0. Det är ingen rolig fotboll nykomlingarna spelar, men det är förbannat effektivt. Det är starkt av det här nyköpta laget att kunna spela så säkert i defensiven. Matchen i sig är dock inte så mycket att skriva om. Så kul var det inte i lördags.

Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach 1-1
En sanslös med så många chanser, en missad straff (Schürrle) och ett nästan oförklarligt slutresultat. Det borde ha blivit fler mål i denna furiösa match. Gladbach fick en drömstart när Herrmann kom fri efter en fin pass från Arango, men Leverkusen svarade omgående när Kadlec tryckte in 1-1. Sen var det Leverkusen som tog över matchen och borde i ärlighetens namn ha vunnit.

Werder Bremen – VfB Stuttgart 2-2
Werder Bremen var det bättre laget i första halvlek och ledde välförtjänt med 2-0. Segern såg mer än säker ut faktiskt. Men som så många gånger förr bjöd Bremen in motståndarna i matchen och brände dessutom ett par fina lägen. Harnik och Cacau nätade för Stuttgart i andra halvlek och lagen väntar ännu på sin första vinst. I slutet hann även Harnik och Lukimya bli utvisade.

TSG Hoffenheim – Hannover 96 3-1
Det kunde inte ha börjat värre, det kändes som Hoffenheims definitiva undergång efter bara fyra matcher. Wiese var skadad och publiken uppmanade reservmålvakten Koen Casteels att göra bättre ifrån sig. Hannover hade inte något skott på mål första 45 men ändå tog Slomkas lag ledningen då Delpierre nickade i eget mål. Men Hoffenheim reste sig faktiskt och vann helt välförtjänt mot ett viljelöst Hannover. Det var faktiskt Delpierres fina långboll som lät Johnson göra ett konstnärligt 1-1-mål. Salihovic och Williams fixade målen i andra halvlek.