Startsida / Inlägg

1997/1998 någon?

av Pierre Wingren, reporter

Då var det 1. FC Kaiserslautern med Otto Rehhagel som gjorde det omöjliga. Nu har Eintracht Frankfurt med Armin Veh växlat in på samma spår – att vinna Bundesliga som nykomling.

Okej. Jag vill dra i eufori-bromsen här och nu. I ärlighetens namn tror jag inte alls att Eintracht håller hela säsongen och spelar hem mästerskapstiteln. Men en viss Sepp Herberger sa en gång att bollen är rund. Det är sant än i dag.

Eintracht Frankfurt låg under med 0-1 mot SC Freiburg i söndags innan Alex Meier visade vilken trollkonstnär han är. Två mål senare var allt frid och fröjd. Eintracht hade än en gång visat prov på fin moral och en nästan blåögd tro på sig själva. Det är just dessa egenskaper som öppnar för att Frankfurts högflygande inte behöver ta slut, det behöver inte bli någon kraschlandning. Ett väl sammansvetsat lag som alltid ger 100 procent, som alltid är goda för ett mål eller två och som aldrig ger upp kan alltid störa vilket motstånd som helst. Enkel fotbollslogik. Det har bara spelats sex omgångar och mycket kan förändras, men det Eintracht Frankfurt har visat upp hittills lovar gott.

En förbannad moral och en jäkla vilja, snabba och giftiga omställningar. Då gör det inget om man ligger under med 0-2 mot Borussia Dortmund eller 0-1 mot SC Freiburg. Det går att fixa ändå.

Det finns fler likheter mellan det Eintracht Frankfurt gör just nu och det som Kaiserslautern gjorde 1997/98. Efter sex omgångar hade nykomlingen vunnit fem matcher och spelat en oavgjort – precis som Frankfurt har gjort i år.

Dessutom: i den femte omgången mötte 1. FC Kaiserslautern Borussia Dortmund, den matchen slutade oavgjort. I den här säsongens femte omgång mötte Eintracht Frankfurt Borussia Dortmund, den matchen slutade oavgjort.

Oavsett om Eintracht-projektet kraschlandar eller ej så lyfter jag nu på min hatt för klubbens och spelarnas bedrifter så här långt. Det är minst sagt imponerande.

***

En annan stark nykomling är som sagt Fortuna Düsseldorf. Nu sprack förvisso nollan redan i första halvlek när Schalke 04 gjorde 1-0 och 2-0. Men i andra halvlek visade man mod och utnyttjade det faktum att Schalke redan trodde att vinsten var i hamn. 2-2 är ett okej resultat mot Schalke. Minst sagt.

Vilka nykomlingar.

***

HSV firade 125 år med en vinst mot Hannover 96 i lördags. Ett bättre sätt att fira födelsedagen på finns förstås inte. René Adler var en jätte mellan stolparna och när Ron-Robert Zieler i Hannover-målet slarvade lite kunde så Artjom Rudnevs göra 1-0. Vilken fest och vilken lättnad.

Och givetvis måste jag ta tillbaka det jag tidigare har muttrat om. Jag kände att Adler var en onödig förstärkning på en position där HSV inte hade störst problem. Så fel jag har haft hittills, Adler har stått för några insatser som andas världsklass. Och det, det hjälper alltid ett lag.

En stor fest är inget utan en mäktig inramning. 70 000 euro och ett galet engagemang resulterar i det här:

Videoklipp: HSV 125 år

HSV 125 år
HSV 125 år

***

Bundesliga omgång 6:

Fortuna Düsseldorf – Schalke 04 2-2
Nollan är spräckt – men vad gör det när man ”vinner” med 2-2 mot Schalke? Det var en finfin stämning i Düsseldorf när Schalke kom på besök men hemmalaget fick en duscha kallt ganska omgående. Schalke dominerade och Huntelaar samt Matip gjorde 0-2. Under första halvlek hade inte Düsseldorf något som helst att säga till om. Men när hjälten från första omgången reducerade tidigt i andra halvlek tog matchen fart. Schalke brände chanserna man skapade och uppträdde mer stressat medan Düsseldorf hade ett tydligt mål med kvällen. Och vem, om inte Schahin, var framme och kvitterade med lite mer än tio minuter kvar. Efter det orkade inte Schalke bjuda upp till dans igen. Förbannade spelare och ledare i Schalke, glada och ännu obesegrade killar i Düsseldorf.

Bayer Leverkusen – Greuther Fürth 2-0
Nu förlorar Fürth även på bortaplan i Bundesliga och Bayer Leverkusen är på väg att hitta formen och flytet. Den här gången vann man tack vare två mål av Sidney Sam i andra halvlek. Men vinsten var helt välförtjänt, Leverkusen var det klart bättre laget.

Werder Bremen – Bayern München 0-2
Sex segrar på sex matcher för Bayern München. Rekordmästarna har minst sagt stått för en imponerande säsongsinledning. FC Bayern är åter en segermaskin och nye sportchefen Matthias Sammer försöker se till att det även ska fortsätta så. Matchen mot Werder var dock inget publikfrieri. Matchen utspelade sig mestadels på mitten och de riktigt heta chanserna var få. Men mot slutet visade Jupp Heynckes lag att en bättre bänk gör ett bättre lag: Shaqiri och Mandzukic rörde om ordentligt i grytan när de kom in och mot slutet kunde så Gustavo smeka in ett läckert mål och Mandzukic kunde senare sätta spiken i kistan.

1. FC Nürnberg – VfB Stuttgart 0-2
En match mellan två lag som verkligen behövde visa en reaktion. Hannovers Marcos Antonio serverade dock Stuttgarts målskytt Vedad Ibisevic och det stod 0-1 efter bara 24 (!) sekunder. Efter det var Nürnberg det bättre laget, men man lyckades aldrig skapa något riktigt tryck framför Stuttgarts mål. I mitten av andra halvlek kunde så Harnik göra 0-2. Stuttgart och Labbadia fick äntligen plocka säsongens första trepoängare, Nürnberg å andra sidan förlorade tredje matchen i rad.

TSG Hoffenheim – FC Augsburg 0-0
Det mesta handlade förstås om Boris Vukcevic. Publiken, lagen och alla runtomkring la mest fokus på detta, av naturliga skäl. Hoffenheim övervägde att skjuta upp matchen till en senare tidpunkt, men efter diskussioner fram och tillbaka kom man fram till att spela matchen ändå. 0-0 slutade det hela. Salihovic lyckades bli utvisad och missar nu den tuffa matchen mot FC Bayern, dålig tajming.

Hamburger SV – Hannover 96 1-0
Zieler misstag, van der Vaarts assist och Rudnevs mål. En perfekt start för HSV och även om Hannover höjde insatsen rejält efter en timme så såg Adler till att rädda festen. 125-årsfirandet hade börjat på bästa sätt. HSV har nu sju poäng på tre matcher och återfinns plötsligt i mitten av tabellen. För Mirko Slomka och Hannover var det här säsongens andra förlust, en tung sådan.

Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach 5-0
Mästarna är tillbaka i vinnarspåret efter att ha krossat Gladbach med hela 5-0. De första 20 minuterna var dock en ganska avslagen och jämn historia, men sedan visade Reus varför han kostat så många miljoner. Efter det släppte Dortmund aldrig matchen utan utökade i stället genom Subotic, Reus (med ett drömmål), Gündogan och Blaszczykowski. Välförtjänt seger mot ett ganska harmlöst Gladbach – Klopp och Favre har fortfarande en hel del att jobba på trots allt.

Eintracht Frankfurt – SC Freiburg 2-1
Det var inte samma fart och fläkt som senast mot Dortmund, men det gick vägen ändå. Första halvlek var en jämn historia där lagen kämpade om kommandot. I andra halvlek utnyttjade Kruse ett lite lojt hemmaförsvar och kunde göra 0-1. Men tack vare Alex Meier två gånger om kunde Frankfurt ta över kommandot och vinna matchen. Freiburg försökte trycka på mot slutet utan större framgång. Extra plus till Kevin Trapp i målet som förhindrade ett 0-2-underläge med en klassräddning.

VfL Wolfsburg – FSV Mainz 05 0-2
Wolfsburg och Magaths kris fortsätter. Mainz gjorde två mål från ingenstans (på klassiskt Mainz-manér egentligen: defensiven först och ett ohyggligt utnyttjande av offensiva chanser). Wolfsburg hade mer av spelet och troligtvis fler chanser – den som bör må sämst är Olic. Kroaten borde ha gjort ett eller flera mål. Wolfsburg har helt enkelt svårt att göra mål och bjuder på lite väl billiga mål. Något måste hända och det snart.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB