Startsida / Inlägg

Du är varmt välkommen, Djurdjic

av Pierre Wingren, reporter

Nikola Djurdjic, 26, lämnar Haugesund och Helsingborg för jumbon Greuther Fürth? Det ser onekligen ut så. Tyska tidningar, norska tidningar, Haugesunds sportchef, Djurdjic själv, ja, alla förutom Greuther Fürth har bekräftat övergången. Enligt kicker rör det sig om en del pappersarbete som inte är klart. Men allt tyder alltså på att affären är i hamn.

Enligt Bild Zeitung sträcker sig Djurdjics kontrakt till 2016 – och det ska även vara giltigt i 2. Bundesliga. Övergångssumman sägs ligga någonstans omkring 1,3 miljoner euro. Ett fint pris på en spelare i perfekt fotbollsålder som dessutom har gjort 31 mål på 41 matcher under 2012.

Och det är en spelare som Greuther Fürth så desperat behöver.

När jag läser kommentarer och liknande angående övergången här i Sverige så slår det mig att de flesta tycker att Nikola Djurdjic gör fel, att han förtjänar något bättre. Det kan jag inte förstå.

Jag tycker att det är ett oerhört spännande val han gör och ett helt korrekt beslut.

Greuther Fürth ligger hopplöst sist i Bundesliga tillsammans med Bayern-kamraterna från Augsburg. Den stora anledningen till det är att Fürth inte har någon målskytt. Laget ligger sist i tabellen med endast åtta poäng efter 16 matcher. Tio mål har blivit gjorda, 27 mål har släppts in.

Faktum är att mittfältarna Stieber och Prib är lagets hetaste målskyttar med tre respektive två mål var. Anfallarna i truppen har gjort ett mål sammanlagt, och det gjordes av inlånade Edu som återvänder till Schalke 04 lagom till jul.

Nikola Djurdjic kommer med all sannolikhet att bli lagets ledstjärna offensivt. Han kommer att överösas med speltid, han är tränare Mike Büskens önskespelare och han får chansen att visa upp sig i Bundesliga. Han får spela fotboll på toppnivå inför sjungande och fullsatta läktare.

Han är klubbens dyraste nyförvärv genom tiderna och han kommer att bli en stjärna i laget. Visst måste han leverera – men det har fotboll alltid handlat om.

Greuther Fürth spelade väldigt moget och smart i 2. Bundesliga förra säsongen. Mike Büskens fick behålla de flesta spelarna, men Eintracht Frankfurt slog knytnäven i magen på Fürth och skrev kontrakt med anfallaren Olivier Occean. Redan då försökte Fürth locka över Djurdjic, men ekonomin räckte inte till.

Nu verkar man alltså ha lyckats, vi väntar bara på en officiell bekräftelse. Nikola Djurdjic är precis vad Greuther Fürth behöver. De har inte alls spelat någon dålig fotboll, grunden från förra säsongen finns kvar, men det är ingen som gör de där viktiga målen. Om Djurdjic kan bibehålla formen och prestera lika fint i Fürth kan han mycket väl bli den stora hjälten som skjuter kvar Fürth i det tyska finrummet.

Om han misslyckas med det kan han alltid följa med ner i Bundesliga två, som håller bra mycket högre klass än vad många tror. Men än mer troligt är att han har kunnat visa upp sig på högsta nivå och hamnar i en ny klubb. Nu kommer han verkligen att synas.

Och om allt går käpp rätt åt helvete så kan han alltid minnas när han spelade mot FC Bayern och Borussia Dortmund, när han gjorde mål på Manuel Neuer och när han bytte till sig Mario Götzes tröja efter matchen. Inte så illa, eller?

Dessutom tror jag att Djurdjic passar fint in i Bundesliga. Han har tyngd i kroppen, god fysik. Han kämpar hårt och kan göra de där målen som ingen annan i laget tycks kunna.

Varmt välkommen till Bundesliga och Greuther Fürth.

När vi ändå pratar om spelare som har gått från Allsvenskan till Bundesliga så är det väl läge att ta upp Rasmus Jönsson, en kille som inte får särskilt mycket speltid i VfL Wolfsburg. Svaga rykten gör gällande att han kan hamna i 1. FC Köln. Låt oss se hur det utvecklar sig, speltid behöver han i alla fall.

***

Dags för sista omgången av Bundesliga för det här året. Det är också första omgången sedan det omdebatterade säkerhetspaketet klubbades igenom. Jag vet inte vad vi kan förvänta oss av supportrarna. Fortsätter de med tysta protester eller kommer det att bryta ut kaos på de tyska arenorna?

Över huvud taget är det bedrövligt tråkigt att läsa hur missnöjda, nej, olyckliga många supportrar är. Känslan är att livet som fotbollssupporter har gått från känslomässiga explosioner, en djup kärlek och en flykt från vardagen till politisk infektion och allt mindre glädje. Jag kan förstå reaktionen hos många. De tyska arenorna var en plats för storskaliga slagsmål på 80-talet, i dag är det en otroligt säker plats. Ändå klubbas förslag igenom ovanför supportrarnas huvud. Dagen efter säger Sepp Blatter att han vill förbjuda tobak och alkohol på fotbollsarenorna. Många känner att fotbollen som folksport, som folknöje, är på väg bort. Det är bedrövligt att det ska behöva vara så.

Bundesliga omgång 17:

Fredag 20:30

Bayern München – Borussia Mönchengladbach
Fredagen rivstartar med klassikermötet mellan 70-talets stora rivaler. Det vilar en förbannelse över fredagsmatcherna, men inte kan det gå snett i kväll? FC Bayern går som tåget i Bundesliga och spelar med stor glädje, de har dessutom revansch att utkräva på Gladbach. Och bortalaget har sakteliga börjat hitta spelet igen efter en tung inledning och de gillar att inte vara favoriter.

Lördag 15:30

Bayer Leverkusen – Hamburger SV
Efter tolv år gick René Adler och Bayer Leverkusen skilda vägar. Nu är målvakten åter stekhet och har gjort många matchavgörande räddningar för HSV. På lördag möts de igen och just Hamburg har åter börjat drömma om en Europa-plats. Leverkusen ligger tvåa i tabellen inför omgången och vill gärna övervintra på den positionen, men laget är lite skadedrabbat.

VfL Wolfsburg – Eintracht Frankfurt
Wolfsburg har som sagt verkligen funnit lyckan sen Magath försvann – det bra spelet har även resulterat i en del poäng och Köstners lag klättrar stadigt uppåt. 3-2-segern mot Dortmund blev omtalad, men faktum kvarstår att Wolfsburg vann och självförtroendet lär således vara på topp. Frankfurt vann igen efter en liten svacka och kan vid en vinst övervintra på en CL-plats. Starkt av nykomlingen.

FSV Mainz 05 – VfB Stuttgart
Wetklo och Noveski saknas för Mainz, Torun, Okazaki och Tasci saknas för Stuttgart. Det blir en duell mellan två lag som hade mått bra av tre poäng i kampen om en Europa-plats. Både Mainz och Stuttgart har vaknat till liv på sistone och fått med sig fina resultat. Stekheta målskyttar i Szalai och Ibisevic.

Greuther Fürth – FC Augsburg
Omgångens viktigaste match. En förlust här och det ser plötsligt väldigt, väldigt mörkt ut inför framtiden i Bundesliga. Båda lagen spelar oftast bra matcher men saknar offensiv genomslagskraft. Här handlar det alltså om stenhård kamp men också om mål – något som Fürth inte har gjort på 462 långa minuter. En svettig tillställning för de båda bottenlagen.

Fortuna Düsseldorf – Hannover 96
Hannover vände och vann mot Bayer Leverkusen och nu har äntligen tränare Mirko Slomka förlängt sitt kontrakt till 2016. Åter dags för glada miner i Hannover som har spelat flest matcher av de tyska lagen den här hösten. Även Düsseldorf har all anledning att le och inleda julfirandet. Nykomlingen ligger förvisso ”bara” på plats 15, men har hela sex poängs marginal ned till kvalplatsen, och tio på nedflyttningsplatserna.

Lördag 18:30

Schalke 04 – SC Freiburg
”Vi är nöjda med de 23 poängen eftersom att vi har förtjänat dem”, säger Freiburgs tränare Christian Streich. Och det är väl bara till att hålla med och lyfta på hatten för Streich och Freiburg som gör så mycket av så lite. Nu börjar dock krafterna ta slut och spelarna längtar efter lite jullov. Sämre stämning råder i Gelsenkirchen där Stevens knorrar och tränaren tillsammans med Huntelaar och Holtby är inne i segdragna kontraktsförhandlingar. Spelmässigt finns det inte heller mycket att glädjas åt, endast två poäng på fem matcher är för lite. Nu är dessutom Jones avstängd i fyra matcher.

Söndag 15:30

TSG Hoffenheim – Borussia Dortmund
Två lag som sannerligen önskar sig tre poäng i julklapp. Dortmund har helt tappat kontakten med Bayern München och i Bundesliga spelar laget sämre än förväntat. 27 poäng är för lite och konkurrensen i tabellen är tuff. Bender och Kehl saknas ännu och Hoffenheim är ofta ett spöke för Dortmund. TSG Hoffenheim har fem raka förluster med sig inför matchen, men har egentligen allt att vinna mot ett pressat BVB. Frank Kramer har haft ytterligare en vecka på sig att jobba med laget. Defensiven måste fungera bättre på söndag.

Söndag 17:30

Werder Bremen – 1. FC Nürnberg
Sista Bundesliga-matchen året 2012, det känns sorgligt att skriva. Werder Bremen och Schaaf kan troligtvis åter använda sig av Aaron Hunts tjänster, lagkaptenen har varit i fin form den här säsongen. Gemensamt för Nürnberg och Bremen är att de vare sig är jägare eller utmanare. De håller till i tabellens gråzon. Bremen blandar och ger, Nürnberg likaså.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB