Startsida / Inlägg

Fortsatt oberäkneligt i Bundesliga – men två topplag har vi

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München leder suveränt, Bayer Leverkusen är en övertygande tvåa i Bundesliga. Nu tar ligan juluppehåll och depressionen breder ut sig i landet, andra ser fram emot lite efterlängtad vila. Vad ska man göra i en månad utan Bundesliga? Det finns inget bra svar på det – jag vet att jag ska försöka summera lite av det vi har upplevt. Men det tar vi vid ett senare tillfälle när saker och ting har hunnit sjunka in.

Men en sak tycker jag har varit tydligt under hösten – och det är att vi har två topplag. Trots att Bayer Leverkusen faktiskt ligger tvåa så är det inte Sami Hyypiäs och Sascha Lewandowskis lag som jag tänker på. Det är snarare Bayern München och Borussia Dortmund som jag tänker på.

Varför?

Det är ganska enkelt. I mina ögon är det bara Bayern München och Borussia Dortmund som inte är underlägset något annat lag. FC Bayern har gjort det hela bra mycket bättre än Dortmund och leder således ligan komfortabelt. Men även om Dortmund har spelat bort fler poäng så blir en sak tydlig: det är bara dessa klubbar som aldrig är spelmässigt sämre än sitt motstånd. Bayer Leverkusen har sett svagt ut mot bland annat VfL Wolfsburg och Borussia Dortmund. Eintracht Frankkfurt är ett offensivt överraskningslag som dock inte har hängt med i alla matcher, Schalke 04 har uppenbara problem när laget inte är i harmoni.

Borussia Dortmunds stora utmaning blir nu att hålla upp den här kvaliteten över en längre tid. För även om de har spelat bra så har de tappat fler poäng än vad som är okej, de är ännu inte på FC Bayerns nivå när det kommer till att dansa på tre bröllop samtidigt.

På tal om Bayern München så måste det här laget hyllas. Jupp Heynckes har för all del en förbannat fin trupp, men det är onekligen imponerande att ta sig vidare som etta i Champions League och samtidigt leda Bundesliga med nio poäng före Leverkusen på andraplats. 44 gjorda mål, blott sju insläppta. 13 segrar på 17 matcher. Det är vansinnigt bra gjort i en liga som är av genomgående av kvalitet. Prestationsskillnaden mellan topp- och bottenlagen är hårfin.

Vintertid betyder också ryktestid. Nikola Djurdjic är klar för Greuther Fürth, men även Bayer Leverkusen har fyndat en anfallare. Den polske supertalangen Arkadiusz Milik, 18, har skrivit på till 2018. Han är stor, stark och förfogar över ett ruggigt vänsterskott. Nu får Stephan Kießling lite välbehövlig avlastning på topp i Leverkusen.

Även Werder Bremen har skaffat sig en tidig julklapp. Det ihåliga försvaret förstärks med en kroatisk talang. 22-årige mittbacken Mateo Pavlovic ansluter från NK Zagreb.

Och nästa knall blir..?

Och för er som har missat det: Schalke 04 bekräftar att krisen är total genom att sparka trotjänaren Huub Stevens och hans assistent. U 17-tränaren Jens Keller tar över och får förtroendet säsongen ut, minst. I mina ögon ett förhastat beslut, även om anledningen ska vara att Stevens har ”tappat omklädningsrummet”. Det luktar panik lång väg i Schalke efter ett gäng dåliga matcher. Men det kan inte alltid vara tränaren fel, särskilt inte när ett skadedrabbat lag med ”kontraktspokerspelande” spelare börjar spela dåligt efter tufft matchande.

25 poäng i Bundesliga, åttondelsfinal i DFB-Pokal och etta i Champions League-gruppen är inget dåligt facit. Särskilt inte med tanke på att Raúl lämnade i somras och spelarna som hämtades in var kontraktslösa (förvisso bra) spelare. När även sportchef Horst Heldt säger att han vill hitta en position åt Stevens i klubben så känns allt fel. Det hade känts mer rätt att spela cupmatchen mot Mainz i morgon och sedan analysera i lugn och ro under vintern. Nu känns det förhastat – även om jag förstår att man så gärna vill se något hända med spelarna och spelet.

Nåja, vi får se hur det blir. Huub Stevens är den tredje tränaren att få sparken den här säsongen. Felix Magath var först ut när han fick lämna VfL Wolfsburg, Markus Babbel fick sparken av TSG Hoffenheim.

I morgon och på onsdag är det alltså dags för fina DFB-Pokal, härligt nog sänder TV10 lite matcher i Sverige. När vi har klarat av cupmatcherna bjuder jag på lite summeringen här på bloggen under jul och nyår. Sen tar vi nya tag till våren.

Nu sörjer jag mest att Bundesliga tar ett månadslångt uppehåll.

Vad tar vi med oss från omgång 17? Tja, att Marc-André ter Stegen äntligen gjorde en lika förträfflig insats som under förra säsongen. Hans Gladbach höll ut mot ett offensivt överlägset Bayern München. SC Freiburg imponerar stort och tränare Streich gör så mycket av så lite, Borussia Dortmund övervann sitt ”spöke” och segrade i krisande Hoffenheim, Fürth och Augsburg spelade typiskt nog oavgjort i bottenstriden och Werder Bremen behövde ett offside-mål för att ta en poäng mot Nürnberg trots spelmässigt överlägsenhet.

Och: Bayer Leverkusens stabila lagbygge segrade mot Hamburger SV trots flera jobbiga skador. Kanske kan även Leverkusen ansluta sig till skaran som aldrig är sämre än sin motståndare under våren. En spännande vårsäsong är garanterat att vänta.

Bundesliga omgång 17:

Bayern München – Borussia Mönchengladbach 1-1

Bayer Leverkusen – Hamburger SV 3-0

VfL Wolfsburg – Eintracht Frankfurt 0-2

FSV Mainz 05 – VfB Stuttgart 3-1

Greuther Fürth – FC Augsburg 1-1

Fortuna Düsseldorf – Hannover 96 2-1

Schalke 04 – SC Freiburg 1-3

TSG Hoffenheim – Borussia Dortmund 1-3

Werder Bremen – 1. FC Nürnberg 1-1

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB