Startsida / Inlägg

Kort om tyska cupen

av Pierre Wingren, reporter

Vi får en sista chans att njuta av lite tysk fotboll innan jultomten kommer på besök. Åttondelsfinalerna av tyska cupen, DFB-Pokal, spelas i kväll och på onsdag. Redan i första omgången av den här förtjusande turneringen fick vi ett kvitto på att precis allting kan hända i cupen – mängder med Bundesliga-lag fick säga adjö.

I andra omgången uteblev dock de stora skrällarna och nu är det upp till Karlsruher SC och Kickers Offenbach att skapa löpsedlar. Vi har även ett Bundesliga två-möte mellan Bochum och 1860 München vilket garanterar att minst ett lag från de lägre divisionerna kommer att finnas med när det är dags för kvartsfinaler. Vi har även 1. FC Köln från 2. Bundesliga med i DFB-Pokal, Holger Stanislawskis lag lär satsa allt på att slå VfB Stuttgart på bortaplan.

Till skillnad från en del andra länder så bryr sig klubbarna om den här turneringen, fansen och spelarna vill verkligen ta sig till Berlin där finalen spelas i maj. Men cupen har sina egna regler och skriver alltid sin egen historia, det är det som gör formatet så förtjusande.

Lite lustigt kan det nog bli på vissa arenor dock då många supportrar ännu är upprörda över det nya säkerhetskonceptet som röstades igenom den tolfte december. I dag har bland annat VfL Bochum och Borussia Dortmund publicerat öppna brev där de uppmanar supportrarna att stödja laget helhjärtat. En uppmaning som har tagits emot med blandade känslor. Återstår att se hur det ser ut när lagen spelar.

I Bayern får vi ett syd-derby mellan Bayern München och FC Augsburg, något som förstås kittlar lite extra just i cupen. Om FC Bayern som väntat vinner den matchen så kan spelarna och ledarna verkligen blicka tillbaka på en fullträff till höstsäsong.

Matchen mellan Schalke och Mainz blir också lite speciell. Huub Stevens är inte längre tränare och det blir Jens Kellers första match som ansvarig för laget. På den andra tränarbänken sitter Thomas Tuchel – mannen som sägs stå högst upp på Schalkes önskelista till sommaren. Samtidigt har Mainz sportchef med all tydlighet sagt att Thomas Tuchel stannar i Mainz. Det blir en intressant batalj och ett ypperligt tillfälle för Tuchel att marknadsföra sig.

Hannover 96 åker till Dortmund och lär ha goda minnen i bagaget. Dortmund har haft svårt mot Hannover i Bundesliga på sistone och i cupen brukar Hannover dra det längre strået.

Onsdagens match mellan Wolfsburg och Leverkusen lär också bli högintressant. Även om Wolfsburg förlorade senast i ligan så har de visat en uppåtgående form sedan Köstner tog över efter Magath.

DFB-Pokal, åttondelsfinaler

Tisdag 19:00
Karlsruher SC – SC Freiburg
Schalke 04 – FSV Mainz 05 (Viasat Fotboll)

Tisdag 20:30
Kickers Offenbach – Fortuna Düsseldorf
FC Augsburg – Bayern München (TV10)

Onsdag 19:00
VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen (Viasat Fotboll)
VfL Bochum – TSV 1860 München

Onsdag 20:30
Borussia Dortmund – Hannover 96 (TV10)
VfB Stuttgart – 1. FC Köln

Låt oss hoppas på två fantastiska kvällar med DFB-Pokal. Fotbollsmagi.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB