Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Kolumn

av Johanne Hildebrandt

Är det inte lite sorgligt med fars dag? Medan mors dag kom till för att hylla kvinnan är denna dag ett kommersiellt jippo uppfunnet av amerikanska köpmän på 30-talet. Typ, släng en slips åt karln så blir han glad och vi tjänar pengar.

Men en pappa är mycket viktigare än så, särskilt i denna tid då det pratas om förvirrade mansroller och bristen på manliga förebilder.

Följer man nyhetsrapporteringen kan man emellanåt tro att merparten av det manliga könet ägnar sin tid åt gruppvåldtäkter, misshandel, sexköp eller grova våldsbrott.

De sunda kärleksfulla fäderna, förebilderna som stiger upp i svinottan för att köra barnen till träningen, de som lever för sina ungar, de som stretar på och alltid försöker göra sitt bästa glöms liksom bort.

Ändå är papporna, biologiska eller ej, så oerhört viktiga. Är det inte pappornas frånvaro man ser hos de arga, övergivna grabbarna som slåss på stan och hos tjejerna som på ett maniskt sätt söker bekräftelse hos män?

Papporna formar ju också barnens världsbild och avsaknaden av dem skapar ett stort tomrum. Jag vet för jag växte själv upp utan en far och även om hans frånvaro hade en rationell, intellektuell förklaring var det ändå en stor sorg att som spädbarn bli bortvald av ena föräldern.

Jag tror inte jag helt har kommit över det för jag blir vansinnig av ilska när jag pratar med en del skilda par. Ni vet, de som grävt ned sig i skyttegravar och för ett ställningskrig där ungarna är vapen.

Vuxna människor som är så förblindade av bitterhet att de vägrar se till sina barns behov borde omedelbart skärpa till sig och lösa sina problem, med eller utan professionell hjälp. Det finns ingen ursäkt att bete sig som fem när man närmar sig fyrtio.

Några som också omedelbart ska kamma till sig är de som inte begriper hur viktiga de är för barnen, papporna som lovar saker som de sedan inte håller, de vars faderskap är en sårig vandring full av svek och otrygghet.

Tänk om dessa par, om dessa människor kunde använda fars dag till att sluta fred och fundera över vad de gör mot sina barn. Tänk om denna dag kunde handla om något annat än slipsar och kort utan användes för att diskutera faderskapets innebörd, betydelse och krav.

Pappor är viktiga, och det behöver de också få veta.
Johanne Hildebrandt

 • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB