Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Den sista soldaten

av Johanne Hildebrandt

-Det är bättre än väntat, säger löjtnant Patrik Berge när han stiger ur bilen och första gången ser ut över Camp Europa.
Han är den sista soldaten från amfibieförbandet, Afm 1, som kommer till Tchad. För några timmar sedan tog han farväl av sin fru Anna. De är nygifta och har precis gift sig och varit på bröllopsresa i Thailand.
Han var bara hemma några dagar innan han tog farväl och satte sig på flyget till N´djadema.

Nu har han åkt genom staden till Camp Europa, den plats där EUFOR styrkan byggt upp sin transitbas på ett område som för bara några veckor sedan var en stor grusplan.

Sist jag såg Patrik Berge var en regnig novembereftermiddag då han höll på att hämta ut utrustningen på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm.
Nu går han över dammiga campen där fordon står parkerade och tälten står i snörräta rader. Han verkar dock belåten att vara här, säger att han vill göra en insats.

-Det var tråkigt att åka hemifrån men kul att vara tillbaks hos grabbarna.
Han hälsar på sin pluton, efter en stund visar de honom tältet där han ska bo tillsammans med sju andra soldater. Det är minst sagt spartanskt, en brits under ett moskitnät. Ödlor stora som Paris Hiltons hund springer runt på marken, här finns också ludna kamelspindlar och det lär finnas skorpioner fast ingen sett någon, än.

Om det är någon som undrar varför i hela friden Patrik Berge, en nygift amfibiesoldat, befinner sig här i världens femte fattigaste land beror det på följande:
I östra Tchad finns 450000 flyktingar som antingen fördrivits från grannregionen Darfur eller är interflyktingar inom Tchad.
Dessa människors situation är hopplös och hjälporganisationerna har svårt att nå fram med mat och skydd till dem.
De som har fördrivit dem, en koalition av Sudanunderstödda rebeller, försöker dessutom störta Tchads president. För några veckor lyckades de nästan, men kuppförsöket slogs tillbaka.

Här är med andra ord väldigt instabilt och en massa människor är beroende av omvärldens hjälp. Det har de visserligen behövt i fem år, men nu har något äntligen hänt.
EU har, efter mycket möda och stor besvär, lyckats samla ihop en styrka på 2700 man som ska skydda flyktingar och hjälpkonvojer.
Den kallas EUFOR och består till 80 procent av fransmän, resten av irländare, finnar, portugiser, belgare, polacker, rumäner österrikare samt ett svenskt amfibieskyttekompani.

Löjtnant Patrik Berge fick frågan om han ville delta och svarade ja. Därför står han nu och hälsar på sina soldater på en stekhet grusplan i ett snustorrt, afrikanskt land.

Patrik Berge går in i tältet och ställer ned väskan, byter om från civila kläder till uniform.
Med detta börjar berättelsen på det som kan bli det mest krävande uppdraget svensk trupp ställts inför.
Ingen vet vad som kommer att hända, men tro mig, det kommer att bli väldigt intressant att följa dem.
Vänta bara…

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Annika Panas
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB