Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Barnen vid kinesrestaurangen

av Johanne Hildebrandt

Abeché är ingen stor stad utan snarare en håla med breda gator av hårdpackad sand kantad av låga byggnader. Enstaka kor står parkerade utanför husen, små affärer säljer allt från bildelar till det mest luxuösa av allt; kall läsk.
Många av stadens stora byggnader är hyrda av alla de hjälporganisationer har sin bas här. I Abeché finns också ett universitet och självklart en marknadsplats.

Det känns som om det är varmare här är i N´djadena. Värmen och de senaste dagarnas långa färd börjar slita på kroppen. Det blir allt svårare att skriva, orden glider undan. Det enda man kan göra är att skratta åt det, samt dricka mycket starkt kaffe.

Värre är det att all utrustning är täckt av ett lager av damm. Det är ett mirakel att de trogna Macarna ännu fungerar. Vår största fasa är att sandkorn ska leta sig ner till hårddisken för då är det kört.

Eftersom det är skrivardag i dag tar vi in på stans enda värdshus.
Två spanare från det svenska kompaniet kör oss dit. Så fort bilen stannar omringas den av barn som tigger godis. De två unga soldaterna pratar vänligt med ungarna, men ger dem ingenting.

De är också försiktiga, väl medvetna om att folksamlingar är instabila och när som helst kan svänga från vänlighet och aggressivitet.
Vad ska de göra om de blir omringade av barn som inte har någonting och pressar sig på dem? Tänk själv att bli omringad av ett par hundra ungar som rycker och river i din bil för att de vill ha godis.
Det är ett av de problem som dessa två unga soldater måste hantera på ett bra sätt, för självklart vill de inte skada någon.

Vi går in på värdshuset som är kombinerat med en kinesrestaurang. Det kan låta märkligt men det finns gott om kineser i Tchad och andra afrikanska länder.
De flesta jobbar med olja, den industri som hela världen hugger efter som vilda gamar, men de bygger de också vägar och håller på med andra affärer. Kina har etablerat sig stort överallt, USA och Europa ligger långt efter. Så på sätt och vis är Eufor styrkan en europeisk markering i Afrika.
Men mer om detta senare.
Nu ska jag, sittandes i en kinesrestaurang i en dammig liten stad i östra Tchad, skriva en annan sak.
Ha en riktigt bra dag där hemma.

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB