Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Dagens kolumn

av Johanne Hildebrandt

I undergångsromanen ”Vi som hade alla rätt” är huvudpersonen Cissi en otrogen, egotrippad programledare som lever för att få bekräftelse via rutan och i tidningarna. Hon dricker för mycket, är en usel morsa och är taskig mot sina underlydande. Dessutom är hennes karriär på väg utför eftersom hon håller på att bli för gammal.

Kristina Thulin och Jenny Östergren, som båda jobbar på TV 4, har skrivit denna bok som sägs vara en nyckelroman som skildrar livet på kanalen. En annan beskrivning är att den är en karikatyr av mediebranschen fast den känns mest som en dokumentär, igenkänningsfaktorn är grymt hög.

I vilket fall är det en fruktansvärd bok och alldeles, alldeles underbar. Den är helt enkelt grymt underhållande av många skäl; i verkligheten verkar det mest vara män som kommer undan med att knulla runt, smita från jobbet, supa ner sig, tänja på sanningen, åldras eller hyckla.

Kvinnor verkar däremot från födseln ha belagts med ett hämmande martyrok som kräver skönhet, framgång, hemlagade pannkakor till barnens matsäck, ett perfekt hem, sexgudinnestatus samt total lycka.

För dem som insett att livet inte fungerar så är det därför befriande att läsa om en amoralisk bitch som gör alla fel som tänkas kan men ändå klarar sig eftersom hon ser och utnyttjar den makt som hon faktiskt har.

Av samma skäl är det kul att titta på ”Cashmere mafia” på TV 3 som handlar om fyra framgångsrika kvinnliga chefer runt 40. En av dem skäller ut en manlig underlydande som satt på en kvinnlig anställd, en annan mister sin pojkvän för att hon fått ett bättre jobb men gräver inte ned sig utan går vidare, en tredje hanterar sin otrogna man genom att förklara att hon ska hämnas genom att ha sex med någon av hans vänner och han kommer inte veta vilken.

Systerligt gaddar de ihop sig mot den som försöker skada någon av dem. De är med andra ord inga offer utan möter motgångar på ett konstruktivt sätt och använder sin makt. Feminiserade män, klagar sura amerikanska kritiker. So what? Det är upplyftande, på samma sätt som det var kul att se Geena Davis i rollen som president. Och vem har bestämt att kvinnor ska vara snälla och väna? Vi är väl alla, oavsett kön, människor med sammansatta personligheter? Ärliga, ohämmade syndare är dessutom betydligt roligare än falska neurotiska hycklare.

Därför är det kul att bitchen är tillbaka. Hjärtligt välkommen, det var på tiden!

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB