Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Kolumn

av Johanne Hildebrandt

Ni trodde att den stora grejen med Melodifestivalen var Charlotte Perrelli och om rätt låt vann, eller hur? Fel, fel, fel. Med all respekt för menlös musik, paljetter och ystert glammande så är det betydligt mer fascinerande att tävlingen hålls i Belgrad. Vi snackar faktiskt om Serbien, ett macholand med dåligt rykte och starkt utvecklad homofobi.

I DN skriver Christina Wassholm om den belägrade HBT-världen i Belgrad. Glöm allt vad Pride heter. Den 30 juni 2001 gjordes ett tappert försök att hålla en parad men tusentals fotbollshuliganer från klubbarna Röda Stjärnan och Partisan sparkade sönder allt. 40 personer blev allvarligt skadade, 32 personer greps, ingen åtalades.

Det faktum att en romsk lesbisk tjej vann tävlingen har varken gjort till eller från, Marija Serifovic används istället som en symbol för Serbiens seger över väst.

Med bakgrund av detta känns det underbart att den gayiga schlagercirkusen har tagit staden i besittning.

Det kommer förmodligen inte förändra något för medelserben, han lär nog mest tycka det är kul med brudar med silikonbröst och korta kjolar, kvinnosynen är sådär på Balkan, men vem vet. Det kanske blir som så många hoppas, att Serbiens skamfilade rykte förbättras. Det öppnar i alla fall upp lite av isolationen mot omvärlden, serber är belagda med visumtvång om de vill resa till väst.

Detta är ett av många skäl till den legendariska bitterheten mot väst som finns i landet. Konspirationsteorier är också stort, likaså nationalism vilket gjort att Kostunica varit premiärminister de senaste åren. Många serber har dessutom en offermentalitet större än AIK:s.

Jag vet inte hur många gånger jag hört om hur serberna kämpat för kristendomen och stått emot muslimerna sedan slaget vid Kosovo Polje 1389, de har försvarat väst och bara fått skit som tack.

Nu senast fråntogs de Kosovo, en oförrätt av många.

I början på 90-talet var landet utsatt för sanktioner, 1999 bombades de av Nato, dessutom tjatar omvärlden om att de ska utlämna krigsförbrytare. Men i går var de värdar för det ystra schlagerspektaklet. Det är kul. Häftigt är också att trots det blodiga kriget för femton år sedan fick Serbien tolvor av både Kroatien och Bosnien i kvalomröstningen.

Det är extremt optimistiskt, men förhoppningsvis leder ändå denna fåniga tävling till något bra. Jag hoppas i alla fall det, för alla unga serbers skull. De förtjänar att bli av med sitt förflutna och komma med i europamatchen, oavsett vem som vann.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB