Lär känna dina fiender
av-Gifterna är terrorister som smyger sig in i din hjärna och tar över kontrollen av cockpiten. Det sker gradvis, du märker det inte förrän du är beroende, säger Åsa Nilsonne, professor i klinisk psykiatri och min väninna.
Vi sitter på ett fik i Stockholm och hon förklarar varför jag fortsätter röka. Receptorer i hjärnan tar upp nikotin och när de får vad de vill ha belönar de mig med en dusch av måbrahormonet dopamin.
Om tillgången på gift försvinner blir receptorerna vansinniga. De börjar skicka ut propaganda till resten av kroppen: ”Jag står inte ut! Ge mig en cigarett nu!”
-Fast självklart kommer du inte att dö, det är bara deras sätt att lura dig att försätta röka.
Jag dricker mitt kaffe, fyllt med det beroendeframkallande giftet koffein, och begrundar det faktum att min organism styrs av kemiska reaktioner.
Fast alla levande varelser har ett inbyggt belöningssystem, till och med plattmaskar, och är designat för att få oss att göra bra saker för vår överlevnad.
Människor har två varianter, ett som gör oss energiska och får oss att leta upp saker vi behöver, mat skydd och sex, ett annat som får oss att må bra när vi har skaffat det.
Det här är alltså en uråldrig mekanism inbyggd i hjärnans äldsta delar och är inte alls designat för att hantera den kick som artificiella ämnen som nikotin, alkohol och knark ger.
-Hjärnans äldsta delar styrs av det omedelbara begäret och förstår inte konsekvenser. Den tänker bara att om jag mår bra av det så måste det vara bra, säger Åsa Nilsonne.
Inte undra på att man är så röksugen när hjärnan tror att jag kommer att dö om jag slutar. Jag är en grottmänniska som ska ha min kick till vilket pris som helst, trots att jag vet att jag kommer att dö av det.
-Trots att det är livsfarligt på sikt kan hjärnan inte beräkna risken. Du har rökt i 30 år, det blir cirka 360000 cigaretter som du har rökt utan att ha fått KOL eller lungcancer. Varje gång du har rökt en cigarett har det varit en trevlig upplevelse och ingen har fallit död ned. Därför är det lurigt för hjärnan att förstå de långsiktiga konsekvenserna, säger Åsa Nilsonne.
-Du måste koppla in Cortex som ligger i hjärnans nyare delar, fokusera på vart du är på väg, hålla det långsiktiga målet i tankarna. Cortex förstår konsekvenser och kan planera, säger Åsa Nilsonne.
Att sluta röka är med andra ord en strid mellan kroppen och de lägre hjärnfunktionerna kontra vilja och förnuft. Jag måste kasta ut nikotinterroristerna som tagit över kontrollen över min hjärna, svälta ut fienden och vara så uthållig att kemin i min hjärna förändras. Det här är något jag kan begripa, det här gör saken betydligt mer hanterbar. Fan, det här kommer kanske till och med att gå bra.
När vi skiljs åt väntar jag till Åsa försvunnit innan jag tänder en cigarett.