Kolumn
avVarför håller de inte käften om Gömda, Liza Marklunds bok som visade sig vara en bluff? Denna tidning har publicerat en lång intervju med bokens huvudperson Mia. Piratförlagets delägare Jan Guillou har storvulet proklamerat att Gömda-historien nu är överspelad och att bloggarna är betydelselösa.
Ändå fortsätter de att diskutera Gömda. Likt en antik grekisk kör står de i bakgrunden av medieskådespelet och mässar fram kommentarer och krav på sanning. Varför?
Svaret är självklart att det fortfarande finns för många obesvarade frågor och luckor i historien.
Två sidor har presenterat varsin version av sanningen: Team Marklund gick ut i en storoffensiv förra helgen och la fram bevis för att den sanna boken i alla fall är sann för Mia, även om det är en roman för alla andra, och utropade sig därefter till segrare.
Team Antonsson, som faktiskt bevisat att Gömda inte alls var någon sann historia, har slagit tillbaka med hot om gerillakrigföring via bloggarna och är arg över att hon inte blivit intervjuad, trots att hon inte svaradei telefonen när en journalist sökt henne.Å andra sidan har hon de facto blivit styvmoderligt behandlad av media som inte vill bry sig om de bevis hon lagt fram om Marklunds bluff.
Trots att det är ett klassiskt propagandakrig som rasar är det bara Medierna i P1 som försökt reda ut vad som egentligen stämmer. De lyckades rota fram några fler intressanta omständigheter innan de dessvärre körde fast.
Detta betyder att bloggarna kommer att fortsätta spekulera, rättshaverera, lägga pussel och leta efter nya detaljer att fylla luckorna med tills saken har retts ut ordentligt.
Huruvida det är viktigt att älta samma saker om och om igen kan diskuteras, men det är bloggarnas demokratiska rättighet att göra sin röst hörd.
Därför blir jag uppriktigt illa berörd när de hånas och förringas för att de ställer frågor som ofta är berättigade. Bloggar har gjort att människor för första gången kan göra sina röster hörda utan att klass, ekonomi, kön, yrke, social ställning eller något annat som rangordnar människor har någon som helst betydelse. Det enda som spelar någon roll är vilka åsikter och idéer som framförs, sann demokrati med andra ord.
Självklart kommer bloggarnas betydelse att öka, de har ju redan bevisat att de kan tvinga fram debatter och få makthavare att ändra sig. Dessutom är det hos bloggarna de fräscha idéerna och självständigheten går att hitta. De kommer att fortsätta att skriva och ställa sina frågor, likt droppar som urholkar medielandskapet, och att ignorera dem är förödande.