Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Dagens kolumn

av Johanne Hildebrandt

I Mazar-e-Sharif, staden med den blå moskén, vilar ett slutkört eftervaletlugn. Talibanernas utlovade blodbad uteblev, alla andas ut och hoppas att lugnet ska hålla sig över Ramadan. Fayad säger att han inte har några problem att inte äta och dricka innan solnedgången, men han verkar allt ändå lite grinig i värmen.

– Allah styr allt och det viktigaste är att vara en perfekt muslim. Det här livet är ett test inför det som händer efter döden. Alla borde vara muslimer, för deras egen skull, säger denna vänliga 27-åring som är klädd i västerländska kläder och gillade att gå på disco när han besökte Uzbekistan. Men han ville inte gifta sig med en tysk släkting utan vill ha flicka från trakten, en perfekt muslim.

Den som klagar över att Sverige är politiskt korrekt borde besöka Afghanistan. Här styr religion och tradition, först kommer Allah, därefter familjen, klanen, folkgruppen och därefter staten. Utbildade kvinnor är frimodiga och smarta på jobbet men när de ska gå hem drar de på sig burkan och blir underdånig hustru och moder.

De säger att visst vill de ha demokrati men Afghanistan måste vara enligt islam. Inte ens sharialagen tycker de är konstig för den är ju enligt koranen, vilket man som svensk kvinna kan tycka är märkligt. Vi representerar ju fred och demokrati, varför förstår de inte att vårt sätt är bättre?

Men ingenting i detta land är som man kan tro. Först när man är på plats går det att förstå vilken komplicerad väv de provinser som kallas Afghanistan utgör och jag kan förstå de svenska soldaternas frustration över att bilden är så kraftigt förenklad.

Under den senaste tidens debatt i Sverige verkar det på några debattörer som om Sverige hade tusentals soldater på plats som ständigt var i strid med talibaner. I verkligheten är den svenska truppen en liten del i en stor internationell insats och bara en procent av alla våldsamheter, vägbomber och eldöverfall i Afghanistan sker i de fyra provinser som är den svensk/finska styrkans ansvarsområde. Kan jämföras med Helmand där danskarna finns och där 30 procent av allt våld sker.

Fayed säger att USA styr allt och att de inte vill ha fred utan stöttar talibanerna.

– Fast det är bra att de utländska trupperna är i landet, om de inte var här skulle inbördeskriget bryta ut igen, säger denna man som upplevt krig i nästan hela sitt liv.

Det är också en bit av verkligheten som dessvärre sällan nämns därhemma i Sverige.

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB