Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Mer fängelse

av Johanne Hildebrandt
Jag fick detta fantastiska mail om fängelset vi besökte och lägger ut det så att alla kan läsa. 
Sommaren 2006 var jag en av de första som besökt MES fängelse. Detta gjordes tillsammans med svenska, belgiska och brittiska officerare. Den brittiska officeren var specialist på fängelser och varit på några av de värsta på jorden.

Vid vårt besök var denna plats det värsta ställe du kunde sätta foten på. Enligt britten var det ett av de värsta ställen han satt sin fot på. Fängelset är ett gammalt sjukhus som gjorts om till fängelse. Vid tidpunkten fanns det plats för ca 60 fångar men då fanns det drygt 300 personer där, utan sjukvård och utan någon sysselsättning. Jag skulle ingående kunna berätta den misär som upplevdes på stället Gud glömde. Att nämnas är att våran lokala tolk som var med var tvungen att lämna platsen gråtandes, det var för mkt för honom. Kvinnorna i fängelset försökte ge oss deras barn så de skulle slippa vara där.
 
Jag och min belgiska kollega gjorde detta ställe till vårat projekt. Det skulle bli bättre under vår tid där nere. Vi satte otroligt mkt press på FN och ICRC utan någon större framgång. Vi samlade tillsammans med tyskarna in tusentals kronor vilket gick till olika projekt i fängelset, mestadels kvinnornas avdelning och bland annat lärarinnan som kommer dit är anställd tack vare våra pengar sedan sommaren 2006. Kontraktet är skrivet mellan henne och ”projektet save the women and children in MES prison”. Vad jag förstår fortfarande så idag.
 
Jag var nere ett år senare och såg utvecklingen som skett genom påtryckningen som jag och framförallt min belgiska kollega som fortsatte efter jag åkt hem. Det var en enorm förändring. Mkt som görs nere i Afghanstan görs och har gjorts genom militär personal utan ngn hjälp från andra organisationer. Och det är så det har fungerat, ska ngt göras så behöver soldaterna göra det själva genom egna pengar och egna resurser utan stöd från Sverige, SÍDA, eller någon annan. Så varför?

För det är så ngt blir gjort i världen. Svenska soldater gör så mkt som aldrig blir uppmärksammat och de gör det för att de ska kunna komma hem och för sig själva säga att jag gjorde faktiskt ngt.
 
 
Tack för bilderna, ska ner snart igen och se hur det ser ut nu.
 
M.V.H.
 

Håkan

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB