Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Vad afghanerna själva tycker

av Johanne Hildebrandt

Klokt skrivet om insatsen i Afghanistan.

”Diskussionen om USA:s närvaro i Afghanistan skapar inte fred i Afghanistan, utan det krävs att den svenska regeringen – med all makt den har – ska påverka EU och USA för att skapa det förutsättningar som behövs för en fredlig lösning i konflikten.

Först när fred är skapad kan vi ta hem de svenska soldaterna. Då kommer också USA att lämna Afghanistan”, skriver ordförande i Föreningen Afghanistanier I Sverige”

Kan med fördel läsas ihop med chatten från Afghanistan med familjen Zargar.

 

Själv är jag nu hemma i Sverige igen och har börjat sortera intrycken. Att göra en sådan här resa är ju tämligen påfrestande och stressigt och det tar tid att landa i Sverige igen. Men jag tycker allt fungerande ovanligt bra.

De svenska soldaterna och befälen var öppna, ärliga och hjälpsamma vilket gjorde mitt arbete lätt. Det finns ju en hel del misstänksamhet bland militären gentemot media men av detta märkte jag intet så stort tack till er i Mazar E Sharif.

Inga hotfulla situationer uppstod på fältet vilket var skönt.Det finns ju alltid en risk att bli skjuten, kidnappad och sprängd men det talar jag aldrig om när jag är ute på jobb. Det sista jag vill är att bli en reporterklycha som kommer på ett tvåveckorsbesök och sedan skryter om att kulorna viner runt huvudet.

Människorna var fantastiska, öppna, uppriktiga och hjälpsamma. Stort tack till familjen Zargar som öppnade sitt hem för Aftonbladets läsare.

Så i det stora hela gick allt riktigt bra.

Vet att det inte är normalt i denna branch att säga positiva saker om konkurrenten men att Expressen var på plats och granskade soldaternas material i Afghanistan gjorde ju faktiskt att läsarna fick en bredare bild av läget. Och ju mer det skrivs om den svenska insatsen i Afghanistan desto bättre, särskilt när det förs en debatt där så många faktafel cirkulerar.

Slutligen tack för alla tips, råd och stöd. Även om jag inte hade tid att följa alla uppslag så kommer jag gå vidare på vissa vinklar nästa gång. 

För jag är tämligen säker på att jag kommer att resa tillbaka till Afghanistan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB