Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Domedagen

av Johanne Hildebrandt

Världen går under den 21 december 2012. I alla fall enligt en Mayakalendern som tar slut denna dag eftersom krigsguden Bolon Yokte då kommer att nedstiga från skyn. Undergångsstämningen underblåses självklart av en Hollywoodfilm, 2012, som har premiär nästa vecka.

Apokalypsen är onekligen något som ligger i tiden. Svininfluensan sveper över världen, ingen går säker, konserter ställs in, köerna till massvaccinationerna växer.

Och precis som i katastroffilmerna tränger sig hänsynslösa vuxna före sjuka och barn för att få sin spruta. I Tierp hotade en man att hämta geväret om han inte fick sin dos.

 

Till och med en konspirationsteoretiker har dykt upp. Fettdoktorn Annika Dahlqvist hävdar att viruset är tillverkat i laboratorium av läkemedelsföretag som sedan planterat ut det på strategiska ställen i världen så att det utbryter epidemier. Orsaken är självklart att företagen vill tjäna pengar, vi vet ju alla hur fabrikörerna och de galna vetenskapsmännen är.

Hittills har fyra svenskar dött i svininfluensan. Om alla inte vaccinerar sig kommer 38 svenskar att dö, enligt läkaren Mats Reimer. Detta kan jämföras med de 7 000 svenskar som röker ihjäl sig eller de 17 000 mammor som dör i barnsäng i Afghanistan varje år. Men logik har inget med saken att göra när rädslan för något så hotfullt som en osynlig virusfiende som kan slå till var som helst härjar i vår prydliga, kontroll-maniska kultur. Fast chanserna att överleva är nog goda, till och med om man skulle bli sjuk. Och på samma sätt som mänskligheten tog sig igenom Ragnarök och millenuimskiftet kommer vi förmodligen också att klara oss igenom 2012.

 

Mayaindianernas äldste, Apolinario Chile Pixtun, försöker nämligen dementera kalenderns undergångsprofetia och är mer bekymrad för vattenbristen i Mexiko. Det finns dessutom fler Mayakalendrar, en sträcker sig till 4 772, så påståendet att de forntida indianerna förutspått att tiden tar slut 2012 är bara en myt. Men visst, gå på undergångspratet, sup upp dina pengar, ägna dig åt new age-flum och sluta ta ansvar eftersom allt snart är över. Själv tänker jag vaccinera mig mot influensan och dansa på gatorna den 22 december 2012, sjungandes ”I’m still standing, yeah, yeah, yeah”.

Newton trodde däremot att världen skulle gå under 2060, det är något att fundera över.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB