Startsida / Inlägg

Bara Bayer stör Bayern

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München gav alla tvivlare svar på tal – rekordmästarna är bäst i Tyskland och visar inte upp några tecken på dalande form. Efter 1-2-förlusten hemma mot Bayer Leverkusen drog, självklart, snacket om ”Bayerns tapp” igång. En suverän 3-0-vinst mot Hamburger SV senare och det känns som att Jupp Heynckes och spelarna har koll på formen och psyket.

Det är mer än vad man kan säga om konkurrenterna.

Schalke 04 spelade mycket bra mot TSG Hoffenheim, men Wiese stod i vägen för en vinst. Borussia Dortmund borde rimligtvis tagit samtliga tre poäng mot VfB Stuttgart men bollen ville inte in och över huvud taget är Jürgen Klopps lag långt bort från fjolårsformen. Eintracht Frankfurt börjar sakteliga landa på jorden igen och fick med lite flyt med sig en poäng i matchen mot Greuther Fürth.

Inget av topplagen orkade störa Bayern München. Endast Bayer Leverkusen uträttade jobbet och vann mot Fortuna Düsseldorf. Nu har Sami Hyypiäs och Sascha Lewandowskis lag tagit sig förbi Borussia Dortmund i tabellen. Helt välförtjänt.

Bayern München kunde alltså dryga ut sin ledning i en tabell som ännu haltar. Det är egentligen bara rekordmästarna som har visat äkta vinnartakter den här säsongen. Resten av tabellen är ett virrvarr av lag som följer upp vinster med förluster, strålande insatser med usla. Vi är tio omgångar in på säsongen och ännu saknas det där riktiga mönstret.

Det lag som kanske ska passa sig mest är just de regerande mästarna från Dortmund. Truppen känns för tunn då Klopp uppenbarligen inte litar på sina reserver. Och Champions League tycks sno åt sig mycket av lagets fokus. En CL-plats är aldrig given i Bundesliga.

I botten är det självklart så att Greuther Fürth, FC Augsburg och Fortuna Düsseldorf får kämpa hårt om varje poäng. VfL Wolfsburg, TSG Hoffenheim och 1. FC Nürnberg återfinns också i de nedre regionerna av tabellen, men något säger mig att faran inte är påtaglig här.

I övrigt finns det inga tydliga tendenser i en rekordjämn Bundesliga. Det är Bayern München som ångar på suveränt i toppen, strax där bakom lurar ett par förmodade topplag i form av Borussia Dortmund och Schalke 04. Men om succén i Europa fortsätter för dessa klubbarna blir det intressant att se effekten av det i Bundesliga.

Vilken klubb orkar hänga med i toppen?

***

Nästa omgång av DFB-Pokal lottades i söndags och åttondelsfinalerna ser ut som följer (matcherna spelas den 18 eller 19 december):

Kickers Offenbach – Fortuna Düsseldorf

VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen

VfL Bochum – 1860 München

Karlsruher SC – SC Freiburg

Borussia Dortmund – Hannover 96

Schalke 04 – FSV Mainz 05

FC Augsburg – Bayern München

VfB Stuttgart – 1. FC Köln

Fyra av matcherna blir alltså direkta Bundesliga-dueller, vilket minst sagt känns positivt för cupen. I Bayern blir det dessutom ett derby mellan Augsburg och München. De tre 3. Liga-lagen som är kvar stöter också på högklassigt motstånd då Karlsruher SC tar sig an SC Freiburg och Kickers Offenbach välkomnar Fortuna Düsseldorf. En direkt 2. Bundesliga-duell får vi i mötet mellan Bochum och 1860 München.

En fin cupomgång att se fram emot alltså.

***

Bundesliga omgång 10:

Eintracht Frankfurt – Greuther Fürth 1-1
Tveksamt om alla åskådare var på plats i Frankfurt innan Meier gjorde 1-0. Rodes inlägg hamnade till sist hos Meier som gjorde mål, då hade vi spelat i ungefär 20 sekunder. Känslan var att Frankfurt skulle storma mot Fürths mål i resten av matchen men bortalaget stod upp bra och kämpade frenetiskt. Trapp tvingades till några svettiga räddningar. I andra halvlek fortsatte Fürth att stressa hemmalaget och när Stieber kom fri lobbade han snyggt in bollen till 1-1. Fürth var det bättre laget nu men svagare i avsluten. En underhållande andra halvlek slutade utan fler mål. Frankfurt kan vara lite gladare än Fürth med poängen.

Borussia Dortmund – VfB Stuttgart 0-0
Ett oavgjort resultat som känns som ett nederlag för Dortmund. Hemmalaget skapade fler chanser än Stuttgart men klarade inte av att göra mål, som så många gånger förr. Kanske hade matchbilden blivit annorlunda om domaren hade visat ut Holzhauser i början av första halvlek när österrikaren knäckte Kehls näsa. Även Stuttgart skapade ett par fina chanser i en underhållande match. Dortmund med fortsatta problem i ligan alltså, Stuttgart i fortsatt bra form.

Borussia Mönchengladbach – SC Freiburg 1-1
Efter 0-1-förlusten i cupen mot Düsseldorf ville Gladbach ge svar på tal då laget äntligen tycktes ha hittat formen. Oscar Wendt spelade från start och serverade också De Camargo till 1-0. Men Gladbach lyckades inte utöka ledningen trots att Freiburg hade stora problem med att skapa något offensivt. Bortalaget behövde Arangos hjälp, mittfältaren hade omkull Sorg och domaren pekade på straffpunkten. Caligiuri satte 1-1 och Freiburg fick med sig en lyckosam poäng. Favre var förbannad och fick se slutet av matchen från läktaren.

Hannover 96 – FC Augsburg 2-0
Hannover svarade direkt på förra omgångens 2-3-förlust på hemmaplan. Tidigare hade Slomkas lag varit obesegrat i 22 matcher, nu inledde man en ny serie. Mame Biram Diouf spinner vidare på den fina form han visade upp innan skadan förra säsongen. Ett mål och ett assist, precis som för Stindl. En välförtjänt seger för hemmalaget, fortsatt tungt för Augsburg.

1. FC Nürnberg – VfL Wolfsburg 1-0
Nürnberg hade bara tagit en poäng på de senaste sex matcherna och nu väntade ett pånyttfött Wolfsburg. Men 1-0-vinsten förhindrade klubbens fria fall samtidigt som Wolfsburg än en gång tvingas slicka sina sår. Nürnberg vann välförtjänt tack vare Gebharts mål i andra halvlek.

TSG Hoffenheim – Schalke 04 3-2
Även Schalke tappade mark i jakten på Bayern München. Bortalaget borde rimligtvis ha vunnit matchen men en för en gångs skull storspelande Tim Wiese ville annorlunda och för Markus Babbel och hans Hoffenheim var segern minst sagt välbehövlig. Schalke var egentligen det bättre laget på alla plan, men Hoffenheim var helt enkelt effektivare. Volland gjorde 1-0 och Neustädter 1-1 i första halvlek. Firmino gjorde 2-1 på straff men Uchida replikerade för Schalke som tryckte på för ett ledningsmål. Schipplock avgjorde dock matchen.

Hamburger SV – Bayern München 0-3
HSV skulle bjuda FC Bayern på en ordentlig fight och utnyttja det faktum att storklubben kanske var lite nervös. Men då Schalke, Dortmund och Frankfurt tappade poäng innan lördagens senaste match kände sig nog Bayern-spelarna ganska trygga. Hemmalaget försökte hota offensivt den första kvarten men efter det var det en ordentlig uppvisning av FC Bayern. Schweinsteiger nickade in 0-1 i första halvlek efter en fin Kroos-assist. I andra halvlek försökte Fink öka sitt lags offensiva krafter med en andra anfallare i form av Rudnevs – en plan som gick i baklås. FC Bayern lekte med hemmalaget och Müller samt Kroos gjorde två riktigt läckra mål i början av andra halvlek. Bayern München visade att man är särklass bäst i Tyskland just nu.

Inför matchen skrev jag om målvaktskampen. Känslan är att ingen gick vinnande ur den då René Adler för all del stod för några riktigt svettiga räddningar, men också ett par mindre bra ingripanden. Utan Adler hade Bayern säkerligen gjort fler mål, men på Müllers skott måste han dock ha koll på hörnet. Svårt att kritisera Adler, svårt att hylla honom till skyarna. Manuel Neuer behövde inte anstränga sig allt för mycket. Det var helt enkelt Bayern München som vann. Givetvis försvagade inte Neuer sin aktier och är, utan tvekan, fortsatt given i Jogi Löws startelva.

Bayer Leverkusen – Fortuna Düsseldorf 3-2
Det blev till sist en riktigt het kamp mellan Rhen-lagen. Leverkusen var det klart bättre laget i första halvlek och tog en välförtjänt ledning, men släppte till en kvittering som man dock svarade omgående på. I andra halvlek byttes Simon Rolfes in och ganska omgående drog han på sig ett rött kort. Leverkusens utökade ledningen omgående. Men Fortuna kämpade väl och spelade en bra andra halvlek, men Leverkusen höll ut slutforceringen och tog sig därmed förbi Dortmund i tabellen.

Werder Bremen – FSV Mainz 05 2-1
Båda lagen kämpade väl i en tät match men Werder Bremen hade lite mer flyt och klättrar upp på plats sju i tabellen. Hunt gjorde båda målen för hemmalaget och stekhete Szalai fixade bortalagets kvittering med en fin nick. Mainz hade flertalet heta chanser men Hunts frispark avgjorde matchen i slutminuterna samtidigt som målvakt Wetklo kolliderade med stolpen.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB