Johanne Hildebrandt

Direkt från Afghanistan

Startsida / Inlägg

Westerberg och Röda Korsets förfall

av Johanne Hildebrandt

Det är ett mysterium att Röda korsets styrelseordförande Bengt Westerberg har mage att sitta kvar på sin post med tanke hur alla avslöjanden släpat organisationens varumärke i smutsen.

Det handlar inte bara om förskingringshistorien utan om att Röda korset driver ett hotell och en pub som bokförs på samma sätt som katastrofhjälp. 192,5 miljoner, det vill säga alla insamlade medel, går till löner.

Rektorn för Röda korsets högskola, Ann Gardulf, tjänar 85?300 kronor i månaden för att leda en skola där majoriteten av lärarna säger sig ha blivit utsatta för trakasserier och diskriminering av skolans ledning.

Röda korsets general­sekreterare Christer Zettergren tjänar en dryg miljon om året, plus 300?000 per år i tjänstepension och tjänstebil. Westerberg själv får 822?000 kronor i arvode om året, vilket hade räckt till att föda fem barn på Haiti i 27 år.

– Det är inte av ekonomisk vinning som jag jobbar på Röda korset. Jag skulle ha högre inkomst om jag inte jobbade där, säger Westerberg, som tjänar lika mycket pengar på sina andra uppdrag vid sidan om Röda korset, något som styrelsen inte hade en aning om när det avslöjades.

Nu har två av de mest rutinerade styrelsemedlemmarna hoppat av sina uppdrag.

De volontärer som troget samlar in pengar får utstå glåpord och misstänksamhet, företaget som går runt med insamlingsbössor har sagt upp kontraktet. Röda korset, som stått för det goda och bra i världen, har fått sitt rykte nedsölat, men Bengt Westerberg verkar leva i total självförnekelse och anser inte att han behöver ta något ansvar eller har någon skuld i det som skett, vilket är fascinerande.

Röda korsets internation­ella programsamordnare Per Allan Olsson skrev i DN, hur Röda korset ledning skyddats mot kritik i en hårt tyglad, hierarkisk organisation.

Kanske är det ett skäl till ledningens brist på kontakt med verkligheten. Eller har de gått ner sig i den godhetskultur som finns i en del hjälporganisationer där ledningen anser att de inte behöver förklara eller redovisa något om sitt fina och upphöjda arbete.

Men missnöjet är stort, krisen är djup och alla går att ersätta. Om inte Westerberg avgår kommer det bli omöjligt att återupprätta Röda korsets rykte, och det vore riktigt tragiskt.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB