Grönkål i mitt…

av Maria
 
 

En hälsotrend som går hem hos mig är fryst grönkål. Jag blir mer glad om jag får fryst grönkål än röda rosor.  Nu överdriver med det är fruktansvärt gott och en garanterad näringsbomb. Här är dagens lunchmeny:

 

Du behöver för 2 personer:

400 g torsk

1 msk sesamfrön

½ påse fryst grönkål 

½ fänkål

1 röd paprika

½ gurka

2 ägg

 

Gör så här:

Börja med att koka äggen.

Hetta upp en stekpanna och undertiden dela på torsken i mindre bitar. Strö över salt och sesamfrön. Stek!

 

Hacka grönsakerna och blanda ihop det med tinade grönkålen. Krydda upp det.

 

Väldigt gott och fräscht. Med andra ord, en bättre lunch!

 

 

// A healthy trend that I prefer is cow cabbage. I get more happy if I get cow cabbage than red roses. Now I am kidding but it’s terribly good and nutrition bomb. Here is my lunch menu:

 

No need for 2 people:

Codfish

1-tablespoon sesame seeds

½ bag cow cabbage

½ fennel

1 paprika

½ cucumber

2 eggs

To do this:

Start by boiling the eggs. Heat a frying pan while sharing the codfish into small pieces. Have some salt and sesame seeds. Fry! Chop the vegetables and mix it with the cow cabbage. Spice it up. It was tasty and fresh. With other words, a great lunch!

 

 

Snacks-onsdagar

av Maria

 

 

 
 
 

Mina två favoritserier är igång igen och det innebär en del snacksätande framöver. Hurra! Jag byter gärna ut chips och dip mot det här:

½ gurka
½ selleri
Hacka

1,5 dl kvarg
½ tsk grillkrydda
lite mynta krydda
lite salladskrydda
Blanda

 

 

//My two favorites TV shows is are back and that means some snack eating. Weii! I prefer to skip the chips and dip and eat this instead:

 

½ cucumber

½ celery

hack

1.5 cups quark

½ teaspoon barbecue spice

low mint spice

little salad spice

mix

 

Morot och ”kött”färssås

av Maria
 
 

Jag älskar att byta ut köttfärssås mot sojafärs och spagetti mot morotssallad. Mer färg, mer näring och väldigt gott! På riktigt, väldigt gott.

 

 

Du behöver:

1-2 dl sojafärs (inte fryst, jag köper min torr)

½ gullök

1,5- 2 dl krossade tomater

1 msk tomatpure

salt och peppar

2 morötter

några persiljeblad

1 msk äppelcidervinäger

 

Gör så här:

 

Hetta upp en stekpanna och ha i 1 msk kokosolja eller smör. Hacka gullöken och fräs tills det får färg.

 

Lägg sojan i vatten så det sväller, tillsätt sedan med löken och stek.

 

Blanda i krossade tomaterna, tomatpurén och krydda väl. Låt det få puttra ett tag.

 

Undertiden, riv morötterna med ett rivjärn och blanda i med vinägern och persiljan. Krydda med lite salt.

 

Servera.

 

 

 

Facebook page

av Maria
 


Kära ni, nu har pensionären Maria också skaffat sig en Facebook sida. Gilla mig HÄR så får Du chansen att få tillgång till recepten direkt när inläggen kommit upp. Perfekt om ni är på väg till mataffären och ska handla, då får ni hjälp med inköpslistan.

 

//Kram Kocken i klackar 

 

 

Petit men gott

av Maria
 
 
 

Eftermiddagsfika med en petit tårta fylld med ananaskräm och bär. Det är så jag gillar att ha det, lyxigt på utsidan men snålt på insidan.

 

Du behöver för en liten:

1 dl rostade hasselnötter

1 dl rostade mandlar

1 ägg

1 msk agavesirap (eller vanlig honung)

1/3 annas

Blåbär & hallon

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

 

Mixa nötterna, ägget och sirapen med en stavmixer till en slät smet.

 

Fyll ut smeten i en rund form och in i ugnen i ca 10 minuter.

 

Mixa sedan ananasen till en smet. Ha över tårtbotten och in i frysen. (på grund av att min gäst var på ingång hade jag bara den i 1h. Rekommenderar er minst tre timmar.)

 

Fyll med bären och njut med klockan tre kaffet/te.

 

 

  

//Afternoon tea with a petit cake filled with pineapple cream and berries. This is how I like it, luxury on the outside but cheap on the inside.

You need:

1 cup toasted hazelnuts

1 cup toasted almonds

1 egg

1 tablespoon agave syrup (or honey)

1/3 pineapple

Blueberries and raspberries

 

Do like this:

Preheat oven to 200 °.

Mix the nuts, egg and syrup with a hand blender until it gets smooth.

Fill the paste into a round shape and in the oven for about 10 minutes.

Mix then the pineapple into a paste. Put the cake into the freezer. (Because of my guest was the in her way I just had it in for 1h. I recommend at least three hours.)

Fill with berries and enjoy with three o’clock the coffee / tea.

 

 

Äggröra

av Maria
 

 
 
 

Du skall aldrig underskatta en äggröra, speciellt inte om man vågar gå banas med innehållet. Perfekt för lunchen som brunchen.

 

Du behöver:

2 ägg

coctailtomater

persilja blad

½ chili 

sparris till sidan

 

Blanda och stek i kokosolja

 

 

//You should never underestimate scrambled eggs, especially not if you dare to make it more than just a regular one. Perfect for the lunch or the brunch.

You will need:

2 eggs

tomato’s

parsley

asparagus

 

Mix and fry in coconut oil.

 

Pad thai

av Maria

Pad thai stod på lunch menyn. Inte en sådan som man beställer från kvarteret bredvid utan det man gör hemma. Med vitkål och kokosolja. Yes, du hörde rätt!

För två personer:

2 kycklingfiléer

½ gul lök

½ vitkål (ev lite mindre)

1 morot

broccoli

1 msk tomatpuré

1 msk kokosolja

salt & gurkmeja

½ dl vatten

 

 

Gör så här:

 

Hetta upp en stekpanna och smält kokosoljan. Strimla kycklingen och lägg i.

 

Riv moroten och vitkålen i en bunke, jag använde mig av en osthyvel. Hacka resten av grönsakerna och tillsätt det med vitkålen.

 

När kycklingen har stekts väl, lägg i grönsakerna och blanda.

 

Krydda, i med tomatpurén och vatten.  Låt det puttra i fem minuter.

 

Servera!

 

//Pad thai was on the lunch menu. Not pad thai that you usually order from the food block, but pad thai that you make at home. With cabbage and coconut oil. Yes, you heard me right!

 

 For two people:

2 chicken fillets

½ onion

½ cabbage (maybe a little less)

1 carrot

broccoli

1 tbsp tomato paste

1 tbsp coconut oil

Salt and turmeric

½ cup water

 Do like this:

Heat a frying pan and melt the coconut oil. Shred the chicken and add in. Shred the carrot and cabbage in a bowl, I used a cheese slicer. Chop the rest of the vegetables and add it with the cabbage. When the chicken has been fried well, add the vegetables and mix. Heat and add some the tomato paste and water. Let it simmer for five minutes. Serve!

Kategorier Allmänt

Exotisk

av Maria
 
 
 
 
 

Jag är exotisk, jag älskar exotiskt och jag borde fly till ett exotiskt land. Nu. Eller när jag har sparat pengar. Tillsvidare får jag njuta av frukter som ger mig en känsla av det, som denna kylda efterrätt.

 

Du behöver:

½ banan

1 färsk mango

 

Mixa och in i frysen i ca 1h. Servera med passionsfrukt 

 

 

//I am exotic and I should take my thing and fly to an exotic country. Now. Or when I’ve saved money. Until that, I enjoy the fruits that give me a sense of it, as this cold dessert.

 You will need:

½ banana

1 fresh mango

Mix and in the freezer for about 1 hour. Serve with passion fruit. 

 

 

TACO night

av Maria
dsc_3001_52c7ad7f88e59d588681cd07
 
dsc_3004_52c7ad852a6b223a70d305e9
 
dsc_3036_52c7ad8b2a6b222aa29a73c6
 

Fredags tacos, vilken underbar klyscha. Speciellt när den är vegetarisk och innehållet i tortillabrödet var i mina händer.

 

Du behöver för 1 person:

Köttfärsen:

1 dl sojafärs

¼ gul lök

2 msk krossade tomater

Salt, peppar

Lägg sojafärsen i vatten och häll ut vattnet när det svällt.  Värm ekologiskt smör i en stekpanna, ha i gul löken. Tillsätt sedan färsen, krossade tomaterna och krydda (min mage tål inte tacokryddan längre, därför skippar jag den).  

 

Brödet (1st):

2 äggvitor

1 msk mandelmjöl

1 msk dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitan fluffigt, tillsätt försiktigt mandel och dinkel mjöl. Sedan i med bakpulvret och blanda försiktigt.  Smörj ett bakpapper med lite olja, häll över smeten som en rund form. In i ugnen i ca 5 minuter. Klar!

Guacamole:

1 avokado

lite chili

salt och peppar

 

Blanda, mixa, blanda.

 

Valfri påfyllning, jag valde:

Gurka, babyspenat, spetspaprika, hummus (riktigt gott till!). 

 

 

 

//What would a Friday be without tacos? Especially tacos that is vegetarian and you make your own tortilla bread.

You will need: 

– Meat stuffing: 1 cup soy farce, ¼ yellow onion, 2 tablespoons crunched tomatoes, Salt, pepper

Add face in water and pour the water out when it swelled. Now heat up organic butter in a frying pan, pour in the yellow onion. Then add the farce, tomatoes and spice it up (my stomach can not tolerate taco spice anymore).

– The bread (1st): 2 egg whites,1 tbsp almond flour,1 tbsp flour, 1 tsp baking soda

Preheat oven to 200 °. Beat the egg white fluffy, carefully add the almond and  flour. And then baking powder and mix gently. Grease a baking sheet with a oil, pour the batter as a round shape. In the oven for about 5 minutes. Ready! 

– Guacamole:1 avocado, a little chili, salt and pepper

Mix, mix, mix.

– Optional filling, I chose: Cucumber, baby spinach, red paprika, hummus. 

 

 

Smälter

av Maria
 

Det smälter i munnen. En god nyhet är att det är nyttigt, gott och enkelt! En tråkig nyhet är att jag kommer vänta med att lägga upp receptet. Är jag elak? Nej då, jag sparar bara favoriten till årets första poddgäst.

 

// It is melting in my mouth. The good new is that it is healthy, tasty and easy to make! The sad new is that I will wait to post the recipe. Am I evil? No, I save my favorite to the first podcast guest.

 

 

Sida 107 av 175